Text Size

Zemlje Zapadnog Balkana obilježile Dan otvorenih podataka

Printer-friendly versionPrinter-friendly versionSend by emailSend by email

Albanija, Kosovo, Makedonija i Hrvatska uključile su se u obilježavanje Dana otvorenih podataka 21. fevruara 2015. godine, organiziranjem serije promotivnih događaja, susreta i hackatona.

Meet-up na Dan otvorenih podataka u Skoplju (Foto Dejan Georgievski)Meet-up na Dan otvorenih podataka u Skoplju (Foto Dejan Georgievski)

U Hrvatskoj je 20. i 21. fevruara/veljače, organiziran lokalni CodeAcross događaj – CodeAcross Hrvatska.

20. fevruara je u prostorijama Sveučilišnog računarskog centra SRCE održan panel „CodeAcross i Opendataday Hrvatska 2015: Principi vlasti za 21. stoljeće“.

Na panelu su učestvovali Anamarija Musa, povjerenik za informacije Republike Hrvatske, Igor Vidačak iz Ureda za udruge Vlade RH, Eleanor Stewart iz Transparency FCO iz Ujedinjenog Kraljevstva, Marinko Brkić-Tot iz the5w.org, i Tomislav Vračić iz Sektora za infrastrukturu Vlade RH.

Oni su, u raspravi koju je moderirala Mia Biberović, urednica Netokracije, govorili o otvorenosti vlasti i javnih podataka kao alatkama za jačanje transparentnosti na putu prema dobroj vladavini.

Na hackatonu održanom u centru SRCE u subotu, 21. fevruara/veljače, učesnici – informatičari, hackeri, developeri i aktivisti – su radili na rješavanju izazova i aplikacija vezanih za korištenje i upotrebu otvorenih podataka.

U Makedoniji je Fondacija Metamorfozis is Skoplja, u GEM Klubu u Staroj Skopskoj čaršiji, organizirala „meet-up“ povodom Dana otvorenih podataka, 21. fevruara 2015. godine. Meet-up je okupio desetak aktivista, novinara, programera, pravnika, studenata, koji se bave otvorenim podacima ili bi se htjeli baviti otvorenim podacima.

Učesnici u razgovarali o dostupnim otvorenim podacima u Makedoniji i mogućim načinima korištenja dostupnih otvorenih podataka. Dona Džambaska iz Metamorphosisa, School of Data Fellow za Makedoniju, predstavila je i novi poziv za prijavljivanje za School of Data Fellowship za 2015. godinu i prenela je svoja iskustva iz tog programa koji vodi Open Knowledge Foundation.

Albanski naučni institut organizirao je, 21. fevruara, radionicu ‪"OpenCorporates‬ u Albaniji", na kojoj su novinari i ekonomisti razgovarali o koristi i izazovima koje sa sobom nosi baza podataka Open Corporates. Razgovaralo se o data novinarstvu, transparentnosti koju pokreće tehnologija i vjerodostojnosti i konzistentnosti podataka. Prezentirane su i različite mogućnosti filtriranja podataka u najvećoj bazi korporativnih podataka u Albaniji. Za više informacija, posjeti URL: http://open.data.al/en/corporates/list

Na Kosovu je Open Data Kosovo (ODK) organizirao dvodnevni “Datathon”, u partnerstvu sa UNDP Kosovo i UNICEFovoj Laboratoriji za inovacije u Kosovu. Tokom Datathona, ODK je ohrabrio developere i programere da rade sa dostupnim otvorenim podacima na proizvodnji aplikacija na temi “Imovinske kartice poslanika Kosovskog Parlamenta”, “Podaci o nabavkama opštinskih vlasti u Kosovu u zadnjih 4 godine”, “Kvalitet vode na Kosovu” i drugih podataka otvorenih tokom mandata ODK.

Na događajima organiziranim u sklopu ovogodišnjeg Dana otvorenih podataka, građani su se okupljali na lokacijama širom svijeta kako bi pisali nove aplikacije, „oslobađali“ podatke, kreirali vizualizacije podataka i objavili analize zasnovane na otvorenim javnim podacima kako bi ohrabrili lokalne, regionalne i nacionalne vlasti u svijetu da usvoje politike otvorenih podataka.

Share this

Jezična izdanja

Search

Our initiatives

13 Principa

APC NEWS

  • Internet rights at the Human Rights Council 35th session
  • APC celebrates Africa Day with roundtable addressing human rights and the internet
  • Access and Power: APC at the Stockholm Internet Forum 2017
  • What is the relationship between access and power? APC at the Stockholm Internet Forum 2017
  • Did Facebook finally figure out that consent is more important than nipples?

Ženska posla

  • Prva godina Škole LGBTI aktivizma!