Text Size

Reporteri bez granica: Sloboda informiranja bilježi pad svuda u svijetu

Printer-friendly versionPrinter-friendly versionSend by emailSend by email

Makedonija ostaje najgore rangirana od svih zemalja Evrope i Zapadnog Balkana u Indeksu slobode štampe koji svake godine priprema organizacija Reporteri bez granica, uprkos napredku od sedam mjesta na rang-listi. U najnovijem izvještaju za 2015. godinu, Makedonija je rangirana na 117. mjestu od 180 država koje obuhvata izvještaj, upoređeno sa 123. mjestom koje je držala u izvještaju za 2014. godinu.

Mapa slobode štampe u svijetu za 2015. godinuMapa slobode štampe u svijetu za 2015. godinu

„Stanje medija u Makedoniji ostalo je loše i u 2014. godini, godini koju je obilježila zloupotreba zakonodavstva o defamaciji i politički motivirana raspodjela državnih budžeta za promociju i reklamiranje“, kaže se u Indeksu slobode štampe za 2015. godinu.

Izvještaj navodi i slučaj novinara Tomislava Kežarovskoj koji je bio osuđen, kako izvještaj kaže „za navodno otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka“ i smanjenje kazne sa 4 i pol na dvije godine zatvora od strane Apelacijskog suda.

Činjenicu da je, i pored napredka od šest mjesta, ocjena za Makedoniju je zapravo lošija za 0.17 indeksnih poena upoređeno sa ocjenom za 2014. godinu, izvještaj podkrepljuje navođenjem problema sa kojima se suočavaju novinari u izvještavanju, preciznije slučaj iz juna 2014. godine kada su pripadnici policije natjerali novinare da pobrišu fotografije i snimke sa protesta o kojima su izvještavali.

Od ostalih zemalja Zapadnog Balkana, Hrvatska je rangirana na 58. mjestu, što je napredak od šest mjesta u odnosu na prošlu godinu, a prate je Bosna i Hercegovina na 66. mjestu i Srbija na 67. mjestu. Srbija bilježi najveći pad na listi od ukupno 13 mjesta upoređeno sa Indeksom za 2014. godinu.

Albanija je rangirana na 82. mjestu, (napredak od tri pozicije), Kosovo je 87. (pad za sedam mjesta), a Crna Gora je, kao i prošle godine, rangirana na 114. mjestu na listi Indeksa slobode štampe za 2015. godinu.

Indeks navodi da je pad slobode informiranja prošle godine bio globalni fenomen i da se medijske slobode povlače na svih pet kontinenata, kao rezultat ratnih sukoba, rastuće prijetnje koju donose ne-državni akteri, nasilni protesti i ekonomska kriza.

Indikatori koje su sakupili Reporteri bez granica pokazuju drastičan pad slobode informiranja, pri čemu je pogoršanje stanja utvrđeno kod dvije trećine država obuhvaćenih istrivanjem.

Izvještaj kaže da Evropa ostaje daleko ispred svih ostalih regiona po slobodi štampe i informiranja, ali je zabrinut zbog opšteg pada slobode informiranja u zemljama Evropske unije koji pokazuje granice njenog „demokratskom modela“ i nesposobnosti njenih institucija da zaustave eroziju sloboda.

„Izgleda da je EU preplavljena željom nekih država-članica da prave kompromise oko slobode informiranja. Rezultat su sve veće razlike između individualnih država – zemlje-članice su rangirane od 1. (Finska) do 106. mjesta (Bugarska), razlika koja nikad prije nije primjećena“, kaže se u Indeksu slobode štampe za 2015. godinu. (Više o stanju u Europskoj Uniji pročitajte u analizi „Erozija evropskog modela“).

Globalno, najbolje rangirane su ponovo tri skandinavske države – Finska, Norveška i Švedska, dok su na suprotnom kraju, sa najgorim ocjenama, Turkmenistan, Sjeverna Koreja i Eritreja.

Share this

Jezična izdanja

Search

Our initiatives

13 Principa

APC NEWS

  • The government and the Association of Internet Providers block access to websites in Ecuador
  • Ending digital exclusion: Why the access divide persists and how to close it
  • Joint statement to Brazilian congress: Drop dangerous cybercrime bills
  • APC's reflections on the 2015 Internet Governance Forum: 10 years and looking forward
  • APC condemns undermining of democracy in Brazil

Ženska posla

  • Dan vidljivosti transrodnih osoba
  • Vlasti peru ruke od ženskih problema
  • Neka nam živi 8. mart!
  • Hollaback BiH: Dosta nasilja!
  • Beyoncé, “Beyoncé” i ja