Text Size

Feed aggregator

Film Dalibora Matanića nagrađen u Cannesu

Abras media-bhs - 9 hours 26 min ago

Hrvatski dugometražni igrani film "Zvizdan", autora Dalibora Matanića i producentice Ankice Jurić Tilić, osvojio je nagradu žirija u natjecateljskom programu "Izvjestan pogled" („Un Certain Regard“) 68. Filmskog festivala u Cannesu, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Gorica: Hiljade slovenačkih antifašista na protestu protiv neonacizma

Abras media-bhs - 9 hours 39 min ago

U italijanskoj Gorici mitinguje nekoliko hiljada neonacista, dok je u slovenačkoj Novoj Gorici miting nekoliko hiljada antifašista iz cijele Slovenije, navodi Beta.

Cipras: „Uradili smo sve što smo mogli, sada je red na Evropu“

Abras media-bhs - 9 hours 57 min ago

Grčka vlada se neće povinovati neracionalnim zahtjevima, ali je uradila sve da bude postignut kompromis, koji je moguć ukoliko to učini i Evropa, izjavio je danas grčki premijer Aleksis Cipras.

Sutra u Cannesu dodjela „Zlatne palme“

Abras media-bhs - 10 hours 4 min ago

U Cannesu će sutra dodjelom Zlatne palme za najbolji film biti završen 68. Međunarodni filmski festival.

Za prestižnu nagradu takmiči se 19 filmskih ostvarenja, među kojima su filmovi Paola Sorrentina, Gusa Van Santa i Đi Žangkea.

Zahvaljujući dvojici bh. studenata plastenici bi uskoro mogli funkcionirati bez angažmana ljudi

Abras media-bhs - 12 hours 30 min ago

"Smart GreenGarden" naziv je projekta koji bi mogao unaprijediti plasteničku proizvodnju zahvaljujući kreativnosti dvojice studenata Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

Otvorena izložba „Žene borci Tuzle u NOR-u“

Abras media-bhs - 12 hours 42 min ago

Izložba pod nazivom ”Žene borci Tuzle u NOR-u 1941-1945” autorice Nataše Perić otvorena je danas u Tuzli, u saradnji s Narodnom i univerzitetskom bibliotekom ”Derviš Sušić” i Muzejom istočne Bosne, a uz pokroviteljstvo Grada Tuzla.

Većina Iraca glasala za legalizaciju istopolnih brakova

Abras media-bhs - 16 hours 6 min ago

Preliminarni rezultati referenduma o legalizaciji istopolnih brakova u Irskoj pokazuju da je većina stanovnika u ovoj katoličkoj zemlji na juče održanom referendumu podržala legalizovanje gej brakova.

Webinar 21st Century Salute: Using Mobile Technology To Enhance Your Fundraising Efforts

Mreža mira - info - 16 hours 55 min ago

FREE Webinar: 21st Century Salute: Keeping Donors Connected To You And Your Cause Using mobile technology to enhance your fundraising efforts May 28 – 2:00-3:00 pm Eastern Did you know

The post Webinar 21st Century Salute: Using Mobile Technology To Enhance Your Fundraising Efforts appeared first on Mreža za izgradnju mira.

Pozivnica na prezentaciju programa „Obrazovanjem do mira“

Mreža mira - info - 17 hours 28 min ago

Grupa volontera organizovani kao Riječi mira, uz podršku Mreže za izgradnju mira, pozivaju Vas na prezentaciju programa “Obrazovanjem do mira”. Poziv se odnosi na organizacije koje bi podržale program ili

The post Pozivnica na prezentaciju programa „Obrazovanjem do mira“ appeared first on Mreža za izgradnju mira.

Poziv na promociju priručnika o rodno odgovornom budžetiranju

Mreža mira - info - 17 hours 55 min ago

U prilogu je poziv za promociju  „Priručnika o rodno odgovornom budžetiranju“, koji će se održati u Sarajevu, Atrium sala Hotel „Evropa“, u srijedu 27. maja 2015. godine, sa početkom u 10:00. Poziv i dnevni red: Poziv

The post Poziv na promociju priručnika o rodno odgovornom budžetiranju appeared first on Mreža za izgradnju mira.

Iran i Irak zajedno protiv ISIL-a

Abras media-bhs - 20 hours 56 min ago

Iran je ušao u borbu za preuzimanje velike iračke rafinerije od ISIL-a, pružajući podršku iračkim kopnenim snagama vojnicima, artiljerijom i teškim naoružanjem.

20 years of Shamefully Scarce Funding for Feminists and Women’s Rights Movements

Mreža mira - info - 21 hours 54 min ago

For decades, the women’s rights movement and women’s rights organizations have been severely underfunded. AWID research in 2010 revealed that the median budget for 740 women’s organizations all over the

The post 20 years of Shamefully Scarce Funding for Feminists and Women’s Rights Movements appeared first on Mreža za izgradnju mira.

