Text Size

Linux za sve

Syndicate content
Regionalna web publikacija posvećena Linuxu i otvorenim sustavima.
Updated: 2 hours 39 min ago

DORS/CLUC 2015 – konferencija za sve ljubitelje otvorenih tehnologija

21. February 2015 - 11:36

Ovogodišnja, 22. po redu DORS/CLUC konferencija, održat će se od 18. do 20.5.2015. u  Zagrebu.

DORS/CLUC je jedna je od najvećih konferencija u regiji koja se bavi otvorenim tehnologijama, slobodnim softverom i Linuxom. Konferencija okuplja inozemne i domaće  stručnjake s ciljem razmjene iskustava i ideja. Harald Welde, Ivan Guštin, Theodore Ts’o, Mark Shuttleworth, Dobrica Pavlinušić, Brian Fitzgerald, Rasmus Lerdorf su samo neki od poznatih stručnjaka koji su sudjelovali na dosadašnjim konferencijama.

DORS/CLUC 2015

DORS/CLUC se sastoji od dva dijela: konferencijski dio i radionice. Konferencijski dio se uglavnom dijeli na poslovne teme, najnovija iskustva primjene slobodnog softvera i otvorenih tehnologija iz regije i svijeta u industriji te tehničke teme, primjerice, kako koristiti neku tehnologiju. Na radionicama, koje su najčešće orijentirane za tehničke korisnike, možete naučiti rješavati konkretne tehničke probleme i koristiti različitu tehnologiju slobodnog i otvorenog koda.

Bili početnik ili napredni korisnik tehnologija slobodnog i otvorenog koda, vjerujemo da će vam DORS / CLUC 2015 osigurati tri dana zanimljivih predavanja, radionica, mnoštvo novih informacija te omogućiti da ostvarite nove poslovne kontkate.

Za prijavu i najnovije obavijesti o konferenciji posjetite službenu stranicu konferencije: 2015.dorscluc.org

O organizatorima

Hrvatska Udruga Linux Korisnika – HULK

Hrvatska udruga Linux korisnika neprofitna je udruga građana koja promiče razvoj i uporabu GNU/Linux sustava te ostale slobodne programske podrške u Hrvatskoj još od 1996. godine. HULK je prepoznat kao središnje mjesto za savjetovanje, korištenje i popularizaciju GNU/Linux operacijskih sustava. HULK-ove funkcije su sljedeće: održavanje www.linux.hr portala, suorganizacija DORS/CLUC konferencije te sličnih, manjih FLOSS događaja (bilo virtualnih ili uživo preko manjih radionica i pozvanih predavanja), prilagođavanje Linuxa hrvatskom podneblju te doprinos razvoju slobodnog softvera.

Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet – HrOpen

Krajem 1992. godine osnovana je Hrvatska udruga korisnika otvorenih sustava (Croatian Open system Users’ Group), skraćeno HrOpen. Danas se udruga zove Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet. HrOpen je samofinancirajuća, neprofitabilna udruga osnovana po uzoru na slične europske nacionalne udruge. Od 1993. do 1998. godine HrOpen je bio punopravna članica europske federacije korisnika otvorenih sustava  EurOpen (The European Forum for Open Systems), a od lipnja 2010. članica je OpenForum Europe čije je sjedište u Bruxellesu. Djelatnosti HrOpena obuhvaćaju promidžbu otvorenih tehnologija i slobodnog softvera i to kroz organizaciju edukativnih radionica, seminara, konferencija i sličnih događanja te pružanje pomoći i savjetovanja u implementaciji i primjeni otvorenih tehnologija kroz okupljene ekspertne skupine. Više detalja o Udruzi i djelatnostima je dostupno na Web stranici: www.open.hr.

Facebook stranica konferencije:  https://www.facebook.com/dorscluc

Izvor: http://2015.dorscluc.org/hr/poziv-medijima/

NSND Osijek 2015 – “Third time’s a charm”

18. February 2015 - 23:27


NSND Osijek 2015 – “Third time’s a charm” – treći po redu NistaSeNeceDogoditi u Osijeku!

Nakon prijašnja dva organizirana NSND-a u Osijeku, red je da najavimo i ovogodišnji, treći, koji je planiran u osječkom hacklabu, za vikend 20.-22. veljače 2015.

Pitate se zašto doći na NistaSeNeceDogoditi? Što se tu zapravo radi? Upravo to ovisi o vama! Kao što samo ime kaže, ne radi se o formalnoj konferenciji s unaprijed određenim striktnim rasporedom događanja, već sam program kreiraju okupljeni zainteresirani na licu mjesta, među kojima možete biti i vi!

Ako se osjećate kao hacker, geek bilo kojeg profila, i zanimaju vas tehnologije kao što su 3D printanje, Arduino, Raspberry, Parallella, Linux i druge slične, ovo je definitivno događaj namijenjen vama. Zagarantirana opuštena atmosfera uz teme i događaje koje će okupljeni odabrati sami jednostavno vas zove da se pridružite i sudjelujete.
Ipak, dogodit će se ono što vi želite da se dogodi!

Datum: 20.-22. veljače 2015. (okupljanje planirano u petak 20. veljače, s početkom u 18:00 sati, a sam program kreće idući dan, u subotu 21., od 10:00 te traje cijeli dan, do nedjelje, prema dogovoru)

Lokacija: #labOS hacklab – Trg Jurija Križanića 1, Osijek (Dom tehnike)

Hrana i smještaj: dogovor na licu mjesta

Kontakt:
facebook stranica –  labosHackerspace 
brojevi mobitela – 091 3000 606 i 091 942 9140

 

 

 

Upogonite text-to-speech na Linuxu

22. January 2015 - 8:52

Prenosimo tekst s našeg foruma koji je napisao korisnik rusty. Vjerujemo da će i na naslovnici ova zanimljiva tema pronaći zainteresirane čitatelje. Uputstva su napisana za Linux Mint, ali su lako primjenjiva i na ostale distribucije Linuxa.

Koncept je jednostavan. U bilo kojem GUI programu (Firefox, Writer…) označite dio teksta, udarite kraticu “Ctrl+nešto” i računalo vam pročita tekst. Ako vas zanima kako, nastavite čitati.

 

Prvo je potrebno instalirati program za pretvaranje teksta u govor. U repozitoriju sigurno imate nekoliko text-to-speech programa, npr. festival ili espeak. Za espeak sam se odlučio jer podržava i hrvatski!
sudo apt-get install espeak
Provjerite radi li sve ovom naredbom:
espeak "hello world!"
Ako vas zanima kako zvuči na hrvatskom:
espeak -v croatian  "Pozdrav svijete!"
Preostaje još iz konzole dohvatiti tekst selektiran unutar neke GUI aplikacije. Upravo to radi mali alat pod nazivom xsel. Instalirajte ga:
sudo apt-get install xsel
Sad imamo sve potrebne komponente. Napisat ćemo malu shell skriptu i registrirati tipkovničku kraticu (keyboard shortcut) koja će izvršavati tu skriptu.
Otvorite svoj najdraži uređivač teksta i utipkajte:

#!/bin/bash

xsel | espeak -v croatian

Svojoj skripti dajte neki smisleni naziv (npr. talk-hr.sh) i spremite ju negdje u svoj home direktorij. Ne zaboravite joj dodijeliti pravo izvršavanja:
chmod +x talk-hr.sh
Zadnji korak je određivanje kratice (shortcut) kojom će se skripta izvršiti. Ovaj korak uvelike ovisi o tome koje desktop okruženje koristite. Ja koristim Cinnamon i kratice mogu dodati u dijalogu za postavke tipkovnice (Preferences -> Keyboard -> Keyboard shortcuts).

To je sve! Ako želite podršku i za engleski jezik, najjednostavnije je kreirati još jednu skriptu “talk-en.sh” u kojoj ćete izostaviti “-v croatian” parametar i dodijeliti joj neku drugu tipkovničku kraticu.

 

Autor: rusty

Svjetlo dana ugledali Mint 17.1 KDE i Xfce

11. January 2015 - 20:35
U prvim danima Nove 2015. godine Mintov razvojni tim razveselio nas je posljednjim izdanjima “Rebecce”; Mint 17.1 KDE i Xfce su pred nama!

 

Kao što smo ranije pisali, oba se izdanja temelje na Ubuntu 14.04 LTS, kernelu 3.13 te imaju podršku do 2016. godine.

Mint 17.1 KDE donosi sljedeće novosti:

 • KDE 4.14 i bolju Kwallet integraciju,
 • poboljšani Update Manager i Kernel Selection,
 • novi Login Window,
 • nove MDM teme i artwork,
 • brojna ostala poboljšanja.

 

Mint 17.1 KDE
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_kde_whatsnew.php

 

Mint 17.1 KDE – Update Manager
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_kde_whatsnew.php

 

Mint 17.1 KDE – Kernel Selection
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_kde_whatsnew.php

 

Mint 17.1 KDE – Login Window
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_kde_whatsnew.php

 

Mint 17.1 KDE – Desktop Settings
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_kde_whatsnew.php

 

 

Za razliku od KDE-a koji se ne ističe velikim novitetima, Mint 17.1 Xfce donosi nevjerojatne promjene! Xfce okruženje dolazi u verziji 4.10 te se po prvi put se uvodi dobro poznati Compiz. Nitko nije imun na efekt rotirajuće kocke ili očaravajući Expo view, koji dosad ovdje nije viđen! Opcija Desktop Settings omogućava jednostavan odabir okruženja sa ili bez efekata. Ovime je Xfce pretvoren u pravo okruženje slično MATE-u ili Cinnamonu.

 

Mint 17.1 Xfce
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_xfce_whatsnew.php

 

Mint 17.1 Xfce – Compiz i rotirajuća kocka
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_xfce_whatsnew.php

 

Mint 17.1 Xfce – Expo view
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_xfce_whatsnew.php

 

Mint 17.1 Xfce – Desktop Settings
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_xfce_whatsnew.php

 

 

Ostale važne promjene, kao što su poboljšani Update Manager, Kernel Selection, detaljne jezične postavke, novi Login window i brojna manja poboljšanja, već smo ranije spomenuli.

 

Mint 17.1 Xfce – Desktop Settings
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_xfce_whatsnew.php

 

 

Preuzmite novi Mint 17.1 ili nadogradite stari. Doživite stabilnost i zabavu. Svi smo pozvani!

 

Izvor: blog.linuxmint.com

Dragi Linuxaši, sretna vam Nova 2015. godina!

31. December 2014 - 21:38
Dragi naši Linuxaši, još jedna godina je iza nas. Kao i uvijek, na LZS-u se mnogo toga događalo. Lijepo smo se družili na forumu i IRC-u, isprobali hrpu distri i aplikacija, izvukli pokojeg Linuxaša iz nevolja, podijelili svoja dobra i loša iskustva s Linuxom, svašta naučili čitajući tekstove s naslovnice, a neki su proširili svoju kolekciju još jednom LZS majicom. Ove godine smo obogatili i naš forum s dvije nove teme. Posebno ističemo da su teme domaće izrade – nicky i iweb su napravili odličan posao!

Da ne bi bilo sve virtualno, bilo je i druženja uživo, a našlo se i par ozbiljnih konferencija na kojima se moglo svašta vidjeti i naučiti.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u radu LZS-a, bilo stvaranjem tekstova za našu naslovnicu ili komentarima na forumu i člancima! Samo tako nastavite i sljedeće godine! Najbolji ste!

 

Prisjetite se s nama najvećih događaja iz 2014. godine. Neke stvari ste možda i zaboravili pa će vam ovaj mali vremeplov dobro doći da ih se prisjetite. Bilo je tu svega: pojavilo se dosta novih distri (a neke su se i ugasile), nastavio se razvoj radnih okruženja i programa, a bilo je i napetih situacija gdje su se neke usijane glave trebale ohladiti. Sve u svemu, nije bila loša godina.

U tekstu koji slijedi izdvajamo nama najzanimljivije događaje iz 2014. godine. (Redoslijed je manje-više kronološki.)

1. Europa je ove godine prigrlila otvorene tehnologije.

Vlade zemalja koje su se odlučile na pametan potez uvođenja Linuxa i LibreOfficea u svoje službe uštedjele su milijune eura:

 

U Hrvatskoj se nismo ni opametili ni obogatili na taj način, ali za pohvalu su mali koraci kojima se otvoreni kod domaće izrade polako penje prema vrhu. Radoslav Dejanović pokušao je uvesti malo reda u mutne vode naših državnih institucija. Nažalost, trebat će puno više od ovoga da se te mutne vode razbistre.

Tu je i pomalo kontroverzni slučaj Münchena o kojem se naveliko pisalo bez prave provjere činjenica, pa smo mogli vidjeti dramatične i prenapuhane napise o “porazu Linuxa” jer se uprava grada odlučila vratiti na Windowse.

Kasnije se pokazalo da su informacije pogrešno protumačene i prenesene. Namjerno ili slučajno – prosudite sami, no iz ove priče se moglo naučiti vrijednu lekciju da ne treba vjerovati baš svemu što se pročita na internetu (ili barem da treba pažljivo birati izvore iz kojih ćemo preuzimati vijesti).

2. Objavljen je Android 5.0.

U početku je predstavljan misterioznim kodnim imenom “L” za koje sad već znamo da je Lollipop. Možda najveća zanimljivost je novi Googleov pristup vizualnom oblikovanju sučelja nazvan Material Design. Nažalost, jedna od značajki najnovijeg Androida je i značajna restrikcija pisanja podataka na SD kartice koju korisnici nisu baš dočekali s veseljem.

