Text Size

Linux vs.Windows

Printer-friendly versionPrinter-friendly versionSend by emailSend by email

Linux eshte nje sistem operativ i lire, krijuesi i te cilit eshte Linus Torvalds.
Ai eshte nje nga shembujt me te njohur te softuerit te lire dhe te zhvillimit te bazuar ne burim te hapur. Ky eshte nje nga sistemet operative te tjera, kodi i tij eshte ne dispozicion te publikut dhe te gjithe kane te drejte ta perdorin lirisht, ta modifikojne dhe ta shperndajne.

Thashethemet e Internetit kane qarkulluar per vite rreth Linux si nje sistem operativ qe eshte i nderlikuar, i veshtire per tu instaluar, si edhe gjera te te tjera te ngjashme. Po, kjo ishte e vertete, por vetem ne fillimet e Linux.

Natyrisht, gjate viteve te fundit, kjo ka ndryshuar. Sot, Linux ka GUI te plote (graphic user interface) per instalim. Kjo do te thote se tani edhe perdoruesit e rinj te Linux mund te hapin CD ose DVD, dhe te ndjekin procesin e instalimit hap pas hapi. Linux gjithashtu mund te instalohet edhe ne nje Kompiuter me Windows (ne nje ndarje te veçante te hard diskut tuaj).

Gjithashtu, Linux mund te hapi aplikacionet e Windows.

Me poshte jane disa programe alternative per Linux: Microsoft Office - OpenOffice, KOffice, Siag Office, Word - OOWriter, LaTeX, PowerPoint – OOImpress .etj
Lista e programeve ekuivalente mund te gjendet ne: wiki.linuxquestions.org dhe www.linuxalt.com.

Nga ana tjeter, softwari komercial vjen me marreveshjen e licences. Per nje perdorues shtepiak apo per nje kompani te madhe, licenca duhet te blihet ne menyre qe te perdoret softueri per çdo kompjuter ne te cilin eshte instaluar.

Çmimi fillestar per kompjuter me sistem operativ Linux do te jete shume me i ulet sesa me Windows.
Me kalimin e kohes, ju do t'u duhet te permiresoni sistemin tuaj operativ (per nje çmim pak me te ulet), por kur versioni i Windows eshte vjeteruar dhe nuk mbeshtetet, juve do t'u duhet qe te paguani çmimin fillestar per sistemin operativ.

Ka edhe shpenzime te fshehura, kostot e te cileve "vuhen" nga te dy palet por kur analizohen me tej, rezultatet tregojne se kostot jane shume me te ulta kur jeni duke perdorur sistemin me burim te hapur.

Ne pergjithesi, Linux eshte sistem me i sigurte sesa Microsoft Windows. Pjeserisht per shkak te faktit qe perligj ankesat , per shkak se Linux eshte burim i hapur, dhe qe tani eshte ne dispozicion per te gjithe, problemet potenciale te sigurise mund te identifikohen shpejt. Ky eshte nje avantazh i madh mbi Microsoft Windows, ku ka shume njerez qe duan te minojne sigurine e sistemit operativ, por vetem Microsoft mund ti mboje ata, sepse vetem ata kane qasje ne kod.
Ne te njejten kohe, kodi i mbyllur i Microsoft pengon kompanite e tjera per te identifikuar problemet e mundshme ne kohe, gje e cila eshte nje pengese e madhe.

Share this