Text Size

Platforma HAJDE: Demokratija nije samo glasanje na izborima

Printer-friendly versionPrinter-friendly versionSend by emailSend by email

Građani i građanke okupljeni u Platformi za građansku politiku HAJDE su jučer, 23. decembra 2014. godine, sa 123 stolica postavljenih na ulici između Sobranja Republike Makedonije i spomenika ASNOM-u, poručili poslanicima i vlastima da su građani izvor suvereniteta i da demokratija ne znači samo izlazak i glasanje na izborima.

Aktivisti i građani okupljeni u Platformi HAJDE pred Sobranjem Republike Makedonije (Foto: Dejan Georgievski/oneworldsee.org)Aktivisti i građani okupljeni u Platformi HAJDE pred Sobranjem Republike Makedonije (Foto: Dejan Georgievski/oneworldsee.org)

„Demokratija nije moguća bez aktivnih i udruženih građana! Udružujemo se kako bi vratili slobodu, demokratiju i socijalnu pravdu u Republiku Makedoniju“, kaže se u proglasu Platforme HAJDE, koju su aktivisti dijelili prolaznicima.

U proglasu, Platforma HAJDE dodaje da politika pripada građanima, udruženim slobodoumnim individuama sa različitim pogledima i idejama. Platforma poručuje da je otvorena za sve koji se prepoznaju u vrijednostima za koje se ona zalaže.

„Svaki glas, stav i demokratski napor podjednako su važni. Ne ciljamo da budemo jednoglasni. Svaka, pa i najmanja osobna borba protiv nepravde je i naša borba, borba koju podržavama, cijenimo i potičemo. Solidarnost je naša vodilja. Naš je cilj da ojačamo i udružimo rasturene demokratske snage u zemlji. Nemamo namjeru monopolizirati prostor za akciju. Pozivamo na široku mobilizaciju kako bi probudili nadu i hrabrost u ljudima“, dodaje proglas koji poziva građane da se uključe u borbu protiv uzurpatora slobode i demokratije.

Novinar i aktivista Petrit Saračini govori okupljenima ispred Sobranja (Foto: Dejan Georgievski/oneworldsee.org)Novinar i aktivista Petrit Saračini govori okupljenima ispred Sobranja (Foto: Dejan Georgievski/oneworldsee.org)

Okupljenim građanima obratili su se aktivisti Marjan Zabrčanec, Artan Sadiku, Biljana Ginova, Elizabeta Sekirarska, Akif Kariman, Petrit Saračini i Slavčo Dimitrov.

Akcijom je Platforma HAJDE obilježila drugu godišnjicu događaja od 24. decembra 2012 godine, kada su opozicijske poslanike i novinare skupštinsko obezbeđenje izbačeni iz Sobranja Republike Makedonije pre početka rasprave o Budžetu RM za 2013. godinu.

Share this

Jezična izdanja

Search

Our initiatives

13 Principa

APC NEWS

  • The government and the Association of Internet Providers block access to websites in Ecuador
  • Ending digital exclusion: Why the access divide persists and how to close it
  • Joint statement to Brazilian congress: Drop dangerous cybercrime bills
  • APC's reflections on the 2015 Internet Governance Forum: 10 years and looking forward
  • APC condemns undermining of democracy in Brazil

Ženska posla

  • Dan vidljivosti transrodnih osoba
  • Vlasti peru ruke od ženskih problema
  • Neka nam živi 8. mart!
  • Hollaback BiH: Dosta nasilja!
  • Beyoncé, “Beyoncé” i ja