3. Canonical je često gostovao na naslovnici.

Objavljeno je novo LTS izdanje Ubuntua – Trusty Tahr, a krajem godine i Utopic Unicorn, što smo najavili a kasnije i recenzirali na portalu. Naši dojmovi bijahu pozitivni. Posebno ističemo MATE verziju, odnosno “Ubuntu kakav je nekada bio“.

Osim toga, Canonical je ugasio svoju Ubuntu One uslugu, a u suradnji s Jollom počeli su “gurati” Linux i u mobilne vode. Kao gotovo potpuni “autsajder”, Jolla je napravila nemoguće. Očito je da postoji interes za mobilni OS bliži pravim korijenima Linuxa. Ubuntu je već debelo u ovim vodama. Polako se pojavljuju uređaji pogonjeni mobilnom verzijom ovog OS-a.

   4. Gnome ekipa bila je marljiva.

Tako smo ove godine mogli isprobati dvije verzije ovog popularnog sučelja – Gnome 3.12 i Gnome 3.14 (tzv. “pi” izdanje :)).

 5. Ni u KDE-u nisu ljenčarili.

Osim nastavljene podrške za 4.1x seriju, u 2014. dobili smo i nešto sasvim novo – KDE 5, odnosno Plasmu Next.

 6. OpenSUSE-u je dobro išlo.

Ovogodišnja konferencija održana je ni manje ni više nego kod nas u Hrvatskoj, u Dubrovniku, a nedavno je izašla i nova verzija ove neuništive distribucije.

 7. Na ovim prostorima održano je još važnih i zanimljivih konferencija.

Ove je godine HULK pokrenuo originalan i kreativan projekt pod imenom “Virtualni dani slobodnih i otvorenih tehnologija“. Ako ste predavanja propustili, snimke možete pronaći na YouTubeu. DORS/CLUC održan je već tradicionalno u Zagrebu, a u Novom Sadu ste imali priliku naučiti više o računalnoj sigurnosti na BalCConu.

8. Kad govorimo o sigurnosti, nužno je spomenuti Heartbleed.

Ogromni sigurnosni propust u OpenSSL-u potresao je svijet u travnju ove godine. No kako bi babe rekle, svako zlo za neko dobro, jer je ovaj događaj rezultirao inicijativom Linux Foundationa kojoj su se pridružila velika imena IT industrije udruživši snage i financije da bi istraživanjem i razvojem spriječili reprizu Heartbleeda.

9. Systemdrama

Od ostalih dramatičnih događaja svakako su upečatljive bile odluka Canonicala, a potom i Debianovih razvijatelja o prelasku na (neslavni) systemd. Ova odluka izazvala je razdor među razvijateljima (ali i korisnicima) Debiana, a ni Linus Torvalds nije ostao hladne glave – njegov grubi verbalni okršaj s jednim od glavnih razvijatelja systemda, Kayem Sieversom, postao je predmetom vrućih rasprava o autoritetu, hijerarhiji i općenitom funkcioniranju zajednice otvorenog koda.

10. Bila je to velika i turbulentna godina za Mozillu.

Početkom godine dobili su novo vodstvo jer je dotadašnji direktor Brendan Eich (između ostalog poznat i kao kreator Javascripta) odstupio zbog pritiska javnosti i medija nakon što je podržao sporni homofobni zakon. Unatoč tome, Firefox je nastavio smjelo grabiti prema naprijed i pomicati granice, pa je tako u proizvodnju i prodaju pušten superjeftin smartphone pogonjen Firefox OS-om namijenjen tržištu zemalja u razvoju. Objavljena je i verzija 29 s potpuno redizajniranim sučeljem (Australis) koje ili volite ili mrzite.

Firefox nismo slučajno naveli kao broj 10, jer je ovaj mnogima najdraži preglednik ove godine proslavio svoj 10. rođendan, povodom čega je objavljena posebna verzija s korisnim dodacima za developere. Na forumu možete vidjeti rezultate ankete koji pokazuju koliko naših korisnika voli vatrenu liju.

11. Pojavila se nova Opera za Linux.

Firefox nije jedini preglednik koji je ove godine iznenadio korisnike – nakon par godina čekanja konačno se pojavila i nova Opera za Linux.

 12. Novi Mint i nova politika LTS izdanja i nadogradnji (tzv. “service packovi”).

Od brojnih novih distribucija i aplikacija izdvajamo Linux Mint čiji su razvijatelji predvođeni Clementom Lefebvreom ove godine predstavili potpuno nov i drugačiji pristup nadogradnji LTS izdanja, odnosno pružanju podrške za jednu verziju distribucije kroz više godina. Quianu smo isprobali i dojmovi su bili vrlo pozitivni.

 13. Kerneli, developeri i distribucije

Ove godine dobili smo još jednu “pi” verziju u Linux svijetu – kernel 3.14. Prije njega pisali smo o verziji 3.11, a trenutno najsvježiji je 3.18. Kao i inače, sve o srcu koje pokreće svaku distru možete doznati na službenoj stranici kernel.org.

Iz brojčanih oznaka verzija vidljivo je razvijatelji kernela ne “zabušavaju”, a kako to izgleda kad rade imali smo priliku vidjeti u simpatičnom i inspirativnom projektu “30 Linux Kernel Developer Workspaces in 30 Weeks“, gdje se kroz 30 kratkih videa moglo barem malčice upoznati developere i zaviriti u njihov svijet.

Najpoznatiji razvijatelj kernela i “tata Linuxa”, Linus Torvalds, dobio je i službeno priznanje za svoj dugogodišnji rad i trud u obliku nagrade IEEE Computer Society Computer Pioneer Award. Čestitamo!

Brojna nova izdanja Linux distribucija izašla su u 2014. U sedmom mjesecu dočekala nas je nova verzija RHEL-a. Ova distra je i dalje svjetski standard za performanse, sigurnost i mogućnosti. Stara legenda Knoppix dobila je novo izdanje te i dalje ima svoju vjernu publiku. Krajem godine svjetlo dana je ugledala i Fedora 21, čime su ljubitelji bleeding edgea, Gnomea i rpm-a došli na svoje. S druge strane, neke distribucije su nas zauvijek napustile, i to pod prilično misterioznim okolnostima.

14. Kruha i igara

Najradosnija vijest za gejmere ove je godine zasigurno bila GOG-ova objava o podršci za Linux na koju se (pre)dugo čekalo. Nažalost, za 2014. najavljivane konzole zasnovane na SteamOS-u nismo dočekali.

Ipak, ne možemo se samo igrati, treba i učiti, a Linux Foundation nam je u suradnji s edXom ovog ljeta omogućio fantastičan – i besplatan! – online tečaj o osnovama Linuxa.

15. Četvrt stoljeća Weba

Za slučaj da vam je promaklo, podsjetimo se da se ove godine obilježava i 25 godina postojanja World Wide Weba. Da Sir Tim Berners-Lee te davne (sad se osjećam staro, op. a.) 1989. nije sjeo i prionuo poslu, tko zna kako bismo mi gubili vrijeme koje danas trošimo prokrastinirajući na Webu. Možda ne biste ni čitali ovaj tekst, a upitno je bi li LZS postojao u ovakvom obliku. Zbog toga mu svi dugujemo jedno veliko HVALA.

Nadamo se da vam se svidio ovaj kratki pregled nama najzanimljivijih događaja iz 2014. godine.

Za kraj – čestitka!

Dragi naši Linuxaši, ekipa LZS portala želi vam sve najbolje u 2015. godini! Neka vam bude uzbudljiva i uspješna!

Mi ćemo nastojati i u 2015. godini donositi najzanimljivije i najvažnije vijesti iz Linux i FLOSS svijeta, uz pokoji tutorijal za one željne znanja te recenzije korisnih aplikacija i novih distribucija Linuxa.

Nastavite se družiti s nama na našem forumu, naslovnici, društvenim mrežama i IRC-u!

HDR fotografija za korisnike Linuxa

30. December 2014 - 6:30

Internet je prepun savršenih HDR fotografija. Gledam, divim se, pitam se – mogu li i ja napraviti nešto slično? Nema šanse, imam amatersku opremu i nemam pojma kako se to radi. Ovaj članak uvjerit će vas da je upravo to moguće. Običnim digitalcem uz pomoć Linux alata za obradu digitalne fotografije izradit ćemo solidnu HDR fotografiju.

“Ne mogu ja to”. Tako sam razmišljao sve do ovih blagdana. Uz kombinaciju nekoliko slobodnih dana u nizu i malo radoznalosti nabasah na fotoblog Edu Pereza iz 2009.: http://fotoblog.edu-perez.com/2009/02/hdr-and-linux.html

Čovjek voli fotografiju i Linux te detaljno objašnjava što i kako radi. Idemo pokušati.

Najprije riješimo pitanje opreme: moram li imati skupi aparat da napravim HDR sliku? Ne, apsolutno ne. Običan digitalac koji dozvoljava ručno namještanje vremena snimanja bit će sasvim dovoljan. Svjestan sam činjenice da moderni aparati imaju opciju AEB, što je engleska kratica za automatsko snimanje niza fotografija s različitim ekspozicijama. No, to je opcija za “glupe Amere”. Mi Balkanci vjerujemo u devizu “snađi se, druže” i ne tražimo od fensi-šmensi opreme da odradi ono što možemo i sami.

HDR fotografija nastaje spajanjem više fotografija iste scene s različitim osvjetljenjem. Otvor blende se ne mijenja; dakle, radi se više uzastopnih fotografija s različitim vremenom ekspozicije. Ako već imate skupi aparat s AEB opcijom… nemojte me zezati, pročitajte upute i podesite to sami.

1) Snimanje fotografija

Imam digitalac bez AEB opcije. Snima se obična fotografija. Potrebno je napraviti nekoliko koraka pripreme. Učvrstite aparat; to je najvažnije. Kvalitetu fotografije prebacite na RAW, zatim prebacite na ručno upravljanje. AUTO mod možete koristiti samo za testnu fotografiju kako bi odredili ispravnu ekspoziciju.

Napravite barem pet fotografija, od najmanje osvijetljene sa -2 ekspozicijom do najviše osvijetljene sa +2 ekspozicijom. Ako ne znate teoriju fotografije, slijedi jednostavna informacija: svaki put kad udvostručite vrijeme snimanja, vrijednost ekspozicije se poveća za 1.

Recimo da je svjetlomjer na digitalcu došao na 0 kad ste postavili vrijeme ekspozicije na 1/60. Dakle, vaš je zadatak napraviti pet fotografija s ovim vremenima ekspozicije: 1/250 , 1/125 , 1/60 , 1/30 te 1/15 sekundi. Nema nikakve štete ako napravite više fotografija, posebno ako vaš digitalac nudi vremena između, npr. 1/100  ili 1/40. Podrazumijeva se da cijelo vrijeme scena mora biti statična. Ako imate dinamičnu scenu, poput morskih valova, može se i to riješiti uz pomoć maskiranja slojeva u GIMP-u, ali to je već tema za drugi članak.

Kolaž

 

2) Prijenos fotografija

Ubuntu 14.04 prepoznaje moj digitalac kao vanjski disk i otvara mapu “Files automatski, stoga nema nikakve potrebe za dodatnim programima. Napravite novu mapu ispod mape “Pictures” i u nju prebacite RAW fotografije s aparata.

3) Priprema programa/paketa u Linuxu

Za obradu fotografije trebamo sljedeće programe: UFRaw, Hugin, pfstools (obavezno uključiti opciju “dcraw”), ImageMagick te GIMP. Sve pakete/programe našao sam u Ubuntu Software Centru, pa ih i vi vjerojatno imate u repozitorijima distribucije koju koristite.

4) Konverzija RAW formata u TIFF

Otvorite terminal i promijenite trenutačnu putanju u mapu gdje ste snimili RAW slike s aparata. Ondje unesite naredbu:

ufraw-batch --wb=camera --out-type=tif --overwrite DSC_????.NEF

Moj digitalac imenuje RAW datoteke u obliku DSC_????.NEF, dok primjerice Canon aparati koriste oblik IMG_????.CR2. Pripazite na ekstenziju koju imaju vaše RAW fotografije i sukladno tome izmijenite ovu naredbu prema potrebi.

U slučaju da vaš digitalac ne podržava RAW format već samo kompresirani JPG, na ovom mjestu koristimo alate convert odnosno mogrify iz paketa ImageMagick. U tom slučaju ćemo niz JPG slika pretvoriti u TIFF ovom naredbom:

mogrify -format tif *.jpg

5) Poravnanje fotografija programom Hugin

Hugin je set programa za panoramske fotografije. Ne treba nam GUI aplikacija, jer mi ne radimo panoramsku fotografiju. Koristimo dva alata iz ovog seta, a prvo alat za poravnanje fotografija. Ako imate skupi HDR-ready aparat ili ste naprosto spretno učvrstili aparat i sigurni ste da se nijedan kadar nije pomaknuo, možete preskočiti ovaj korak. Ako poput mene koristite lagani stativ koji se ljulja, onda je ovaj korak obavezan.

align_image_stack -a A_ DSC_????.tif

Opet, pripazite kako se vaše slike nazivaju pa izmijenite ovu naredbu ako je potrebno.
Koristili smo opciju (označenu prefiksom -a) da dobijemo niz TIFF slika koje se točno preklapaju.

Primijetite da se jedna od originalnih fotografija zamutila jer se stativ pomaknuo tijekom snimanja. Ovaj alat je toliko moćan da je uklonio tu grešku iz konačne verzije!

6) Konverzija u HDR format

Koristimo istu naredbu kao u prethodnom retku, ali sa opcijom -o da bismo kreirali HDR datoteku.

align_image_stack -o remek_djelo DSC_????.tif

Ako ste skromni kao ja, datoteku možete ovako nazvati. Naravno, slobodno promijenite ovu liniju da odgovara vašim potrebama.