ToC: Contemporary Southeastern Europe 2015, 2(1), Special issue – Gender and Geopolitics in the Eurovision Song

Mreža mira - info - 21 hours 54 min ago

Research Articles European Citizenship and Youth in Bulgaria: A Qualitative Comparative Analysis between Bulgarians and Bulgarian Turks 1-23 Gianfranco Brusaporci Civil Society Going Political: The Crisis of Democracy and the

The post ToC: Contemporary Southeastern Europe 2015, 2(1), Special issue – Gender and Geopolitics in the Eurovision Song appeared first on Mreža za izgradnju mira.

Kolumbijski FARC obustavio prekid vatre

Abras media-bhs - 23. May 2015 - 6:39

Kolumbijski pobunjenički pokret FARC objavio je u petak da obustavlja prekid vatre, koji je jednostrano proglasio i poštivao gotovo šest mjeseci, nakon zračnog napada u kojem je poginulo najmanje 26 gerilaca.

Dogodilo se na današnji dan - 23. 5.

Abras media-bhs - 23. May 2015 - 6:25
Danas je subota, 23. maj/svibanj, 143. dan 2015. godine.    DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN  

Pogled na Ubuntu 15.04 Vivid Vervet

Linux za sve - 23. May 2015 - 6:00
U skladu s uobičajenim šestomjesečnim ciklusom, Canonical je prije mjesec dana objavio Ubuntu 15.04 kodnog imena Vivid Vervet. Istovremeno su izašle i druge verzije Vivid Verveta koje razvija zajednica: Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Ubuntu Gnome, Ubuntu Studio, Ubuntu Kylin za kineske korisnike te najnoviji član Ubuntu obitelji – Ubuntu MATE. Također je izdana i serverska verzija, a Ubuntu Touch 15.04 za mobilne uređaje će izaći tijekom svibnja kao OTA nadogradnja. Mobilna verzija ne prati striktno rokove za objavu, već se objavljuje kada je spremna.

Noviteti koje Ubuntu 15.04 donosi u odnosu na 14.10 su kernel 3.19, X.org server 1.71.1, Mesa 10.5.2, Libre Office 4.4.2, Pulse Audio 6.0, systemd, i mnogi drugi.

Što se tiče vlasničkih drivera za grafičke kartice, u repozitorijima se nalazi Nvidijin 346 driver i AMD-ov 15.3 beta driver, pa bi sve novije grafičke kartice trebale biti dobro podržane na Vivid Vervetu.

Najveća promjena u 15.04 jest zamjena Upstart init sustava systemdom, iako će ova promjena većini korisnika biti neprimjetna.

Unity 7

Unity 7 – desktop

Unity 7 je i dalje defaultno okruženje u Ubuntuu 15.04, a trenutno je u verziji 7.3.2.

Novost u Unityju 7 je mogućnost uključivanja trajno vidljivih izbornika u aplikacijama.

Unity 7 – dconf editor

Ova opcija se uključuje kroz Dconf editor: u izborniku lijevo otvorite com > canonical > unity i označite opciju always-show-menus.

Lokalno integrirani izbornici u aplikacijama su također sada zadani umjesto globalnog izbornika.

Unity 7 – Unity Tweak Tool

Opcija “Minimize single windows applications on click” se sada može uključiti preko Unity Tweak alata. Više nije potrebno postavljati je u Compiz Config Settings Manageru.

Unity 8

Unity 8 je osmišljen kao okruženje koje se automatski prilagođava uređaju na kojem se koristi (mobitel/tablet/desktop). Međutim, njegova desktop komponenta je još u razvoju i trenutno nije pretjerano upotrebljiva u svakodnevnom radu. Za razliku od Unityja 7 koji je Compiz plugin, Unity 8 je baziran na Qt-u i QML-u. Očekuju se značajni pomaci u razvoju Unityja 8 za desktop u ciklusu sljedeće verzije Ubuntua (15.10, Wily Werewolf).

Unity 8 – Izvor: www.pcworld.com

Unity 8 trenutno pogoni UI na Ubuntu Touchu za mobilne uređaje.

Unity 8 Scopes – Izvor: www.pcworld.com

Očekuje se da će Unity 7 ostati defaultni desktop i za 15.10, te vrlo vjerojatno i za 16.04 LTS izdanje. Ovisno o napretku na razvoju Unityja 8, on bi mogao biti ponuđen kao opcija za 15.10 i 16.04 LTS.

Ubuntu za servere

Serverska verzija Ubuntua 15.04 donosi kompletni OpenStack 2015.1, Nova Compute driver za Canonicalov LXD, LXC 1.1.2, Open vSwitch, Canonicalov LXCFS fuse datotečni sustav za LXC containere, CGM Manager 0.36 LXC upravljač i qcow2 containere.

