Text Size

Feed aggregator

Novo izdanje Direktorija donatora

Mreža mira - info - 1. April 2015 - 4:35

U prilogu je novo, jubilarno, deseto izdanje Direktorija donatora Mreže za izgradnju mira. U Direktoriju možete pronaći informacije o 343 donatora i poziva za projekte sa uredima donatora u BiH

The post Novo izdanje Direktorija donatora appeared first on Mreža za izgradnju mira.

„Roma und Sinti Heisst Mensch“ – SUSRET NA POLA PUTA!

Mreža mira - info - 1. April 2015 - 4:23

Nevladina organizacija IPAK–MLADOST GRADI BUDUĆNOST Tuzla, domaćin je trećeg internacionalnog susreta mladih iz Poljske (Dom Spotkom), Njemačke (Volksbund Deutsche Kriegsgrfürsorge e.V.) i Bosne i Hercegovine. Svrha ovih susreta jeste kontinuiran

The post „Roma und Sinti Heisst Mensch“ – SUSRET NA POLA PUTA! appeared first on Mreža za izgradnju mira.

Call for Organisers for the 2015 Global Day of Citizen Action

Mreža mira - info - 1. April 2015 - 4:23

On 16 May 2015, people around the world will be sharing their views on `civic space’ – the freedoms of expression, association and assembly – and we’d like you to

The post Call for Organisers for the 2015 Global Day of Citizen Action appeared first on Mreža za izgradnju mira.

Moj pogled nakon dvije tri godine

Linux za sve - 31. March 2015 - 22:00
Nakon skoro tri tjedna konzultacija i dugotrajnih rasprava, Uredništvo Linux Za Sve publikacije pristalo je objaviti ovaj članak i to isključivo zato što je autor članka bio dugogodišnji suradnik LZS-a, promotor GNU/Linuxa i slobodnog softvera te jedan od članova Uredništva koji se odlučio oprostiti od zajednice rekavši nam da je u posljednjih par mjeseci napokon spoznao istinu. Napominjemo da se u potpunosti ograđujemo od ovog članka. LZS Uredništvo.

Dugo razmišljam kako ublažiti ovaj tekst jer na ime starih dobrih prozora ne nalazim baš puno zamjerki. Borim se s tim linuxima već neko vrijeme, pokušavam ih ubaciti u svaku poru života ali jednostavno više ne ide, brate. Svaki dokument moram konvertirati, pretvarati prvo u svoj format, potom ponovo u njihov kako bi mogli normalno komunicirati. Sto čuda moram izvoditi, a usput se dosta toga i pogubi ili pretvori u nešto ne čitko. Dosta mi je toga! Zbogom linux i svi vaši kerneli!
Ispada da pričam jezikom koji razumije samo par ljudi koji su, usput rečeno, isto malo čudni i žive u svom svijetu daleko od stvarnosti.

Vraćam se Windowse tebi, tebi pod ..

Zaključujem: nisu ti Windowsi tako loši i zbogom Linux, vraćam se na OS koji cijeli svijet razumije.

Windows vs Linux

Na starim, dobrim Windowsima je sve jednostavno i u par klikova se može riješiti svaki problem. Pri tome nije važno koliki je IQ korisnika. U krajnjoj nuždi, jednostavno lupiš restart i opet sve funkcionira. Ako ni to ne pomogne, reinstall će zasigurno popraviti sustav.
Postoji i jedan zgodan “sistem restore” koji vraća sustav u prošlost. Da, moguće je i putovati kroz vrijeme bez čuvenog vremenskog stroja. Dovoljno je kupiti Windowse.
Ako se kojim slučajem sustav zarazi nekim virusom, na tržištu (čitaj: farmaceutskoj industriji) postoji široka paleta lijekova koji svaki za sebe tvrdi da je najučinkovitiji. Ovdje ne morate znati niti jedno slovo niti jednog programskog jezika. Dovoljno je znati gdje se nalazi lijeva tipka miša.

Dakle, nema se tu što puno pričati. Svaka teta ili klinac na ulici vam može dati savjet kako da promijenite pozadinu, stavite šortkat ili nekoliko njih na desktop. Ako što “zapne”, uvijek i svugdje možete dobiti stručnu pomoć jer je stvar općepoznata svim dobnim skupinama (od vrtića do doma umirovljenika).