7) Prva od tri radne fotografije

Sada ćemo stvoriti prvu od tri fotografije u ovom post-produkcijskom procesu koja će poslužiti kao prvi sloj u GIMP-u. Koristimo naredbu enfuse u terminalu. To je drugi alat iz seta Hugin koji ovdje koristimo.

enfuse -o sloj_1.tif A_????.tif

Kao što vidite, koristimo niz TIFF datoteka koje smo dobili poravnanjem. Ukoliko niste radili poravnanje slika, koristite izvorne TIFF slike.

8) Druga od tri radne fotografije

Drugu od tri radne fotografije dobijemo pomoću pfstools. Primijenimo filter mantiuk na HDR datoteku dobivenu u koraku 4.

pfsin remek_djelo.hdr | pfstmo_mantiuk06 -e 1 -s 1 | pfsgamma --gamma 2.2 | pfsoutimgmagick sloj_2.tif

9) Treća od tri radne fotografije

Posljednju od tri radne fotografije također dobivamo pomoću pfstools primjenom filtera fattal na HDR datoteku dobivenu u koraku 4.

pfsin remek_djelo.hdr | pfstmo_fattal02 -s 1 | pfsoutimgmagick sloj_3.tif

10) Koristimo GIMP i slažemo cjelinu

Otvorite GIMP i mapu s radnim slikama. Metodom povuci-i-pusti prebacite mišem datoteku sloj_1.tif u GIMP.

Ponovite postupak s mišem za drugu datoteku sloj_2.tif. GIMP će ju automatski dodati kao novi sloj. Kliknite na panel sa slojevima i mišem označite sloj_2. Tada mu promijenite prozirnost (opacity) na 50%

Ponovite postupak mišem za treću datoteku sloj_3.tif – GIMP će ju dodati kao novi sloj. Opet klikom na panel sa slojevima selektirajte sloj_3. Tada promijenite mode (odmah iznad opacity) iz postojećeg u overlay.

Sada biste već trebali biti zadovoljni svojom HDR slikom. Ako niste, pokušajte mijenjati parametre za filtere ili čak izaberite druge filtere. Nešto se može dotjerati i u samom GIMP-u.

Na kraju izvezite sliku u JPG format i objavite ju na Linux za sve forumu. U podforumu Linux i multimedija postoji tema Digitalna fotografija gdje možete podijeliti svoju HDR fotografiju sa svima nama.

Konačni rezultat

 

Autor: Kepica

Objavljen GiMP Magazine broj 7

21. December 2014 - 19:12

Početkom prosinca objavljen je novi broj GiMP Magazinea.

Kako su prošlog mjeseca najavili i obećali (o čemu smo pisali ovdje), tako su i napravili, pa je sedmi broj GiMP Magazinea dostupan za preuzimanje. Sukladno najavi, ovaj novi (kao i naredni brojevi) je drugačijeg koncepta te u formatu 16:9 koji je primjereniji za čitanje na zaslonima naših računala, tableta ili mobitela.

Gimp Magazine vol.7 – stranica 9

Tema ovomjesečnog broja je intervju s ilustratoricom Evelyne Schulz koji donosi i kratki tutorijal u kojem pokazuje što se po pitanju ilustracije može napraviti pomoću GiMP-a.

Za kraj, možemo samo prenijeti najavu da će naredni broj izaći u siječnju 2015. godine te da će donijeti manje promjene (još je nepoznato radi li se o dizajnu ili konceptu časopisa), no više novosti možete pronaći na službenoj web stranici GiMP Magazinea. Kao i do sada, novi broj GiMP Magazinea je dostupan za besplatno preuzimanje na ovoj poveznici.

Cinnamon: podešavanje nakon instalacije

11. December 2014 - 10:33
Učinimo Cinnamon još atraktivnijim uz jednostavne trikove!

 

Cinnamon je moderno i estetski privlačno radno okruženje koje još od svojih početaka podiže podosta prašine na Linux sceni. Sve poznate distribucije ga nude u vlastitim izdanjima, a odlikuje se stabilnošću, malom potrošnjom resursa, lakom podesivošću, jednostavnošću upotrebe i velikim brojem dodataka. Često nepotrebno zanemarivan, Cinnamon napokon zaslužuje kratak vodič i upute za podešavanje za još ugodniji rad.

Upute su pisane za Linux Mint 17.1 (Ubuntu 14.04 LTS) s verzijom Cinnamona 2.4. Za sve ostale distribucije se podrazumijeva da imaju predinstaliran Cinnamon iz službenih repozitorija ili sa službene stranice. Korisnicima se preporučuje barem minimalno snalaženje u Terminalu.

 

 

 

Nadogradnja sustava, instalacija i deinstalacija programa

Prvi i najvažniji korak nakon svježe instalacije sustava jest potražiti i instalirati sigurnosne nadogradnje. To je moguće obaviti kroz Update Manager ili naredbom:

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

Najjednostavnija metoda za instalaciju i uklanjanje većeg broja programa je pomoću Synaptica. Važno je instalirati neke dodatne programe koje najčešće koristimo u svakodnevnom radu, kao što su: BleachBit, Pinta, SMPlayer i SMTube, VLC, K3B ili Xfburn, Dconf-Editor, htop, Conky Manager, lshw-gtk, lm-sensors, rar… Isto tako, možemo i deinstalirati nepotrebne (npr. Brasero).
Iako Linux Mint dolazi s predinstaliranim svim kodecima potrebnim za svakodnevni rad, nije naodmet dodati i paket ubuntu-restricted-extras. U slučaju problema s očitavanjem CD/DVD-a ključni su libdvdread4 i libdvdcss2. Za one koji žele novu Oracle Javu, potrebno je dodati odgovarajući PPA.

 

Pozadinska slika, teme i ikone

Mint 17.1 nudi bogatu kolekciju pozadinskih slika. Radi se o paketu mint-backgrounds koji je potrebno naknadno instalirati. Npr.:

sudo apt-get install mint-backgrounds-retro

 

Promjena pozadinske slike

 

 

Za Cinnamon su dostupne brojne teme koje je moguće preuzeti i instalirati pomoću odgovarajućeg izbornika (Themes). Meni omiljena je SmoothPurple, kao i nove Mint-X-Acqua ikone.

 

SmoothPurple tema i Mint-X-Acqua ikone

 

 

Cjelokupni popis dostupnih tema možete pogledati na službenoj stranici. U slučaju problema s automatskim preuzimanjem i instalacijom, možete ih ručno preuzeti i otpakirati u ~/.themes/ ili /usr/share/themes/. Ikone je potrebno otpakirati u /usr/share/icons/.

 

Panel

Posebnu pažnju moramo posvetiti panelu. Radi se o jednom od ključnih dijelova svakog radnog okruženja koje je gotovo neizostavno u svakodnevnom radu. Za početak napominjem da Cinnamon Panel ima određena ograničenja koja ga čine prilično nefleksibilnim. Tako ga je, primjerice, moguće postaviti isključivo na vrh ili dno ekrana (ili imati dva panela). Nije ga moguće premještati lijevo ili desno, kao ni mijenjati njegovu duljinu čime bismo ga pretvorili u improvizirani dock.

Za početak je potrebno povećati širinu…

 

Promjena širine panela

 

… što je moguće i putem Dconfa:

org -> cinnamon -> panel-bottom-height

Na početku panela nalazi se Cinnamon Menu koji se konfigurira desnim klikom. Moguće je izbrisati dosadni tekst “Menu” i upisati što god želite. Odaberite ikonu u /usr/share/cinnamon/theme/ ili dodajte vlastitu. Koristeći Menu Editor možete dodavati ili oduzimati kategorije i njihov sadržaj.

 

Konfiguriranje izbornika

 

Ikone koje dodate na panel pojavljuju se isključivo u launcheru s lijeve strane. Možete ih razmjestiti jednostavnim povlačenjem miša (drag-and-drop).

Među najvažnijim indikatorima na desnoj strani panela nalazi se prikaz datuma i točnog vremena. Međutim, mnogi korisnici nisu zadovoljni načinom prikaza, stoga je potrebno zadati željeni format prikaza. Format koji meni odgovara glasi:

%A, %B %e, %H:%M

Klikom na hotlink “Show information on date format syntax” otvara se stranica foragoodstrifttime.com koja će vam olakšati podešavanje formata.

 

Format datuma i sata

 

Razmještaj indikatora obavlja se na poseban način. Za početak je potrebno uključiti Panel edit mode, što je moguće na nekoliko načina:

desnim klikom na panel -> Panel edit mode -> ON

izbornik Panel -> Panel edit mode

Dconf-Editor -> org -> cinnamon -> panel-edit-mode

 

Tek tada je indikatore moguće premještati metodom drag-and-drop.

Na ovom je mjestu još jednom važno ponoviti da launchere nije moguće postavljati među indikatore na desnu stranu panela, kao što je to uobičajeno u većini grafičkih okruženja, već isključivo na lijevu stranu na za to predviđeno mjesto.

 

Appleti

Brojni dodaci za panel jedan su od najjačih aduta Cinnamona. Za preuzimanje i instalaciju su dostupni jednim klikom miša, rješavaju brojne probleme, a rad čine ugodnim i zabavnim. Napominjem da brojni appleti više nisu kompatibilni s novijim verzijama Cinnamona (1.8+). U slučaju problema s automatskim preuzimanjem i instalacijom možete ih ručno preuzeti sa službene stranice i otpakirati u ~/.local/share/cinnamon/applets/.

Nakon instalacije nekih od njih potrebno je restartati Cinnamon. To je jedinstvena mogućnost ponovnog pokretanja radnog okruženja i ne odnosi se na ostatak sustava (dakle, nije jednaka ponovnom pokretanju računala). Čitav proces traje nekoliko sekundi. Potreban je desni klik na panel, Troubleshoot -> Restart Cinnamon.

Jedan od meni dražih dodataka je Weather koji ažurno i diskretno nudi prikaz vremenske prognoze. Potrebno je upisati ID vlastitog mjesta, što je omogućeno hotlinkom.

 

Weather applet

 

Weather applet

 

 

Jedan od važnijih je svakako i Workspace Switcher koji daje prikaz aktivnih radnih površina. Osim klikom na indikator, prijelaz na drugi aktivni desktop moguće je obaviti kombinacijom tipki Ctrl+Alt+left/right. Ipak, njegov najveći nedostatak je što ne nudi mogućnosti brisanja postojećih ili dodavanja novih površina. Ipak to je moguće obaviti u dconf-editoru:

org -> cinnamon -> number-workspaces

 

Windows Quick List, uz već dobro poznati Alt+Tab prikaz, daje jednostavan popis svih aktivnih prozora bez obzira na kojem se desktopu nalazili.

 

Windows Quick List

 

Isto tako, ne smijemo zaboraviti ni ostale kao što su CPU Temperature Indicator, Force Quit, Notifications, System Monitor, Settings Plus, Shutdown Applet i dr. Cijeli popis, kao što je prethodno rečeno, možete pogledati na službenoj stranici Cinnamona.

 

Efekti

Cinnamon je suvremeno oblikovano okruženje koje se može pohvaliti brojnim efektima. Najpoznatiji od njih su window tiling i window snapping. Oba su zadano uključena.

Tiling podrazumijeva vodoravno ili okomito pozicioniranje jednog ili dva prozora pri čemu svaki od njih zauzima pola ekrana. Mišem jednostavno odvučemo prozor do gornjeg, lijevog ili desnog ruba ekrana.

 

Window tiling

 

Za razliku od toga, snapping označava pozicioniranje dvaju ili više prozora pri čemu svaki od njih zauzima polovinu ili četvrtinu ekrana. Otvoreni prozor pozicioniramo kombinacijom tipki Super_L+left/right/up/down.

 

Window snapping

 

Ostale efekte možemo uključiti i proizvoljno mijenjati u Control Center -> Effects. U Cinnamonu, nažalost, nećemo vidjeti rotirajuću kocku. Naime, Compiz nije kompatibilan s GNOME 3 okruženjem, pa tako ni s njegovim derivatima (Cinnamon, Pantheon i sl.). Ipak, najvažniji efekti se odnose na rad s virtualnim desktopima. Prvi od njih je tzv. Scale View koji nudi prikaz prozora na trenutno aktivnom desktopu. Za pristup efektu potrebno je dodati istoimeni applet na panel.

 

Scale View

 

Expo omogućava interaktivni prikaz svih radnih površina, kao i premještanje prozora po njima. Ova vrsta prikaza omogućava jednostavno dodavanje novih desktopa (klikom na gumb u desnom rubu ekrana) ili brisanje postojećih (klikom na X svakog desktopa ili klikom kotačića miša). Moguće je i zasebno imenovati svaki desktop.

 

Expo

 

Međutim, tu se pojavljuje čest problem: mnoge teme u Expo modu ne podržavaju gumbe za dodavanje i brisanje desktopa. To se može popraviti dodavanjem nekoliko linija koda u izvorni kod teme ili na prethodno opisani način pomoću dconf-editora.

Zanimljivost je i Hot Corners koji omogućava neobičnu vrstu prečaca u kutovima radne površine.

 

Hot Corners

 

 

Lock Screen i screensaver

Postavke Screen Lockera omogućavaju zaključavanje ekrana i postavljanje pozdravne poruke tijekom neaktivnosti računala. Korisnike valja upozoriti da je ova opcija podrazumijevano uključena (rekli bismo, “po defaultu”), što znači da će se zateći u situaciji upisivanja administratorske lozinke kada se nakon nekog vremena vrate i ponovno požele nastaviti rad.

