Text Size

Odšteta za žrtve kršenja ljudskih prava

Printer-friendly versionPrinter-friendly versionSend by emailSend by email

 

Juče, 21. decembra, u hotelu Zira u Beogradu, održan je skup posvećen reparacijama za žrtve kršenja ljudskih prava tokom ratnih 90-ih godina prošlog veka na koje je zaključeno da žrtve moraju biti materijalno i simbolično obeštećene, ali i da uslovi za to u Srbiji kao i zemljama regiona još nisu adekvatni.

“Žrtve ratova moraju dobiti pravo na vraćanje dostojanstva kroz materijalne ali i simbolične reparacije”, rekla je direktorka Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić, navodeći da je na državi obaveza da stvori uslove za „pravične" nadoknade.

Kandićeva je ocenila da nema vladavine prava ako se posebna pažnja ne posveti žrtvama, onima kojima su nanete nepravde i ako se ne donesu programi koji će da obeštete žrtve.

Pomoćnik ministra pravde Vojkan Simić rekao je da su danas, 20 godina nakon ratnih sukoba, odnosi u regionu još uvek konfliktni i da ne postoji jasna politička volja da se žrtvama omogući pravo na reparaciju. Dodao je da proces pomirenja mora da bude delotvoran i da osigura kažnjavanje počinilaca i obeštećenje žrtava, kao i da Ministarstvo pravde smatra da treba da se izradi regionalni okvir za obeštećenje.

Goran Miletić iz Organizacije branitelja ljudskih prava ocenio je da je reparacija za žrtve suština poštovanja ljudskih prava i da nije samo reč o obavezi prema žrtvama, već je obeštećenje obaveza i za društvo. (Izvor: Građanske inicijative / www.danas.rs)

Share this