Na linuxu je stvar već nešto drukčija. Prvo, danas je teško naći klinca iz susjedstva koji se razumije u informatiku, a ako ga i pronađete, taj nikad čuo za linux i odmah vam preporučuje instalaciju Windowsa. Pri tome zaboravite na svoje podatke i drajvere koje ste godinama kompajlirali i čuvali u $HOME folderu. Isto tako, u tom slučaju propadaju i sve fotke skrivene u skrivenim mapama, pa ispada da se nikada niste vjenčali jer nema dokaza i opet možete započeti momački/djevojački život.
Ako se ipak uspijete odlučiti za jednu od mnogobrojnih tzv. distribucija i uspješno ju instalirate, tu nije kraj vašim mukama. Već kod same instalacije počinju problemi jer je svaki instaler drugačiji i ima neke svoje zahtjeve. Morate stvarno biti majstor da bilo što upogonite na hardveru koji po defaultu podržava samo MS Windowse.

Održavanje takvog sustava je Sizifov posao. Stalno se nešto apdejta, printeri i ostala periferija nikako da se dogovore s vašim linuxima. Čak i ako imate LTS, za par godina je to zastarjelo i morate nadograđivati masu toga da bi koliko-toliko bilo funkcionalno. U radu s linuxima morate dobro poznavati naredbe u terminalu kojih ima bezbroj i zbunjuju i najveće stručnjake. Umjesto klikanja, linuxaši tvrde da je lakše tipkati kodove u konzolu. Osobno ne vidim tu ljepotu magične crne ploče po kojoj trče zelena slova dok se sve ne raspadne, a slova u slapu padaju na dno ekrana. Dok sam pokušavao nešto petljati po terminalu najčešći pojmovi su bili Error, Fault i Missing ovo i ono. Tko zna što je pjesnik želio reći tim porukama, a siguran sam da sam sve dobro utipkao.

Ma kome treba CLI..

Kerneli su priča za sebe. Svakom novom inačicom, nešto se skrši iz čista mira i onda opet iz početka. Slijede besane noći provedene uz monitor, na IRC kanalima, forumima i odlazak u drugi grad (ili čak državu) po pomoć. Uz sve to, velika većina klinaca iz susjedstva vas čudno gleda i ne želim reći što misle o vama.
Priznajem, može se puno ugodnije ubiti vrijeme.

Zbog svega navedenog, na neko vrijeme moram odustati od eksperimentiranja s bezbrojnim distrama, jer na računalima u firmi vrte se, pogađate, Windowsi. I moj mobitel sada pokreće Win8 (najnovija distribucija najjačeg OS-a ikada). Ako slučajno ima netko da nije upoznat s “osmicom”, to su oni lijepi šareni kvadratići na ekranu koje možete dirati i birati aplikacije. Jedna od njih je i legendarni IE.

win-telefon

Super telefon, još bolji OS!

Evo, upravo mi je stigla obavijest da je stigla nova verzija (8.1) i u samo par dodira ekrana (klikova), nakon samo dva ponovna pokretanja (restarta), winsi su još brži. Istina, malo su mi se ikone na početnom zaslonu pomiješale, ali nikakav problem.

Možda (veliko možda) se jednoga dana i vratim ali biti će to još jedna neozbiljna avantura ili borba s vjetrenjačama iz čistog hobija i ljubavi prema otvorenoj i slobodnoj zajednici koja jako slabo stoji sa financijama, a znamo da se bez toga ne može živjeti.

Dragi moji, ako ste ovo pročitali, to je dobar znak da Linux zajednica ipak ima hrabrosti objaviti i malo drugačije viđenje stvari. Napominjem da je ovo moje osobno mišljenje i nitko se s njim ne mora složiti.
Lp,
Vl@do

Sajam fakulteta u Mostaru - 14. 4. u OKC Abrašević

Abras media-bhs - 31. March 2015 - 17:42
Udruženje mladih psihologa, u saradnji sa Unijom studenata Univerziteta „Džemal Bijedić“ Mostar, Studentskim Zborom Sveučilišta u Mostaru i BH poštom organizuje Sajam fakulteta u OKC Abrašević, 14. aprila, u 11:00 sati.  

KS: Produžen rok za okončanje studija

Abras media-bhs - 31. March 2015 - 15:21

Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su danas Zakon o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju.

Fellowship Program with United Nations Human Rights Council

Mreža mira - info - 31. March 2015 - 15:02

The United Nations Human Rights Council is seeking applications for SIDS/LDCs Fellowships Program. The aim of the Fellowship program, organized by the OHCHR, is to give representatives of Governments from

The post Fellowship Program with United Nations Human Rights Council appeared first on Mreža za izgradnju mira.

Call for Young Filmmakers: Video on the Beach

Mreža mira - info - 31. March 2015 - 14:58

Deadline: 5 April 2015 Open to: young filmmakers Benefits: festival pass, free-of-charge camping at Scamp, and a presentation of your film in the festival catalog Video on the Beach is a traditional

The post Call for Young Filmmakers: Video on the Beach appeared first on Mreža za izgradnju mira.