 

Screen Locker

 

Budući da ne zahtijeva odjavu korisnika te gotovo trenutno omogućava daljnji nesmetan rad, Locker je najprimjereniji za uredska računala i korisnike koji drže do vlastite privatnosti. Ipak, često se može pokazati nepraktičnim, posebno ako se radi o malim kućnim korisnicima, stoga ne može zamijeniti klasični screensaver. Ovaj se problem može riješiti instalacijom Xscreensavera (jer GLMatrix je uvijek cool):

sudo apt-get install xscreensaver xscreensaver-data xscreensaver-gl-extra

 

Xscreensaver

 

Nakon toga potrebno je i Xscreensaver u Startup Applications natjerati na pokretanje pri podizanju sustava. Usput možemo isključiti i nepotrebne servise, te tako skratiti boot-up.

 

Startup Applications

 

 

Conky Manager

Conky je postao neizostavan dio svakog modernog desktopa te u mnogočemu pridonosi atraktivnosti, raznolikosti i informativnosti. Najjednostavniji način za njegovo podešavanje je Conky Manager koji smo na početku instalirali.

 

Conky Manager

 

 

Završna podešavanja

Iako vizualno privlačan, Cinnamon nudi žalostan izbor deskleta i ekstenzija. Tek su malobrojni dostupni dodaci kompatibilni s novijim izdanjima Cinnamona, poput Drives Managera – deskleta za montiranje i demontiranje diskova.

Na kraju, ako vam je dosadio klasični Cinnamonov izbornik, zašto ga ne zamijeniti nečim atraktivnijim? Configurable Menu je applet koji pruža gotovo neograničene mogućnosti isprobavanja!

 

Drives Manager i Configurable Menu

 

 

Ostalo

Ne smijemo zanemariti ni ostale opcije:

 • omogućiti automatski login (Login Window),
 • prikaz ikona na radnoj površini, npr. Trash, montirani diskovi, Home ili Computer (izbornik Desktop),
 • uključivanje/isključivanje audio efekata (Sound -> Sound Effects),
 • Gedit dodatno proširiti pomoću gedit-plugins ili ga potpuno zamijeniti Meditom,
 • za natpis u zaglavlju Terminala instalirati figlet i dodati ga u ~/.bashrc,
 • kreirati vlastite aliase u ~/.bashrc i još mnogo toga.

 

Cinnamon pruža izvrsne mogućnosti podešavanja u samo nekoliko klikova. Uz pomoć ovih uputa i vi možete urediti  desktop prema vlastitim željama i uživati u jedinstvenom iskustvu!

 

Održan 2. Virtualni Dan Slobodnih i Otvorenih Tehnologija

8. December 2014 - 16:24

Hrvatska Udruga Linux Korisnika je u nedjelju 7. prosinca 2014 održala 2. Virtualni Dan Slobodnih i Otvorenih Tehnologija. U sklopu Virtualnog dana koji se odvijao na Hulk onAir Youtube kanalu i #hulk-leadership IRC kanalu održana su četiri predavanja:

 • Kako pokrenuti blog na Raspberry Pi-u i ADSL-u
  Ivan Voras – ukoliko želite postaviti dodatna pitanja Ivanu posjetite njegov blog
 • GIMP – softver koji bi mogao služiti slobodnijem fotonovinarstvu
  Darko Tomaš
 • Upoznavanje učenika sa suvremenom umjetnosti: MOODLE vs RAZREDNO OKRUŽENJE
  Julija Tomasović
 • Upoznajte Hrvatsku udrugu Linux korisnika
  Milan Rajačić i Jasna Benčić

Predavanje Linux Gaming/Steam OS je bilo otkazano zbog spriječenosti predavača.

 

Predavanja 2. virtualnog dana slobodnih i otvorenih tehnologija možete pronaći na našem Hulk onAir kanalu
Sažetke predavanja možete pronaći ovdje.
IRC logove diskusija koje su se odvijale tijekom i nakon predavanja uživo možete pronaći ovdje.
Zahvaljujemo se svima na dolasku i potpori.

 

Nadogradnja: Mint 17.1 Cinnamon

8. December 2014 - 7:43
Clement Lefebvre je na službenom blogu ponosno objavio da je novi Mint 17.1 “Rebecca” u Cinnamon izdanju spreman za preuzimanje.

 

Clement Lefebvre je na službenom blogu ponosno objavio da je novi Mint 17.1 “Rebecca” u Cinnamon izdanju spreman za preuzimanje. Ranije smo pisali o promjeni Mintove razvojne politike i potpunom prebacivanju razvojne osnove na stabilnu bazu (Ubuntu LTS i Debian stable). Iako u razvojnom smislu novi Mint 17.1 Cinnamon nema većih pomaka, donosi nam pregršt novosti. Podsjetimo još jednom: ako već imate instaliran Mint 17, dovoljno je samo pokrenuti nadogradnju sustava.  Svi ostali trebaju preuzeti ISO sliku sa službenih stranica.

Već na početku posta Clem upozorava na potencijalnu opasnost koju donosi nadogradnja distre. I u ovom slučaju, kako ističe, vrijedi pravilo “Ako radi, ne diraj!”. Napominje i da nadogradnja ima najviše smisla ako je neki bug koji vas je dugo pratio ispravljen u novoj verziji. Nadograđivati samo da bi se imao najnoviji softver, posebno ako smo već zadovoljni Mintom 17 nema – po njegovu mišljenju – mnogo smisla. Eh, Clem, ne znaš ti kako je nama vjernim fanovima…  Šalu na stranu, iako se možemo pouzdati u kvalitetan posao koji obavlja Mintov tim, rizik uvijek postoji. Isto tako, Clem napominje da je moguće “preskočiti” ovo izdanje te, kad za to dođe vrijeme, bez straha nadograditi postojeći Mint 17 na novi 17.2.
Nakon što smo detaljno pročitali službenu objavu, popis promjena, kao i popis poznatih bugova, te smo ustrajni u odluci o nadogradnji, vrijeme je da krenemo!

 

Mint 17

 

 

Na početku napominjem da se radi o redovnoj nadogradnji sustava putem službenih repozitorija, što znači da nije potrebno uključivati backports ni repozitorij označen kao nestabilan (Romeo). Imate li problema s vlasničkim upravljačkim programima (driverima), poput onih za Nvidiu i ATI/AMD grafičke kartice, preporučujem njihovo pinnanje u Synapticu na trenutno instaliranu stabilnu verziju.

Potrebno je pokrenuti Update Manager, instalirati paket mintupdate, te pričekati da Manager prihvati promjene. Clem napominje da je potrebno instalirati sve sistemske nadogradnje označene brojem 1 (certified updates), dok one od 2 do 5 (recommended, safe, unsafe, dangerous) nisu ključne za nadogradnju. Potom je nužno odabrati opciju Edit->Upgrade to Linux Mint 17.1 Rebecca, čime se pokreće novi prozor koji nas vodi kroz nadogradnju. Update Manager dalje više nije potreban.
Prije prelaska na sljedeći korak Mint nas tjera da kliknemo na hotlink da bismo se upoznali s promjenama koje donosi nova verzija. Upute su krajnje jednostavne i jasne te osiguravaju da korisnik u svakom trenutku zna u kojoj se fazi instalacije nalazi i koji potencijalni rizik preuzima.

 

Mint 17 – nadogradnja

 

Mint 17 – nadogradnja

 

Mint 17 – nadogradnja

 

Mint 17 – nadogradnja

 

Mint 17 – nadogradnja

 

 

Brzina instalacije ovisi o vašoj internetskoj vezi, a proces može potrajati tridesetak minuta, pa savjetujem da si napravite kavu ili pogledate što ima u hladnjaku… Na kraju je potrebno ponovno pokretanje da bi se prihvatile sve promjene.
Ovdje je važno naglasiti da se nadogradnja kernela ne obavlja u sklopu nadogradnje čitavog sustava, već je dostupna naknadno. Kernel je ključni dio sustava, zbog čega i Clem savjetuje da ovom pitanju posvetimo više pažnje. Trenutno aktivnu verziju možemo provjeriti naredbom uname -r ili View->Linux kernel u sklopu Update Managera, s čime smo se već ranije upoznali. Naiđete li na probleme nakon nadogradnje kernela, povratak na stariju verziju možete obaviti na najlakši mogući način.

 

Mint 17.1 – “Linux kernels” dijalog

 

 

Iako se na prvi pogled ništa značajno nije promijenilo, uočljiv je novi font. Mint 17.1 koristi Noto font kao zadani, što predstavlja odmak od Ubuntuovih Sans i Monospace fontova.

 

Mint 17.1

 

 

Opcija Background Settings temeljito je redizajnirana i predstavlja jedno od većih iznenađenja. Uz potpuno novi artwork koji stvaraju vjerni fanovi, Mint 17.1 donosi najljepše pozadinske slike iz nekoliko prethodnih izdanja: od verzije 13 “Maya” do verzije 17 “Qiana”, kao i “retro” izbor prepoznatljivih minty green slika. Napominjem da navedene kolekcije slika zbog svoje veličine ne dolaze u sklopu nadogradnje, ali ih možete naknadno instalirati pomoću Synaptica ako označite pakete koji počinju imenom “mint-backgrounds”. Prava poslastica za sve nostalgičare!
Uvedena je i nova opcija Slideshow koja može automatski mijenjati pozadinu radne površine u zadanom vremenskom intervalu.

 

Mint 17.1 – Background Settings

 

 

Prozor za odabir i podešavanje teme potpuno je izmijenjen. Veliki (polu)prazan prozor vrlo je zbunjujuć te od korisnika zahtijeva privikavanje na novu logiku. Mint 17 je dosad prvo nudio mogućnost odabira i promjene teme, a tek potom njeno detaljno podešavanje. Od sada je procedura obrnuta. Opcije Window borders, Icons, Controls i Mouse pointer omogućavaju podešavanje trenutno aktivne teme, a klikom na bilo koju od njih otvara se svojevrsni padajući izbornik na praznom dijelu prozora. Tek posljednja opcija, Desktop, omogućava odabir nove teme. Dodavanje i uklanjanje tema vrši se hotlinkom koji otvara zaseban, za to predviđen prozor.

 

Mint 17.1 – podešavanje teme

 

Mint 17.1 – podešavanje teme

 

 

Pozitivna strana je svakako preglednost, budući da korisnici po prvi puta u Cinnamonu dobivaju prikaz izgleda (preview) i lakše mogu odabrati jedan od ponuđenih. Međutim, poseban problem nastaje kada imate instaliran velik broj tema ili ikona. Preglednost pada u drugi plan te je potrebno dulje scrollati da biste uopće došli do željenog izbora. Dodatan problem stvara i pregled, tj. sličice koje nedostaju.

Još jedna mana ovog pristupa je prazan početni prozor koji zbunjuje naopakom logikom i zasebnim linkom za dodavanje/uklanjanje novih tema. Mogu shvatiti da je ovakav prikaz praktičan za ekrane manjih dijagonala i netbooke, gdje su preglednost i odabir gusto zbijenih opcija gotovo nemoguća misija. Ipak, po mom mišljenju ovakav (eksperimentalan) estetski zahvat uopće nije bio potreban; Mint 17 to već ima savršeno riješeno.

Novost je i to što zadana Mint-X tema i redizajnirane ikone dolaze oplemenjene u ukupno trinaest izvedbi, što je odlična vijest za sve koji teško prihvaćaju otužnu metalik-sivu.

Manja su poboljšanja zahvatila i Network Settings, čime je elegantni izgled još više naglašen.

 

Mint 17.1 – Network Settings

 

 

Uvedene su i dvije potpuno nove opcije:

 • Privacy Settings omogućava brisanje popisa datoteka kojima smo pristupili tijekom proteklih dana. Ova mogućnost može biti praktična ako svoj korisnički račun dijelimo s više korisnika (što samo po sebi nije sigurno). Ali i bez nje popis nedavno korištenih datoteka zajedno s ostalim “smećem” možemo jednostavno i efikasno ukloniti koristeći BleachBit. Korisnija bi, primjerice, bila mogućnost brisanja korisničke sesije nakon odjave korisnika ili ponovnog pokretanja sustava. Iako se temelji na plemenitoj ideji zaštite privatnosti, radi se o potpuno nepotrebnoj i neuklopivoj opciji.
 • Notification Settings nam po prvi puta omogućava upravljanje obavijestima. Za sada nudi samo rudimentarne mogućnosti (prikazati ili ne prikazati, te koliko dugo, pitanje je sad?), no svejedno je dobrodošla novost i napredak od dosadašnjih opcija uključi/isključi. Apsurdno je da smo na ovaj detalj, koji je sastavni dio svakog ozbiljnijeg grafičkog okruženja, morali čekati više od tri godine! Ostale mogućnosti podešavanja poput oblika, položaja obavijesti na ekranu ili izmjene teme zasad možemo samo priželjkivati.

 

Mint 17.1 – Privacy

 

Mint 17.1 – Notifications

 

 

Cinnamon dobiva i poboljšani Screen Locker. Radi se radi o animaciji zaključanog ekrana s rudimetarnim opcijama za podešavanje poput prikaza datuma, vremena, promjene fonta i dodavanja vlastite poruke. Ovaj je element sastavni dio okruženja i čvrsto je povezan s mogućnostima zaključavanja i svjetline ekrana te odjave i izmjene korisnika. Ova je opcija zadano uključena, pa upozoravam korisnike da obrate pažnju.

