Text Size

News ...

Фондацијата Метаморфозис вчера, во ЕУ Инфо-центарот во Скопје, на македонските граѓански организации, новинари и јавност им претстави четири нови веб-апликации со отворени податоци. Четирите апликации се избрани како најиновативни и најкорисни на Конкурсот за поддршка на проекти поврзани со отворените податоци, спроведен во 2015 година. Фондацијата Метаморфозис претстави четири нови веб-апликации...
Слободата на печатот 2015, последното издание на годишниот извештај за состојбата на медиумските слободи на Фридом хаус, ги сместува сите држави од регионот на Западен Балкан во групата на „Делумно слободни“ и изразува загриженост заради трендовите за кршење на слободата на печатот во 2014 година. Насловната илустрација на извештајот Слободата на печатот 2015 “За медиумските средини во регионот...
Албанија, Косово, Македонија и Хрватска се вклучија во одбележувањето на Денот на отворените податоци, 21 февруари 2015 година, со организација на серија промотивни настани, средби и „хакатони“. Средба на Денот на отворени податоци во Скопје (Фото Дејан Георгиевски) Во Македонија, Фондацијата Метаморфозис од Скопје организираше средба по повод Денот на отворени податоци во ГЕМ Клубот во Старата...
Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) ги претстави, на свеченост што се одржа на 19 февруари, 2015 година во Клубот на новинарите, добитниците на наградата за животно дело „Крсте Мисирков“ и наградата „Јашар Еребара“ за едногодишно остварување за истражувачко новинарство. Ерол Ризаов ја доби наградата на ЗНМ за животно дело (Фото Дејан Георгиевски) Наградата за животно дело „Крсте...
Македонија останува најлошо рангирана од сите земји во Европа и регионот на Западен Балкан, и покрај напредокот од седум места на листата на Светскиот индекс на слободата на печатот на Репортери без граници. Во најновиот извештај за 2015 година, Македонија е рангирана на 117 место од 180 држави, во споредба со 123-то место во 2014 година. Мапата на светот според слободата на печатот во 2015...
Слободата во светот 2015 (Freedom in the World 2015), годишниот извештај на американската организација „Фридом хаус“ (Freedom House) за состојбата на политичките и граѓанските права, од 195-те држави опфатени со извештајот, 89 (46 отсто) ги рангира како „Слободни“, 55 држави (28 отсто) имаат статус на „Делумно слободни“, а 51 држава (26 отсто) се сместени во групата „Неслобони држави“. Мапа на...
Граѓаните и граѓанките собрани во Платформата за граѓанска политика АЈДЕ вчера, на 23 декември 2014 година, од 123-те столчиња поставени на улицата помеѓу Собранието на Република Македонија и споменикот на АСНОМ, им порачаа на пратениците и на власта дека граѓаните се извор на суверенитетот и дека демократијата не значи само излегување на избори. Активистите и граѓаните собрани во Платформата...
Европскиот дијалог за управување со интернет (European Dialogue on Internet Governance) – EuroDIG го објави повикот за поднесување на предлози за темите и прашањата што би биле вклучени во агендата на настанот EuroDIG 2015. Повикот е отворен до 31 декември 2014 година. EuroDIG Cloud Освен можноста за предлагање на теми за кои би сакале да се дискутира, подносителите можат да предложат и теми што...
Здружението за општествени истражувања и комуникации УДИК од Сараево и Центарот за жени жртви на војната РОСА од Загреб организираа, пред Катедралата во Сараево на 17 ноември односно на плоштадот Бан Јелачиќ во Загреб на 18 ноември, акции за одбележување на 23-та годишнина од страдањето на жртвите на војната од Вуковар. Активисти и активистки на УДИК пред Катедралата во Сараево (Фото УДИК)...
Неколку илјади студенти, со протестен марш по улиците на Скопје минатиот понеделник, 17.11.2020 година, побараа од Министерството за образование да се откаже од плановите за воведување екстерно тестирање на универзитетите. Неколку илјади студенти протестираа против најавата за екстерно тестирање на универзитетите (Фото Ванчо Џамбаски)Во писмото до министерот за образование Абдулаќим Адеми,...

Јазични изданиа

Search

Our initiatives

13 Принципи

APC NEWS

  • Internet rights at the Human Rights Council 35th session
  • APC celebrates Africa Day with roundtable addressing human rights and the internet
  • Access and Power: APC at the Stockholm Internet Forum 2017
  • What is the relationship between access and power? APC at the Stockholm Internet Forum 2017
  • Did Facebook finally figure out that consent is more important than nipples?

Ženska posla

  • Prva godina Škole LGBTI aktivizma!