Više o LXD-u i LXCFS-u

LXD:

https://insights.ubuntu.com/2015/04/28/getting-started-with-lxd-the-container-lightervisor/

https://linuxcontainers.org/lxd/

LXCFS:

https://insights.ubuntu.com/2015/03/02/introducing-lxcfs/

https://linuxcontainers.org/lxcfs/introduction/

Što je s mobilnim uređajima?

Nadogradnja na 15.04 za mobilne uređaje očekuje se tijekom svibnja te donosi mnoge ispravke nedostataka, kao i nove značajke.

Ciklus nadogradnji za mobilne uređaje je uglavnom mjesečni, za razliku od verzija za desktop i servere.

Ovog ljeta bi se trebala pojaviti podrška za Wi-Fi i USB tethering, filteri za kameru, kontrola reprodukcije glazbe putem indikatora zvuka, reprodukcija videa dok je zaključan ekran, i mnogi drugi noviteti.

Iskustvo korištenja i performanse

15.04 je brži u radu od 14.04 LTS i 14.10 verzija, vjerojatno zahvaljujući novijem kernelu, X.orgu i otvorenim upravljačkim programima za moju Radeon grafičku.

Sam sustav radi vrlo stabilno još od beta verzije koju sam testirao.

Unity 7 – System monitor

Zauzeće RAM-a nakon podizanja sustava je u prosjeku 400 MB na mojem sustavu.

Neki korisnici tvrde da im se sustav podiže i gasi brže otkada je 15.04 prešao na systemd, ali ja na svom sustavu nisam primijetio neku razliku.

Problemi

Calibre izbacuje grešku pri konverziji iz raznih formata u PDF. Ovaj bug je prijavljen pa bi trebao biti i ispravljen u nadolazećim nadogradnjama.

Steam ne radi s otvorenim upravljačkim programima, ali radi s vlasničkima. Uzrok tome je što Steam koristi stare libraryje koji imaju problema s novim Mesa upravljačkim programima. Problem će vjerojatno biti otklonjen kad Valve nadogradi Steam, a u međuvremenu je rješenje koristiti vlasničke upravljačke programe.

Zaključak

Još jedno uobičajeno Ubuntu izdanje između dva LTS-a, bez velikih noviteta direktno vidljivih desktop korisniku. Jedina velika novost je prelazak na systemd init sustav. Poneki sitni ispravak bugova tu i tamo, ali ništa dramatično.

Veće novitete će primijetiti jedino korisnici Ubuntu Servera, Ubuntu Toucha za mobilne uređaje i službenih Ubuntu “okusa”.

Vivid Vervet je korisna nadogradnja za one koji trebaju noviji kernel zbog hardverske podrške, ili za one koji vole uvijek imati najnoviji softver. Ostali nemaju neke potrebe prelaziti sa 14.04 LTS izdanja na 15.04.

Ipak, prelazak na 15.04 mogao bi biti zanimljiv korisnicima službenih Ubuntu verzija, primjerice Kubuntua koji u verziji 15.04 dolazi s KDE 5 kao defaultnim okruženjem, Ubuntu Gnomea koji donosi Gnome 3.14, i Ubuntu MATE-a koji krase brojna osvježenja.

 

Autor: JH-IM

U julu prva auto-stop trka Banjaluka – Trebinje

Mreža mira - info - 22. May 2015 - 22:23

U julu ove godine, na incijativu Rio priča sa putovanja, uz sponzorstvo mesnice “Naša farma” i medijsku podršku portala eTrafika, organizovaće se „Auto-stop trka Banjaluka – Trebinje“. Start je 17.

The post U julu prva auto-stop trka Banjaluka – Trebinje appeared first on Mreža za izgradnju mira.

Neobična ljetna putovanja za studente (za Dž)

Mreža mira - info - 22. May 2015 - 22:14

Inkubator društvenih inovacija “Munja” i 8. godinu za redom otvara se poziv za stipendije za studente “Putujemo u Europu”. Saznajte kako aplicirati i provesti 21 dan po svom izboru putujući

The post Neobična ljetna putovanja za studente (za Dž) appeared first on Mreža za izgradnju mira.

25 May: Join a live interview on Twitter about ending technology-based violence against women and girls

APC - 22. May 2015 - 21:37
PERGAMINO 22 May 2015 (Flavia Fascendini for APCNews)

On Monday 25 May from 13:00 to 14:00 UTC (9:00 am EST), the UN Women South Africa Multi-Country Office will interview Sara Baker, APC’s Take Back the Tech! campaign coordinator, for #OrangeDay, to discuss crucial issues related to technology and violence against women and girls.