 

Mint 17.1 – Screen Locker

 

 

Ova mogućnost je gotovo obavezna kad računalo dijelimo s više korisnika, pri čemu želimo sačuvati privatnost i tajnost podataka. No bez obzira na dodatne mogućnosti koje donosi, ni na koji način ne može zamijeniti klasični screensaver. Od nastanka Cinnamona je proteklo više od tri godine, a još nismo dobili zaseban screensaver. Upravljanje energijom i štednja, produljenje vijeka trajanja hardvera te zabavna animacija tijekom perioda neaktivnosti neizostavni su dijelovi svakog radnog okruženja. Vjerujem da prosječni, kućni korisnici pridaju malu važnost zaključavanju ekrana, zbog čega takvima najviše i nedostaje screensaver. Prava je šteta što Cinnamon još uvijek nije u potpunosti riješio koliziju s GNOME screensaverom (čiji je fork), zbog čega se naknadnoj funkcionalnosti moramo domišljati instalacijom Xscreensavera.

Redizajn je doživio i Login Screen. Uklonjeni su tabovi i dodana je alatna traka s lijeve strane, a dodane su i brojne nove teme. Čak je dodan i gumb Preview kojim korisnici odmah mogu isprobati nove postavke. Sve je mnogo kompaktnije i preglednije te više nema potrebe za rastezanjem prozora čitavom visinom ekrana.

 

Mint 17.1 – Login Screen

 

 

Dijalog za podešavanje jezičnih postavki je temeljito promijenjen, te su sada dostupne detaljne opcije.

 

Mint 17.1 – Language Settings

 

 

Odličan USB Stick Formatter od sada prikazuje animaciju tijekom rada.

 

Mint 17.1 – USB Stick Formatter

 

 

Najveća novost ovog izdanja je redizajnirani Nemo. Od sada se pokreće kombinacijom tipki Super+E po uzoru na Windows Explorer. Izmijenjena je i alatna traka te je dodan novi gumb koji u Terminalu otvara vašu trenutnu lokaciju. Uključiti ga možete u Edit->Preferences->Toolbar.

 

Mint 17.1 – Nemo

 

 

Novost su i emblemi – oznake koje korisnik može pridodati svakoj mapi radi lakšeg razlikovanja. Nalaze se u izborniku Properties->Emblems. Isto tako, svakoj mapi je moguće promijeniti boju neovisno o drugim mapama.

 

Mint 17.1 – emblemi

 

Mint 17.1 – emblemi i promjena boje mapa

 

 

Bookmarkiranje u Nemu nikada nije bilo jednostavnije! Dovoljno je željenu mapu “odvući” u sekciju Bookmarks te na isti način promijeniti njihov redoslijed. Dodan je i efekt sjene za upečatljiviji dojam. Tako lako!

 

Mint 17.1 – Nemo Bookmarks

 

 

Ostale promjene:

 • Official User Guide prebačen je u DocBook format te je dostupan u izborniku Menu->Help;
 • brojna sitna poboljšanja Cinnamon okruženja, izbornika i desktopa;
 • u Cinnamon izbornik je dodana kategorija “Recent files”;
 • poboljšani sound applet;
 • poboljšana podrška za touchpad i dr.

 

 

Zaključak

 

Nadogradnja sustava je uvijek vrlo rizičan pothvat bez jamstva da će sve proći prema planu. Iz dosad opisanog je očito da je Mint ekipa i ovaj put obavila odličan posao! Sam postupak nadogradnje je izuzetno jednostavan, prilagođen početnicima, te prolazi bez ikakvih problema. U radu nisam primijetio nikakve probleme; čak je i potrošnja resursa ostala ista.

Kako smo do sada pisali, promjenom razvojne politike Linux Mint se temelji isključivo na stabilnoj Ubuntu LTS bazi s petogodišnjom podrškom. Čak i trenutno aktivan kernel 3.13, iako nije LTS, ima podršku do 2016. godine.

Promjene u novom Mintu 17.1 uglavnom su kozmetičke prirode i ne predstavljaju značajan pomak u funkcionalnosti sustava. U ovom slučaju ne radi se o bezidejnosti ili nedostatku inspiracije razvojnog tima, već o stvaranju ugodnijeg dojma korištenja, poboljšanju stabilnosti, usporavanju razvoja i osiguravanju dovoljno vremena korisnicima da se naviknu na promjene.

Kao najveću prednost ovog izdanja istaknuo bih izvrstan Nemo File Manager. Rad s datotekama je sada jednostavan, zabavan i prepun mogućnosti. Retro wallpaperi starije korisnike sjećaju na ranije verzije Minta, ali i pokazuju koliko se od tada razvijao i napredovao. Brojni appleti, ekstenzije i teme čine Cinnamon nevjerojatno bogatim i prilagodljivim okruženjem, što se vrlo često zaboravlja. Zato mu i možemo oprostiti sitne nedostatke poput neriješenog pitanja screensavera ili nespretnog Notification Managera.

Novi Mint 17.1 možemo promatrati kao svojevrsni update pack koji ipak ne donosi važne promjene. Ako vam šarene teme, ikone i wallpaperi nisu naročito zanimljivi, slobodno se zadržite na odličnoj verziji 17. Clement Lefebvre ionako napominje da novo izdanje možete “prespavati” i potom, kad za to dođe vrijeme, bezbrižno nadograditi sustav na 17.2.

Sve ostale pozivam da isprobaju nevjerojatno minty iskustvo. Sigurno se nećete razočarati!

 

 

Izvor: blog.linuxmint.com

2. Virtualni Dan Slobodnih i Otvorenih Tehnologija

3. December 2014 - 19:57

Pozivamo vas na 2. Virtualni Dan Slobodnih i Otvorenih Tehnologija u organizaciji Hrvatske Udruge Linux Korisnika koji će biti održan u nedjelju, 07. prosinca 2014., s početkom u 14h.

Upute za posjetitelje Virtualnog dana slobodnih i otvorenih tehnologija:

Predavanja možete pronaći na Hulk onAir YouTube kanalu.

Pitanja predavačima možete postavljati za vrijeme trajanja svakog predavanja na IRC kanalu #hulk-leadership. Predavači će odgovarati na pitanja po završetku predavanja.

Za one koji nemaju instaliran IRC klijent ili se nisu prije koristili IRC-om:

 • Otvorite IRC u internetskom pregledniku
 • odaberite korisničko ime po želji

 

Raspored predavanja:

14:00 – 14:05 – uvodni dio, otvaranje 2. virtualnog dana slobodnih i otvorenih tehnologija – Tomislav Damjanović, Jasna Benčić
14:05 – 14:25 – Kako pokrenuti blog na Raspberry Pi-u i ADSL-u - Ivan Voras
14:25 – 14:35 – Pitanja/Odgovori

14:35 – 14:55 – GIMP – softver koji bi mogao služiti slobodnijem fotonovinarstvu - Darko Tomaš
14:55 – 15:05 – Pitanja/Odgovori

15:05 – 15:25 – Upoznavanje učenika sa suvremenom umjetnosti: MOODLE VS RAZREDNO OKRUŽENJE – Julija Tomasović
15:25 – 15:35 – Pitanja/Odgovori

15:35 – 15:55 – Linux Gaming/Steam OS – Lucija Pilić
15:55 – 16:05 – Pitanja/Odgovori

16:05 – 16:25 – Upoznajte Hrvatsku udrugu Linux korisnika - Milan Rajačić, Jasna Benčić
16:25 – 16:35 – Pitanja/Odgovori

16:35 – 17:00 – Završna riječ predavača i organizatora - dodatna pitanja publike

 

Linux Gaming/Steam OS - snimljeno predavanje
Lucija Pilić – HULK

Kratka Biografija:
novinarka s posebnim interesom za video igre, mobilne te slobodne i otvorene tehnologije. Trenutna glasnogovornica Hrvatske Udruge Linux Korisnika.

Sažetak predavanja:
Jedna od zadnjih prepreka običnim korisnicima da prijeđu na Linux desktop polako se urušava. Igre i igranje na Linux platformi uzimaju sve više maha. Rašireni i pristupačni alati za razvoj te dublji džepovi Linux gejmera pridonijeli su sve većoj knjižnici nativnih naslova za Linux distribucije od kojih je jedna specifično namijenjena igranju – Steam OS. Što Linux gejmerima donosi posebna distribucija za igranje, kakva je igraća situacija na drugim “normalnijim” Linux platformama te gdje i za koju cijenu nabaviti igre za Linux, glavni je fokus ove prezentacije.

 

Upoznavanje učenika sa suvremenom umjetnosti: MOODLE VS RAZREDNO OKRUŽENJE
Julija Tomasović – OŠ Spinut, Split

Sažetak predavanja:
Rijetko je da učenici u osnovnoj školi upoznaju djela suvremene umjetnosti, već se češće moderna umjetnost prezentira kao posljednja, najnovija umjetnost. Moderna za razliku od suvremene priča o nekom drugom društvu i vremenu. Upoznajući učenike s umjetnošću koja je djelovala i na koju je djelovalo neko drugo vrijeme i društvo, učenicima se umjetnost može učiniti nevažnom, jer između njihova svijeta i svijeta umjetnosti ne vide poveznice.

Informacijskoj pismenosti, koja danas podrazumijeva računalnu pismenost, a ujedno je i preduvjet za cjeloživotno obrazovanje ne posvećuje se dovoljno važnosti u našem školskom sustavu. Prema temeljnim obilježjima NOK-a osnovni odgojno-obrazovni ciljevi su osigurati učenicima stjecanje kompetencija za društvo u kojem učenici žive, što podrazumijeva upoznavanje učenika sa suvremenom umjetnošću – umjetnošću njihova doba i društva, kao i s tehnologijom, u svrhu razvijanja samostalnosti i samopouzdanja za cjeloživotno učenje. Prema NOK-u digitalna kompetencija je jedna od osam temeljnih kompetencija za cjeloživotno obrazovanje, a istraživanja pokazuju da našim učenicima, s obzirom na europski standard, upravo te kompetencije nedostaje.
Ovim radom se ukazuje na mogućnost upoznavanja s djelima suvremene umjetnosti, mogućnosti korištenja sustava Moodle u svrhu upoznavanja sadržaja za koje zbog vremenskih barijera nismo u mogućnosti predstaviti tijekom nastave. Oblikovani nastavni sadržaj je namijenjen prvenstveno učenicima osnovno školskog obrazovanja, ali i učiteljima koji se do sada nisu susreli sa suvremenom umjetnošću. Za razliku od dosadašnje prakse u likovnoj kulturi ovo je uvod u nove tendencije u umjetnosti i obrazovanju.

Kratka biografija:
Diplomirala 2014. na Filozofski fakultetu u Splitu na odsjeku učiteljski studij, smjer primjena informacijske i komunikacijske tehnologije u obrazovanju. Trenutno je pripravnica u OŠ Spinut, Split. Sudjelovala je na mnogim znanstvenim skupovima: CARNet i Učiteljski fakultet u Zagrebu: 1. studentski dani Suvremene tehnologije u obrazovanju – STO (Zagreb, 2014.). Izlaganje. Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci: Međunarodni interdisciplinarni, znanstveno-istraživački studentski susret, 2. riječki studentski interdisciplinarni kongres TEHNOLOGIJA I DRUŠTVO edukacija, komunikacija, pravo i politika, bioetika, umjetnost (Rijeka, 2014.). Izlaganje i objavljeni članak.

Osvojene nagrade i priznanja: 1. nagrada na 1. Studentskim danima suvremene tehnologije u obrazovanju – STO

Julija je sudjelovala je na sljedećim umjetničkim manifestacijama: 2011. Umjetnička manifestacija – DOPUST (Split), 2012. Omiški festival suvremene umjetnosti – Almissa Open Air, Međunarodni festival suvremene umjetnosti – NUS (Split), 2013. Skupna izložba suvremene umjetnosti – Adria Art Anale (Split), 2014. Međunarodni festival suvremene umjetnosti – NUS (Split)- samostalni rad, Međunarodni festival suvremene umjetnosti – NUS (Split) – voditelj radionice, Omiški festival suvremene umjetnosti – Almissa Anuale, Skupna izložba suvremene umjetnosti – Adria Art Anale (Split).

GIMP – softver koji bi mogao služiti slobodnijem fotonovinarstvu
Darko Tomaš – Fakultet političkih znanosti, Zagreb, CROPIX

Kratka biografija:
Rođen sam 1974. godine u obitelji u kojoj se cijeni tehnika. S fotografijom sam se sprijateljio na “prvi pogled”, a s računalima odmah nakon iskustva kako munjevito reagiraju na upisani tekst, naredbe i naravno, kako mogu stvoriti posve novi svijet zabave i vidu igrica ili edukacije…

Usprkos svemu tome, mjesto računalnog, moj poziv je ipak postao vezan uz fotografiju. Fotografski dizajner postao sam nakon mature na Školi za primijenjenu umjetnost (kasnije i dizajn) 1993., a Akademski snimatelj 2000. nakon diplomiranja pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu s diplomskim radom na temu “Osnove digitalne fotografije”. Nakon toga radio sam na mjestu fotoreportera/fotografa u tjedniku Globus i tu s konačnim uplivom digitalne fotografije u novinski medij bivam u prilici koristiti se i programima za obradu fotografija sa svrhom objave u medijima. Tako je i danas, samo što pored tjednika Globus najvećim dijelom fotografiram za fotoagenciju CROPIX u kojoj sam i zaposlen.
Paralelno, od 2013.g. vanjski sam suradnik i predavač na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu gdje predajem fotografske vježbe studentima novinarstva koji su odabrali predmet “Fotonovinarstvo”.
Ukratko rečeno, pokušavam studente naučiti kako bolje fotografirati tj. kako gledati fotografski ali i što sve trebaju znati o fotografiji, o njenom nastajanju, zatim oblikovanju za isporuku medijima i arhiviranju. Zadajem im vježbe koje oni uredno odrađuju na terenu pa šalju snimljene fotografije e-mailom, a ja im idući put analiziram radove pokazujući im ih javno, pred svima, uz pomoć projektora, a služeći se slobodnim softverom, Linux Mint­om i Gwenview­om.
Nadam se kako će nove generacije koje podučavam više cijeniti autentičnost stvarnosti zabilježenu fotografijom nego neku dorađenu, često daleko od istine… neku tek… sliku koja sliči fotografiji.