The International Rolex Awards for Best Enterprise

Mreža mira - info - 31. March 2015 - 14:57

Deadline: 31 May 2015 Open to: candidates over 18 years old Grant: laureates will receive 100,000 Swiss francs, Young Laureates will receive 50,000 Swiss francs The Rolex Awards for Enterprise

The post The International Rolex Awards for Best Enterprise appeared first on Mreža za izgradnju mira.

Edukativna igra EESC-a

Mreža mira - info - 31. March 2015 - 14:53

U sklopu Europskog socijalnog i gospodarskog odbora objavljena je igra pod nazivom “R EU Ready?” namijenjena svima onima koje zanima kako funkcionira Europska unija i htjeli bi se naći u

The post Edukativna igra EESC-a appeared first on Mreža za izgradnju mira.

Potvrđen Savjet ministara BiH

Abras media-bhs - 31. March 2015 - 14:39

Nakon polusatne rasprave Parlamentarna skupština BiH potvrdila je odluku Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o imenovanju ministara i zamjenika ministara Vijeća ministara BiH.

Čavara donio odluku o imenovanju nove Vlade Federacije

Abras media-bhs - 31. March 2015 - 14:28

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara donio je odluku o imenovanju novog saziva Federalne vlade, koja sadrži i neophodne potpise saglasnosti dvoje potpredsjednika FBiH - Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića.

To je novinarima potvrdio sam Čavara.

Skupština HNK: U srijedu o Prijedlogu budžeta

Abras media-bhs - 31. March 2015 - 13:43

Zbog obaveza dijela zastupnika Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) na zasjedanju Doma naroda Federacije BiH u Sarajevu, sjednica Skupštine HNK-a prekinuta je i bit će nastavljena u srijedu, kada će se zastupnici izjašnjavati o prijedlogu kantonalnog budžeta za 2015. godinu.

Kineske vlasti zatvorile 66 golf terena

Abras media-bhs - 31. March 2015 - 13:03

Kineske komunističke vlasti zatvorile su 66 "ilegalnih" golfskih terena, potvrđujući nepovjerenje spram razonode koju su dugo osuđivali kao elitističku i buržujsku.

Zeleno svjetlo za uredbu o izvozu krompira iz BiH u EU

Abras media-bhs - 31. March 2015 - 12:56

Stalni odbor za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu, tijelo odgovorno za sigurnost hrane, na sastanku održanom 26. i 27.

Poziv za volontiranje u SHL uredu u Njemačkoj

Mreža mira - info - 31. March 2015 - 12:33

Dragi aktivisti/aktivistice, Već dugo tražiš priliku za volontiranje u inostranstvu? Šta misliš o volontiranju u Njemačkoj? Ako si ti ta osoba koja želi volontirati u Njemačkoj, onda SHL za tebe

The post Poziv za volontiranje u SHL uredu u Njemačkoj appeared first on Mreža za izgradnju mira.

UNDP oglas za posao: Communications Associate

Mreža mira - info - 31. March 2015 - 12:00

Location : Sarajevo, BOSNIA AND HERZEGOVINA Application Deadline : 14-Apr-15 Additional Category Crisis Prevention and Recovery Type of Contract : Service Contract Post Level : SB-3 Languages Required : English

The post UNDP oglas za posao: Communications Associate appeared first on Mreža za izgradnju mira.

Avion Solar Impulse 2 stigao u Kinu

Abras media-bhs - 31. March 2015 - 9:20

Švicarski avion na solarni pogon Solar Impulse 2, koji se nalazi na putu oko svijeta, u utorak rano ujutro, nakon borbe sa snažnim vjetrovima, sletio je uspješno u Kinu, završivši petu dionicu epskog putovanja, prenose agencije.

Krivični sud u Hagu otvara istragu o zločinima u Gazi

Abras media-bhs - 31. March 2015 - 9:15

Međunarodni kazneni sud u Haagu pokrenuo je preliminarnu istragu zbog navodnih izraelskih zločina i aktivnosti naseljavanja na palestinskom teritoriju, prenose agencije.

Konkurs za amatersko likovno i književno stvaralaštvo – Majski susreti 2015.

Mreža mira - info - 31. March 2015 - 8:48

            Objavljen je Konkurs za učešće na smotri amaterskog likovnog i književnog stvaralaštva – Majski susreti 2015. S obzirom da manifestacija ove godine proslavlja jubilej,

The post Konkurs za amatersko likovno i književno stvaralaštvo – Majski susreti 2015. appeared first on Mreža za izgradnju mira.