Text Size

Хрватска

Dejan Georgievski
25/02/2020 - 06:29

Албанија, Косово, Македонија и Хрватска се вклучија во одбележувањето на Денот на отворените податоци, 21 февруари 2015 година, со организација на серија промотивни настани, средби и „хакатони“.

Dejan Georgievski
12/02/2020 - 14:10

Македонија останува најлошо рангирана од сите земји во Европа и регионот на Западен Балкан, и покрај напредокот од седум места на листата на Светскиот индекс на слободата на печатот на Репортери без граници. Во најновиот извештај за 2015 година, Македонија е рангирана на 117 место од 180 држави, во споредба...

Dejan Georgievski
23/11/2020 - 11:35

Здружението за општествени истражувања и комуникации УДИК од Сараево и Центарот за жени жртви на војната РОСА од Загреб организираа, пред Катедралата во Сараево на 17 ноември односно на плоштадот Бан Јелачиќ во Загреб на 18 ноември, акции за одбележување на 23-та годишнина од...

Dejan Georgievski
27/06/2020 - 22:16

Извештајот на Транспаренси интернешенал „Купување на влијание: Парите и и изборите на Балканот“, објавен минатиот вторник, на 25 јуни 2013 година, ја оценува транспарентноста на финансирањето на изборните кампањи во 2011...

Dejan Georgievski
30/10/2020 - 11:06

Членовите на здружението Загреб прајд и нивните поддржувачи протестираа во саботата, 27 октомври 2012 година, пред амбасадата на Македонија во Звонимировата улица во Загреб, против катастрофалните кршења на правата на ЛГБТИ лицата во Македонија кои се подложени на своевиден јавен и медиумски линч.

Dejan Georgievski
30/03/2020 - 10:12

Минатиот јануари беше врачена првата годишна награда за социјално претприемништво во Хрватска, а прв добитник а Автономниот центар АКТ од Чаковец. Добитниците, како што прилега, ќе ја потрошат наградата од 20,000 куни како вистински социјални претприемачи, за натамошни вработувања.

Dejan Georgievski
16/02/2020 - 10:38

Балканската истражувачка мрежа (БИРН), во соработка со Фондацијата „Роберт Бош“ и Фондацијата ЕРСТЕ, го распиша шестиот по ред конкурс од програмата „Балканска стипендија за новинарска извонредност“. Тема на овогодишниот конкурс се заедниците, а новинарите од Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Македонија, Црна Гора, Србија и Косово можат да се пријават до 5 март 2012 година.

Dejan Georgievski
14/02/2020 - 09:39

13 Февруари, 2012 -- Минатата сабота, 11 февруари, во многу земји во Европа и во светот се одржаа протести против Меѓународниот договор против пиратеријата (АКТА), потпишан на 26 јануари во Токио (22 од 27 држави членки на ЕУ го потпишаа договорот. Неколку стотици граѓани се собраа пред хрватското Министерство за надворешни работи и европски прашања за да го изразат своето незадоволство од...

Јазични изданиа

Search

Our initiatives

13 Принципи

APC NEWS

  • The government and the Association of Internet Providers block access to websites in Ecuador
  • Ending digital exclusion: Why the access divide persists and how to close it
  • Joint statement to Brazilian congress: Drop dangerous cybercrime bills
  • APC's reflections on the 2015 Internet Governance Forum: 10 years and looking forward
  • APC condemns undermining of democracy in Brazil

Ženska posla

  • Dan vidljivosti transrodnih osoba
  • Vlasti peru ruke od ženskih problema
  • Neka nam živi 8. mart!
  • Hollaback BiH: Dosta nasilja!
  • Beyoncé, “Beyoncé” i ja