Sažetak predavanja:
Na račun dugogodišnjeg iskustva fotografiranja za medije i oblikovanja fotografija od snimanja do isporuke istih u sustav fotografske agencije, zapazio sam kako slobodni softver (posebno GIMP) namjenjen obradi slikovnih datoteka ima neke mane koje bi se lako mogle korigirati i učniti ga upotrebljivijim za fotonovinarsku svrhu:

GIMP je aplikacija kojom se vrlo ekstenzivno može upravljati sadržajem slike što u fotonovinarstvu nije prioritet već se traži održanje autentičnosti snimke, ne i manipulacija…

Predprogram UFRaw za konverziju iz sirovih formata morao bi biti automatiziraniji i jednostavniji – kako bi se daleko brže stvorila kvalitetna JPG datoteka ciljanih dimenzija.

Takav bi se JPG GIMP-om, prije spremanja na disk u odgovarajućoj formi, a prema standardu fotografske agencije, još samo upotpunio IPTC podacima. Doduše, možda bi te podatke bilo moguće unijeti već nakon same konverzije iz RAW­a u JPG pod UFRAW­om… ali, treba li nam tada uopće GIMP!?

Završene datoteke sa svim podacima trebale bi što jednostavnije, s istom aplikacijom, biti prebačene na FTP poslužitelj jer… gašenje jednog, paljenje drugog programa ponovno oduzima dragocjeno vrijeme. Je li u nekoj idućoj inačici GIMP-a moguće i uvrštenje FTP klijenta?

Valjalo bi razmisliti i o oblikovanju posebne Linux distribucije koja bi mogla postati perjanica slobodnijeg novinarstva i fotonovinarstva budući bi se temeljila na slobodnom softveru… Tekst editora ima zaista puno ali specijaliziranog programa za brzo i efikasno oblikovanje JPG datoteka po standardu fotografskih agencija, čini se, još uvijek nema.
Bi li bilo dobro poslove konverzije, upisa IPTC podataka, snimanja datoteka i slanja FTP klijentom ali i kvalitetnog prezentiranja poput onog Gwenview­a… objediniti u jedinstveni softver tj. jednu aplikaciju?

Kako pokrenuti blog na Raspberry Pi-u i ADSL-u
Ivan Voras - Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb, HULK, HrOpen

Kratka biografija:
Ivan Voras radi na FER-u te ima dugogodišnje iskustvo sa svijetom otvorenog softvera i raznovrsnim hardverom.

Sažetak predavanja:
Predavanje je za one koji imaju malo iskustva s Linuxom, imaju ili planiraju nabaviti Raspberry Pi i žele hostati svoj mali blog na njemu.

 

Upoznajte Hrvatsku udrugu Linux korisnika
Milan Rajačić, Jasna Benčić – HULK

Sažetak predavanja:
Hrvatska udruga Linux korisnika neprofitna je udruga građana koja promovira razvoj i uporabu GNU/Linux sustava te ostale slobodne programske podrške u Hrvatskoj od još od 1996. godine.

HULK-ove funkcije su sljedeće:
održavamo Linux portal www.linux.hr, možete nas pronaći i na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Linkedin, Google+)
sudjelujemo u organizacijama lokalnih konferencija poput DORS/CLUC-a, LKLK-a, sudjelujemo čak i u organizaciji inozemnih konferencija ukoliko smo u mogućnosti – nedavno smo imali prilike sudjelovati u organizaciji i provođenju openSUSE 2014 konferencije.
odnedavno smo počeli organizirati virtualna druženja poput ovog virtualnog dana slobodnih i otvorenih tehnologija.
sudjelujemo na lokalnim i inozemnim FLOSS projektima u skladu s mogućnostima i raspoloživim vremenom.
Kratke biografije:
Milan Rajačić:

Jasna Benčić : volontiranjem u svijetu slobodnih i otvorenih tehnologija počela se baviti još 2010. godine na lokalnoj razini suradnjom s lokalnim FLOSS zajednicama uključujući i Hrvatsku udrugu Linux korisnika, a od 2012. i na međunarodnoj razini suradnjom s Ubuntu, Linux kernel i openSUSE zajednicama. Trenutna je dopredsjednica Hrvatske udruge Linux korisnika i junior sistem inženjer u tvrtci TeamSnap.

Mint 17.1 MATE – pregled novosti

29. November 2014 - 18:45
Clement Lefebvre je na službenom blogu ponosno objavio da je novi Mint 17.1 “Rebecca” u MATE izdanju spreman za preuzimanje.

 

Clement Lefebvre je na službenom blogu ponosno objavio da je novi Mint 17.1 “Rebecca” u MATE izdanju spreman za preuzimanje. Najnoviji Mint 17.1 u bazi ima Ubuntu 14.04 LTS, kernel 3.13, MATE 1.8 te osiguranu podršku do travnja 2019. godine. Podsjetimo, promjenom razvojne politike Linux Mint se od sada temelji isključivo na stabilnim Ubuntu LTS i Debian stable izdanjima (LMDE), čime se gotovo pretvorio u pseudo-rolling distribuciju.

Ako već imate instaliran Mint 17, dovoljno je izvršiti nadogradnju sustava. Nadogradnje će uskoro biti dostupne kroz službene repozitorije, a korisnici će imati mogućnost nadograditi na novi Mint 17.1 ili zadržati postojeću verziju. Pogledajmo najvažnije novitete koje nam donosi!

 

Zadani izgled radne površine se na prvi pogled nije mijenjao. Prepoznatljiv logo i sive nijanse Mint-X teme su već dugo s nama.

 

Mint 17.1 – desktop
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_mate_whatsnew.php

 

 

Po prvi put Mint MATE donosi ne jedan, već dva upravitelja prozorima! Zadani Marco je jednostavan, brz, stabilan i bez efekata. Drugi je dobro poznati Compiz s bogatim efektima i nešto većim hardverskim zahtjevima. Promjena je izuzetno jednostavna u izborniku Menu-Desktop Settings-Windows.

 

Mint 17.1 – promjena upravitelja prozorima
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_mate_whatsnew.php

 

 

Zaokretanje kocke, prebacivanje na novu radnu površinu, Expo, tiling i ostale zabavne stvari su lako dostupne svima.

 

Mint 17.1 – Compiz efekti
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_mate_whatsnew.php

 

Mint 17.1 – Expo
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_mate_whatsnew.php

 

 

Ako vas efekti ne zanimaju, odvlače vam pažnju ili ih vaš hardver naprosto ne podržava, možete ih isključiti. Budući da Compiz oduvijek prate mušice u radu, problemi su uvijek mogući. U takvim slučajevima razvojni tim preporučuje brisanje konfiguracijskih datoteka u ~/.config/compiz-1 i ponovni početak. Isto tako, u slučaju problema s logiranjem, preporučuje se prebacivanje u Marco window manager:

gsettings set org.mate.session.required-components windowmanager ‘marco’

Ovo je prvi put da Mint MATE dolazi s ovako bogatim efektima. MATE je do sada bio na glasu kao konzervativno i manje privlačno okruženje, iako je Compiz bio dostupan u službenim repozitorijima. Od sada dolazi predinstaliran sa svim zavisnostima i pokazuje MATE u punom sjaju!

 

Redizajnirani Update Manager, dostupan iz prethodne verzije, sada grupira pakete, tj. ne prikazuje svaki pojedinačno. Primjer je nadogradnja LibreOfficea koja sadrži 22 nova paketa. Sučelje je time mnogo jasnije i preglednije, što je značajan pomak prema jednostavnijem korištenju.

 

Mint 17.1 – Update Manager
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_mate_whatsnew.php

 

 

U sklopu Update Managera nalazi se i prozor za odabir kernela s kojim smo se već ranije upoznali. Mint će tijekom petogodišnje podrške mnogo puta nadograđivati kernel ili nuditi prijelaz na novi, što neće nužno odgovarati svim korisnicima. Na ovaj je način lako dostupan popis promjena ili poznati problemi koji prate instaliranu verziju. Ako nakon nadogradnje kernela naiđete na hardverske probleme, povratak na stariju verziju možete obaviti na najlakši mogući način.

 

Mint 17.1 – odabir kernela
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_mate_whatsnew.php

 

 

Prozor za podešavanje jezičnih postavki je temeljito promijenjen, te su dostupne detaljne opcije.

 

Mint 17.1 – jezične postavke
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_mate_whatsnew.php

 

 

Redizajn je doživio i login screen. Uklonjeni su tabovi i dodana je alatna traka s lijeve strane, a dostupne su i brojne nove teme. Čak je dodan i gumb Preview kojim korisnici odmah mogu isprobati nove postavke. Sve je mnogo kompaktnije i preglednije.

 

Mint 17.1 – login screen
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_mate_whatsnew.php

 

Nevjerojatne promjene zadesile su i artwork. Linux Mint koristi jedinstveni Noto font. Zadana Mint-X tema se od sada ne sastoji samo od žalosne metalik sive, već dolazi u osam različitih varijanti! Simpatična novost je i mogućnost promjene boje pojedinih foldera, o čemu smo već pisali.

 

Mint 17.1 – nove teme i ikone
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_mate_whatsnew.php

 

 

Ovaj put je Mintov razvojni tim pripremio i zanimljivo iznenađenje: pozadinske slike su kolekcija prethodnih LTS izdanja (Maya, Nadia, Olivia, Petra, Qiana) nadopunjene nostalgičnim radovima iz ranih Mint izdanja!

Brojna manje vidljiva poboljšanja “pod haubom” doprinose brzini rada i stabilnosti sustava, a ovdje ćemo istaknuti samo najvažnije:

 • USB Image Writer od sada pokazuje postotak rada;
 • Software Manager češće upozorava korisnika prilikom uklanjanja paketa;
 • Software Sources provjerava brzinu dostupnih repozitorija, ponovno se spaja nakon prekida veze te uklanja nedostupne repozitorije;
 • Official User Guide je portan u DocBook format te je dostupan u izborniku Menu-Help;
 • brojna ostala poboljšanja MATE okruženja, mintMenija i mintDesktopa.

 

Jedini pravi nedostatak je nepostojanje kvalitetne podrške za touchpad. MATE je već dovoljno zrelo okruženje koje bi moglo ponuditi kvalitetnu podršku i opcije za podešavanje koje, vjerujem, već dugo svima nedostaju.

Uz dugotrajnu podršku, razvojni tim je još ranije obećao da sve do 2016. godine i idućeg Ubuntu LTS izdanja Mint neće doživljavati veće promjene, već će se fokusirati isključivo na poboljšanja. To je u ovom slučaju i ostvareno: Mint 17.1 “Rebecca” predstavlja vizualno najdorađenije MATE okruženje dosad! Privlačno vizualno oblikovanje, stabilna Ubuntu LTS baza i neprestan rad na poboljšanjima jamstvo su uspjeha!

Podsjetimo još jednom: ako već imate instaliran Mint 17, dovoljno je izvršiti nadogradnju putem Update Managera. Svi ostali svježu .iso sliku možete preuzeti na službenim stranicama.

 

Izvori: blog.linuxmint.com, linuxmint.com

Ubuntu 14.10 – Utopic Unicorn. Jel’ se što popravio taj Ubuntu?

26. November 2014 - 8:51
Ubuntu sam posljednji put koristio prije oko godinu i pol kada sam recenzirao tada aktualni Raring Ringtail 13.04. Nije mi se svidio. Previše je toga bilo nedorađeno. Unity je bio prespor, Centar softvera također, Dash je bio tek u povojima i upitne iskoristivosti, a tada aktualno pretraživanje Amazonovih rezultata je ostavljalo jako loš dojam na dugogodišnjeg korisnika slobodnog softvera. Sve u svemu, tadašnji Ubuntu je ostavljao dojam nedovršenog proizvoda koji ima potencijal narasti u nešto jako zanimljivo, ali isto tako i potencijal otići u totalnu katastrofu igranjem na skliskom terenu modernih trendova.

Godinu i pol kasnije sam se odlučio dati Ubuntuu još jednu šansu. Računao sam da bi to moglo biti dovoljno vremena da se popeglaju one male iritantne stvari koje su me ranije smetale, a najviše sam očekivao da će se sam Unity značajno popraviti i prije svega ubrzati.

Pa, da li se to desilo? Kako mi se svidio ovaj najnoviji Ubuntu? Pročitajte u sljedećim redovima.

 

LIVE USB

Unetbootin bez problema ispravno smješta Ubuntuov iso na moj USB stick. Ovaj puta nije trebalo odraditi nikakve “vratolomije” s dd-om. Podizanje LiveUSB-a traje oko dvije minute, a desktop je prilično živahan i upotrebljiv. Za na brzinu obaviti kraći posao, sasvim dovoljno.
No, nisam se dugo zadržavao na Live verziji. Ionako ju koristim samo da bih provjerio kako se moj hardver slaže s najnovijom varijantom testirane distre. Sve radi kako treba.

Ubuntu 14.10 Live

 

Vrijeme je za instalaciju. Priređena particija na mom disku spremno čeka.

 

INSTALACIJA

Već dugo vremena Ubuntu ima jedan od najboljih, ako ne i najbolji instaler među distribucijama Linuxa. (Ovdje će se mnogi pobuniti, ali stojim pri ovom.) Lijepog i modernog izgleda, prijateljskog sučelja, bez zbunjujućih opcija, generacijama samo usavršavan u detaljima, čak i početniku pruža ugodno iskustvo instalacije Linuxa. Potrebno je samo čitati ono što piše na ekranu i nema šanse da ćete nešto zabrljati!


Instalacija s USB sticka traje petnaestak minuta, plus desetak minuta koliko je mom sporom internetu bilo potrebno da preuzme dostupne nadogradnje (koje se preuzimaju tijekom instalacije – odličan potez Cannonicala!) i da se instalira dodatni vlasnički softver. Sve u svemu, za dvadeset i pet minuta (a i brže za one s “normalnim” internetom) imate gotov i potpuno upotrebljiv desktop.

Ubuntu 14.10

 

KORIŠTENJE

Počnimo najprije s time što se dobije nakon instalacije Ubuntua. Od programa imate gotovo sve što vam treba za normalan rad s računalom. LibreOffice, Gnomeov preglednik slika, Totem preglednik videodatoteka, Rhythmbox za slušanje muzike, Firefox se brine o surfanju internetom, a Thunderbird za pregledavanje mailova. Ako ste prilikom instalacije stavili kvačicu za instalaciju vlasničkog softvera, dobili ste i multimedijske kodeke, javu, Flash i Microsoftove fontove. Znači, spremni ste za gotovo sve.

Ubuntu je gotovo odmah nakon instalacije spreman za rad. Preporučam ipak instalaciju još nekoliko programa.

 

Naravno, iskusniji korisnici će u postojeću kolekciju programa dodati i one na koje su navikli. Izbor je ogroman. Teško da postoji distra koja ima toliko dostupnih programa za instalaciju. Službeni repozitoriji su ogromni, a dostupna je i hrpa neslužbenih ppa-ova te deb paketa. Sve što želite gotovo sigurno ćete pronaći u verziji za Ubuntu.

Ubuntuov Centar softvera

 

Za instalaciju programa brine se Ubuntuov Centar softvera. Ranije nezgrapan i strašno spor program evoluirao je u nešto sasvim suprotno. Više nema beskonačnog čekanja da se Centar softvera otvori i pronađe ono što želite. Sve se događa jako brzo i iskustvo instaliranja programa na ovaj način je jako ugodno. Jednostavno je i pregledavanje programa po kategorijama, a ispod odabranih programa se nalaze i recenzije korisnika kako bi vam se još više olakšao izbor oko instalacije. Korisna stvar su i sugestije. Naime, pomoću njih netko neiskusan u Linux svijetu lako može pronaći program za obavljanje željenog posla. Naveo bih još i da će vam često sam Dash dati sugestiju nekog od programa za instaliranje pa i tako možete doći do željenog programa. Sve u svemu, Centar softvera je postao sasvim upotrebljiv za svakodnevno korištenje. Čak štoviše!

Instalacija Gimpa preko Centra softvera

 

Uspješno instaliran Virtualbox

 

Za one naprednije tu je uvijek Synaptic kojeg je ipak prije toga potrebno instalirati.

Ja sam dodao svoju standardnu kolekciju programa: VLC, Gimp, Clementine, Uget, Redshift, System load indikator i od nedavno mi nezaobilazni Viber (smijte se koliko hoćete). Većina će vas još instalirati Chrome i eventualno Skype.

I to je to. Sve što vam treba za rad na računalu.
Pisanje dokumenata, slušanje muzike, gledanje filmova, surfanje internetom, mailovi, online komunikacija, uređivanje slika. Za prosječnog korisnika dovoljno. Naravno, već duže vremena vam istu stvar nudi i većina poznatijih, a i onih manje poznatih distri. Ništa novo, ali svejedno treba reći da je na Ubuntuu sve to jako lako dostupno odmah nakon instalacije, ili uz minimalnu naknadne instalaciju par željenih programa.

One koji žele još malo prilagoditi svoj sustav upućujem na naš forum i temu o tweakanju Ubuntua 14.04. Vjerojatno većina stvari tamo napisanih vrijedi i za 14.10.

 

UNITY

Unity zaslužuje poseban osvrt. Specifičan Canonicalov proizvod već se nekoliko godina rafinira i daje sasvim osebujno iskustvo korištenja računala. Smišljen kao kombinacija modernih i klasičnih elemenata korisničkog sučelja, u početku nije sasvim oduševljavao svoje korisnike. Toliko je bio drugačiji i vjerojatno loš da je u svojim početcima udaljio hrpu svojih vjernih korisnika. Spor i neobičan, bez elemenata na koje smo svi navikli u radu s računalom tada nikako nije oduševljavao.

Da li se tu što promijenilo? Moram priznati da je. I to značajno. Na bolje.
Cijelo sučelje je znatno brže i ne opterećuje sustav kao ranije. Dash je jako responzivan i sada je pravi užitak stisnuti tipku Super, nakucati prvih par slova željene aplikacije i stisnuti Enter. Uvijek se pokreće željeni program. Nije potrebno mišem pretraživati po kategorijama i klikati za pokretanje.

Unity zaista minimalno zauzima resurse sustava

 

Pokretanje programa tipkovnicom je savršeno riješeno!

 

Ljubitelji tipkovničkih kratica će posebno cijeniti Dash i Unity. Posebna pažnja se posvetila takvom načinu rada. Čak toliko da vas odmah nakon prvog pokretanja sustava, te na Live načinu rada dočeka velik popis tipkovničkih kratica. Sve je lako dostupno i podiže se za trenutak. Definitivno je užitak koristiti!

Popis tipkovničkih kratica možete dobiti pritiskom na tipku Super u trajanju 2-3 sekunde

 

Naravno, to ne znači da se ne možete koristiti i mišem. I mišem se sasvim fino navigira Unityem i Dashom. Jedino ćete do popisa instaliranih aplikacija morati kliknuti koji put više nego ste navikli.

Mišem ide malo sporije

 

Kontekstni izbornik mi jako odgovara jer štedi mjesto na ekranu mog laptopa, a tipke za upravljanje prozorima s lijeve strane mi također odgovaraju jer se na Unityu ionako sve nalazi lijevo i strelica miša se najčešće i nalazi s te strane.

Na Unityu se sve nalazi s lijeve strane. Začudno, to ne smeta.

 

Sve u svemu, sve se nalazi na svom mjestu, a ako vam nešto i nije po volji, Unity se sada može prilagoditi vašim željama. Doduše, ne onoliko koliko se to mogu ostala sučelja poput KDE-a, ali daleko više nego u prvim danima ovog sučelja gdje gotovo ništa niste moglo mijenjati.

Ikone na docku s lijeve strane se jednostavno premještaju, dodaju i uklanjaju, a cijeli dock se već nekoliko generacija Ubuntua može jednostavno povećavati i smanjivati. Iskusni korisnici će primijetiti da na njemu nedostaje “desktop switcher”, ali se on lako dodaje (U postavkama Appearance odaberete Behavior i u njemu postavite kvačicu na Workspaces)

 

IZGLED

Malo ću se osvrnuti na izgled. Često kritiziran na svom početku zbog imitacije Applea, Canonical je ipak uspio izgraditi svoj osobiti izgled. Ljubičasta boja je postala zaštitni znak ove distre i uvijek je dominantna na zadanoj pozadini radne površine. No, niste osuđeni na tu nijansu. Bez brige, ovaj Ubuntu dolazi sa zaista jako lijepim i ukusnim pozadinama pa ćete najvjerojatnije brzo pronaći omiljenu. Promjenom pozadine mijenja se i boja docka. Ništa novo, jer Unity to radi od početka, ali svejedno zgodan detalj.

Malkice preljubičasto za moj ukus ;)

 

E ovo mi baš paše!

 

Službene teme su jako dobro izbalansirane i ugodne za oko i korištenje.

Ambiance

 

Radiance

 

Fontovi su odavno jaka strana Ubuntua pa se ni u ovoj verziji ne morate bojati grbavih slova koja znamo zateći na nekim drugim distrama.

Ikone su također jako lijepo odabrane, a posebno “flat” ikone koje imate na pojedinim izbornicima sustava i panelu.

Jako lijep izbornik za gašenje računala

 

Sveukupni dojam je jako profesionalan. Vidljivo je da se detaljima posvećivalo dosta pažnje i niti jednom nisam naišao na neki detalj koji bode u oko kao što to zna biti na nekim manjim distrama. Sve u svemu, ne morate se bojati svoj laptop otvoriti među normalnim ljudima. Njihove reakcije će najvjerojatnije biti jako pozitivne.

 

PROBLEMI

Očekivao sam daleko više problema s obzirom na to da se ne radi o LTS verziji Ubuntua i da je 14.10 tek nedavno izdan. A naišao sam na samo jedan veći i par sitnijih.

Naime, ne rade web appsi. Šteta, jer su se web appsi do sada uvijek isticali kao posebnost Untiya. Iako se u osnovi radilo samo o prečici na web adresu, pomoću njih ste ipak mogli brže pristupiti svom mailu, Youtubeu ili bilo kojoj od hrpe stranica koje su to podržavale. Nadam se da će se to brzo riješiti sljedećim nadogradnjama sustava.

Osobno me smetala i nemogućnost “srednjeg klika” tapkanjem dva prsta po touchpadu. Zadana akcija tapkanjem s dva prsta je desni klik miša. Po meni blesav izbor jer već imam desnu tipku ugrađenu u touchpad. Malo čačkanja po xofg.confu i dconf-editoru i to se riješilo.

Još bi se tu osvrnuo na pretraživanje Amazona i ostalih web servisa putem Dasha. Svi kojima se to ne dopada (a ja sam jedan od njih), tu funkciju mogu isključiti u doslovno dvije i pol sekunde. (System Settings>Security & Privacy>Search>OFF) Tako da ovo ne bi navodio kao nedostatak Ubuntua.

I to je to. Sve drugo je radilo izvrsno! Ovo je prva verzija Ubuntua nakon dugo vremena koja mi nije radila probleme.

 

ZAKLJUČAK

Svi koji su čitali do ovdje, shvatili su da mi se ova verzija Ubuntua jako svidjela. Nakon nekoliko generacija sazrijevanja i rafiniranja, Unity je konačno postao dobro i upotrebljivo radno sučelje. Dječje bolesti su izliječene i veseli me daljnji razvoj ovog sučelja. Očito da su izbjegli krivu rutu forsiranja svih modernih tehnologija, a koja je skupo koštala jedan drugi operativni sustav koji se zaletio na tu stranu. Izvrsna kombinacija modernih tehnologija i starih provjerenih rješenja čine pravi užitak koristiti Unity na računalu. Dok kod drugih sučelja imate dojam evolucije klasičnog, tradicionalnog desktopa, Unity ponekad daje natruhe rješenja koje koristimo na svojim pametnim telefonima i tabletima. I to ne na loš način. Dosadni stari PC je malo živnuo. To je dobrodošla stvar u ovo vrijeme kada PC postaje sve manje važan, a fokus se prebacuje na pametne telefone i tablete.

Moram priznati, Canonical je napravio izvrstan proizvod. Definitivno preporučujem svima koji žele isprobati nešto novo! Možda nećete svi biti toliko oduševljeni kao ja, ali vjerujem da će se naći poprilično korisnika koji će se nakon godinu-dvije izgnanstva polako početi vraćati svojoj prvoj distri.

Završio bi s tim da mi je u ovih nekoliko dana druženje s Ubuntuom bilo jako zabavno i da ga namjeravam ostaviti kao glavni operativni sustav na svom računalu. Očekivao sam spor i bloatan sustav, a dobio sam brz i moderan. Tko bi rekao? Svaka čast Canonical! Dobar posao!

Može li Jolla ono što nije mogao Canonical?!

22. November 2014 - 17:32

Ok, naslov zvuči pomalo senzacionalistički no to mi se pitanje jučer nametnulo dok sam pratio raspravu na forumu oko najave kako Jolla kreće u prikupljanje sredstava za izradu Jolla tablet računala. I prema onom što sam vidio desetak minuta prije nego sam odlučio ovo napisati.. izgleda da može!

indiegogo – jolla tablet

Hmm.. za Canonical ste vjerojatno čuli no tko je Jolla?! Ukratko, Jolla je Finska tvrtka pod čijim krovom su se okupili ponajbolji bivši zaposlenici Nokije koji su nekad radili na mobilnom operacijskom sustavu MeeGo (vrlo kratko je zaživio na Nokiji N9). Nakon odlaska iz Nokije (zbog neslaganja sa politikom tvrtke da sve svoje resurse ulože u Windows Phone 7 OS) ekipa je uložila sva svoja sredstva u razvoj Sailfish OS-a kojeg danas imamo na Jolla pametnom telefonu i koji naoko po zastupljenosti na tržištu ako gledamo broj prodanih Smartphonea pokretanih Androidom, iOS-om ili WP nije velik.

Međutim kod Jolle je možda bitnije nešto drugo što se može vidjeti iz njihove najave da krenu s razvojem Jolla Tableta. Naime, 19. studenog Jolla je na IndieGoGo objavila da im je cilj prikupiti 380 000$ za 20 dana kako bi dovršili razvoj svog tableta te kako bi u svibnju 2015. godine mogli krenuti s isporukom gotovog proizvoda pokretanog Sailfish OS-om prvim kupcima.

I tu dolazimo do pitanja iz naslova. Svima koji su pratili Canonicalov pokušaj prikupljanja 32 mil $ u Ubuntu Edge kampanji poznato je da je nakon zadanog roka od 30 dana ista propala te da je po IndieGoGo pravila financiranja sav prikupljeni iznos od 12.800.000 $ morao biti vraćen. Ok, Jolla si nije postavila tako visok cilj no isto tako Jolla nema tako veliku zajednicu korisnika, odnosno velik broj zainteresiranih budućih korisnika kao što ih ima Canonical. A Jolla je svoj cilj da prikupi 380 000 $ ostvarila samo nekoliko sati nakon što je kampanja pokrenuta dok je do trenutka kad sam počeo pisati ovaj članak (za manje od 24 sata) već prikupila više od 950 000 $.

jolla tablet

I zapravo te dvije nepovezane kampanje govore nešto drugo. Govore da je ljudima dosta kontrole tvrtki što će i kako raditi sa svojim kupljenim hardverom i softverom i u tome se možda nazire početak novog doba borbe pojedinaca za slobodni softver kao što je to prije desetak i više godina bilo sa GNU/Linuxom jer ne zaboravimo ni tada GNU/Linux nije donosio ni upola ugode u radu ili kompatibilnosti s postojećim hardverom no opet je odricanjem nekolicine uspio i sazrio u OS koji je danas ravnopravan, a u nekim segmentima i bolji od vlasničkog softvera.

I zato, želim i nadam se da će Jolla i njihov Sailfish OS 2.0 uspjeti te da ćemo na proljeće sljedeće godine imati mogućnost izbora tablet uređaja sa slobodnim softverom.

 

 

EDIT: Nakon što sam dovršio pisanje članka ponovno sam pogledao web stranicu Jolle i dočekalo me malo iznenađenje. Naime, vidjevši odaziv ljudi na pokrenutu kampanju te prikupljenih 1 mil $ za manje od 40 sati, Jolla je napravila nešto što tvrtke kojima je primarno profit u mislima ne rade.. do 25. studenog su snizili cijenu Jolla Smartphonea sa 349$ na 249$.

CELEBRATION SALE OFFER

HULK traži predavače i moderatore za drugi Virtualni dan slobodnih i otvorenih tehnologija

21. November 2014 - 18:11
U nedjelju 7.12.2014. će se održati drugi “Virtualni dan slobodnih i otvorenih tehnologija”. Cilj ovakvih okupljanja je povećanje vidljivosti te povećanje same FLOSS zajednice u regiji.

 

Više o samom projektu, te kako je prošao prvi “Virtualni dan” možete vidjeti na ovoj poveznici. Predavanja poslušajte na HULK-ovom youtube kanalu:

//www.youtube.com/watch?v=QbsLv0JqdqQ

HULK poziva da im se jave svi zainteresirani za održavanje predavanja i moderiranje rasprava. Teme predavanja mogu biti jednostavne, npr. kako instalirati neki softver ili kako se uključiti u neki projekt. Naravno, teme mogu biti i kompleksne, npr. kako automatizirati 100+ servera pomoću Ansible-a ili kako poslati Linux zakrpu…… Prepuštamo vama na volju.

Prima se maksimalno 4-6 predavača/ica. Znači, ili 4 predavača/ica i svatko ima 20 minuta vremena za predavanje + 10 minuta za pitanje/odgovor, ili 6 predavača/ica i svatko ima 15 min za predavanje + 5 minuta za pitanje i odgovor.

Predavanja će se održavati putem Google hangout on Aira, a preko IRC-a će se moći postavljati pitanja.

Svi koji su zainteresirani za predavanja ili moderiranje se trebaju najkasnije do 25.11.2014.(uključujući i taj dan) javiti HULK-u, ili na naš forum.

30 Linux Kernel Developer Work Spaces in 30 Weeks

20. November 2014 - 6:28

Danas korisnici GNU/Linuxa uobičajeno kroz redovne nadogradnje svojih distribucija dobivaju i nadogradnje kernela, ispravke uočenih bugova ili druga poboljšanja te navedeno prihvaćaju zdravo za gotovo bez razmišljanja o ljudima koji stoje iza tog posla. Kako bi korisnicima približio odgovorne za taj posao i kako bi korisnici koje zanima malo više mogli barem virtualno upoznati Kernel Developere, TheLinuxFoundation je u lipnju 2012. godine pokrenuo projekt pod nazivom “30 Linux Kernel Developer Work Spaces in 30 Weeks” u kojem je Jennifer Cloer do lipnja 2013. godine kroz riječi, slike i poneki videozapis odradila 33 intervjua s danas vodećim Kernel Developerima. Nakon male stanke, Libby Clark je nastavila sa projektom te je zadnji intervju objavljen u listopadu ove godine.

Linux Kernel Developer Work Spaces – Izvor: LinuxFoundation-YouTube

Uglavnom, ako vas je ikad zanimalo kako razmišljaju, zašto se bave time što rade i kako su počeli te kako izgledaju njihova radna mjesta na kojima iz verzije u verziju unaprjeđuju Linux Kernel na zadovoljstvo korisnika, sve do sad objavljene intervjue možete pronaći na ovoj poveznici, a mi vam za ogledni primjer prenosimo nekoliko video zapisa.

Objavljen šesti broj GIMP Magazinea

18. November 2014 - 8:30

Nakon skoro godinu dana s nama je novi broj Gimp Magazinea. I to ne samo novi broj već i koncepcijski potpuno promijenjen časopis. Nakon prvotnog malog šoka uzrokovanog promjenom omjera stranica časopisa koji je sad u formatu 16:9, pročitao sam “Riječ urednika” u kojem Steve Czajka potanko objašnjava razloge i smjer u kojem nastavljaju s razvojem Gimp Magazinea.

 

Gimp Magazine br.6 – stranice 2-3

 

Nakon pročitanog uvodnika nije preostalo ništa drugo nego da pritisnem F11 na svojoj tipkovnici kako bi preglednik PDF dokumenata prebacio na full screen prikaz i krenuo s listanjem i čitanjem što je ekipa Gimp Magazinea ovaj put spremila.. i da, trebam li uopće spomenuti kako novi format Gimp Magazinea dobro pristaje monitorima širokog formata.

 

Gimp Magazine br.6 – stranice 34-35

 

Gimp Magazine je i dalje besplatan za preuzimanje te ga možete skinuti s ove poveznice.

Izvor: http://gimpmagazine.org/

Objavljen Ubuntu 14.04 MATE

13. November 2014 - 11:52

Prije par dana iz “pera” našeg Calista, imali ste priliku na ovim stranicama pročitati recenziju Ubuntu 14.10 MATE. Danas donosimo vijest da je 11. studenog na službenom blogu, Martin Wimpress objavio da je dostupna za preuzimanje i verzija Ubuntu 14.04 MATE i to u tri okusa; 32 i 64 bit za Intel/AMD PC računala te 64 bit za Mac računala. Prema napisanom, ovo izdanje rješava nekoliko problema prisutnih u 14,10 izdanju, a dodaje neke dodatne osobitosti uz najbitniju stavku da se radi o LTS izdanju.

 

Ubuntu 14.04.1 MATE – desktop

MATE 1.8.1

Ubuntu 14.04.1 MATE – Control Centar

 

Neke od promjena su; nadogradnja Ambiant-MATE i Radiant-MATE teme, dodani wallpaperi, dodan “libnss-mdns LP #1380945″, “faces pixmaps LP #1385822″, “policykit-desktop-priviledges”, dodana i omogućena podrška za neke indikatore i njihov izgled, dodan MATE Menu (fork MintMenua) te MATE Tweak (fork MintDesktopa), a puni popis promjena možete vidjeti ovdje.

Ubuntu 14.04.1 MATE možete preuzeti ovdje.

 

 

Deset godina Firefoxa!

11. November 2014 - 10:33
Prije deset godina, od strane Mozilla Foundationa, objavljen je web preglednik Mozilla Firefox 1.0.

Dan nakon što smo objavili članak u kojem se kolega “Calisto” bavio smjerom u kojem se razvija web preglednik Firefox te njegovim alternativama, Johnathan Nightingale (jedan od potpredsjednika Firefoxa) je na svom blogu objavio vijest povodom desetog rođendana Firefoxa kako je kompanija svjesna da milijuni korisnika diljem svijeta i dalje vjeruju u projekt Firefox te da su osluškujući njihove želje i potrebe za privatnošću na internetu usmjerili svoje napore u cilju izdavanja verzije web preglednika s posebnim naglaskom na privatnost i davanje veće kontrole korisniku.

Kao prvi korak u tom smjeru je uvođenje DuckDuckGo kao defaultne web tražilice umjesto dosadašnje Googleove tražilice, a imajući u vidu da DuckDuckGo uz sve druge kvalitete ne prati i pamti navike korisnika u pretraživanju pojmova. Nadalje, imajući u vidu da dobar dio korisnika dijeli svoje računalo s članovima obitelji ili radnim kolegama na poslu te da često zaboravi pokrenuti pretraživanje interneta u private browsing modu, uvedena je funkcija Forget (zaboravi) koja od korisnika traži smo odluku za koliko vremena će web preglednik “zaboraviti” rezultate pretrage te se nakon toga on sam brine za ostalo. Sve navedeno je dostupno za desktop i mobilnu platformu web pretraživača, a biti će vidljivo i objašnjeno u tutorijalu nakon nadogradnje preglednika.

 

Forget – Izvor: blog.mozilla.org

 

Osim kućnih korisnika, novosti povodom desetog rođendana ima i za web programere kojima je od sad dostupna i nova verzija web preglednika – Firefox Developer Edition – koja donosi niz korisnih alata out-of-box.

 

Firefox Devloper Edition

 

Firefox Devloper Edition – početna

 

Firefox Devloper Edition – opće postavke

 

I za kraj ostavljamo najavu - pokretanje projekta Polaris koji za cilj ima istražiti kako još više poboljšati on-line privatnost i kontrolu. Zbog navedenog, donesena je odluka o pridruživanju developera Firefoxa neprofitnim organizacijama CDT (Center for Democracy & Technology) i Tor Project.

Sretan rođendan, Firefox!

Izvor:

https://blog.mozilla.org/

https://developer.mozilla.org/en-US/Firefox/Developer_Edition

https://wiki.mozilla.org/Polaris

Objavljen – Cinnamon 2.4 beta

10. November 2014 - 17:18
Nova verzija Cinnamon okruženja 2.4 službeno će biti dostupna u novoj verziji Linux Mint 17.1 “Rebecca” koja se očekuje krajem ovog mjeseca te u LMDE-u v.2 “Betsy” na proljeće iduće godine.

 

Cinnamon desktop je moderno okruženje koje daje priličnu slobodu prilagođavanja potrebama korisnika, no ono što je možda najbitnije je da ekipa koja ga razvija prati i uvažava želje korisnika te iz verzije u verziju unosi sitne ali bitne promjene i popravlja uočene nedostatke. Kako smo već rekli u uvodnom dijelu, nova verzija Cinnamona 2.4 će biti dostupna u novoj verziji Linux Mint 17.1 “Rebecca” te ovdje predstavljena beta dostupna je za testiranje korisnicima Linux Minta nakon dodavanja “Romeo” repoa. Za ostale distre potražite obavijesti na njihovim službenim stranicama. Pa krenimo s pregledom novosti i poboljšanja.

Poboljšane postavke:

Izgled podešavanja tema je u potpunosti redizajniran te su dodani grafički padajući izbornici:

Novi izgled promjena tema – izvor slike: segfault.linuxmint.com

Izbornik pozadina je također redizajniran i dodan background SlideShow (ova opcija dolazi s appletom SlideShow kojeg je potrebno dodati u panel preko kojeg možete upravljati s postavkama slajda):

Backgrounds SlideShow – izvor slike: segfault.linuxmint.com

Dodana je opcija podešavanja privatnosti…

Podešavanje privatnosti – izvor slike: segfault.linuxmint.com

… kao i podešavanje obavijesti:

Podešavanje obavijesti – izvor slike: segfault.linuxmint.com

Novosti u Nemo upravitelju datoteka

U Nemu je omogućeno mijenjanje boja ikona za lakše prepoznavanje i organizaciju foldera. Također je dodana i ekstenzija “emblems” kojom se mogu uređivati oznake na ikonama foldera.

Izbornik emblemsa – izvor slike: segfault.linuxmint.com

Nemo je dobio i odgovarajuću podršku za Bookmarks. Novi bookmarci se od sada pojavljuju u vlastitom zasebnom odjeljku (ne više u My Computer kao dosad). Osim tradicionalnim načinom (Bookmarks -> Add bookmark) moguće ih je lako kreirati i premještati po drag-and-drop principu.

Prikaz bookmark-a – izvor slike: segfault.linuxmint.com

Poboljšana je i alatna traka u Nemo upravitelju datoteka – po defaultu opcije nisu omogućene (te ih dodajete po potrebi putem vidljive ikone u alatnoj traci) kao što su: Novi folder, Otvori terminal u trenutnom direktoriju, Home ikona… itd. Opcije dodajete i uklanjate preko podešavanja upravitelja → kartica Toolbar.

Ostale novosti su:

 • CJS (Javascript za Cinnamon) se temelji na novu verziju GJS (Javascript za Gnome) u cilju što manjeg zauzeća memorije i pružanju bržeg izvršenja zadatka;
 • Ikone korištene u Cinnamon Settings su sada dodane u Mint-X paket ikona, što povećava odaziv (ovo je se odnosi na Linux Mint);
 • Slično kao u Gnome Shellu, Cinnamon desktop se sada pojavljuje zoom animacijom;
 • Moduli i kategorije u Cinnamon Settings su sada razvrstane po abecedi;
 • Single-button touchpad je sada podržan, pa je klik s 2 ili 3 prsta podesiv (po defaultu oni odgovaraju desnom i srednjem kliku);
 • Od sada je moguće dodati u screensaver prilagođeni datum format, ali i vršiti promjenu fonta i boje teksta;
 • Ispravljeno je puno bugova.

Više o ostalim novostima možete pročitati ovdje.

EDIT: 16. studenog izašla Linux Mint 17.1 “Rebecca” Cinnamon RC released!