Text Size

Novinarske nagrade pošle u ruke Erola Rizaova, Mendea Mladenovskog i tima projekta Mediapedia

Printer-friendly versionPrinter-friendly versionSend by emailSend by email

Udruženje novinara Makedonija (ZNM) predstavilo je, na svečanosti održanoj 10. fevruara, 2015. godine, u Klubu Novinara u Skoplju, dobitnike nagrade za životno djelo „Krste Misirkov“ i nagradu „Jašar Erebara“ za godišnje postignuće na polju istraživačkog novinarstva.

Dobitnik nagrade za životno djelo Erol Rizaov (Foto Dejan Georgievski)Dobitnik nagrade za životno djelo Erol Rizaov (Foto Dejan Georgievski)

Nagradu za životno djelo „Krste Misirkov“ dobio je Erol Rizaov, jedno od najvećih imena makedonskog novinarstva danas. Svoju 38. godišnju novinarsku karijeru Rizaov je proveo kao novinar, urednik i komentator najpre u „Novoj Makedoniji“, a zadnjih 16 godina u „Utrinskom vesniku“, gdje je jedan od osnovača a obavljao je i dužnost direktora i glavnog i odgovornog urednika lista.

Rizaov više godina svakodnevno piše svoje kolumne i analize „Si velam...“ („Kažem sebi...“) i „Moe ćoše“ („Moj ugao“), koje spadaju među najčitanije kolumne u novinama i na internetu i predstavljaju obaveznu lektiru za ogroman broj čitalaca i čitateljki.

Nagrada „Jašar Erebara“ dodjeljena je Saški Cvetkovskoj, Vladi Apostolovu i Meri Jordanovskoj za projekat „Mediapedia“, i dopisniku dnevnih novina „Nova Makedonija“ iz Bitolja Mendeu Mladenovskom.

Saška Cvetkovska i Vlado Apostolov iz Mediapedia.mk za profesorom Gruevskim (Foto Dejan Georgievski)Saška Cvetkovska i Vlado Apostolov iz Mediapedia.mk za profesorom Gruevskim (Foto Dejan Georgievski)

Projekat „Mediapedia“ istražuje vlasničku strukturu makedonskih medija.  Svojim radom na projektu, Cvetkovska, Jordanovska i Apostolov doprinjeli su da se razjasni vlasnička struktura u makedonskim medijima, prije svega na internetu, kako bi odgovorili na pitanje čije interese štite mediji u Makedoniji – interese centara moći ili interese građana.

Mladenovski je nagradu dobio za seriju članaka o stanju u bitoljskom zdravstvu nakon što je jedna osoba preminula u Kliničkoj bolnici u Bitolju zbog pogrešne terapije.

Profesor Tome Gruevski dodijelio je nagradu Mendi Mladenovskom (Foto Dejan Georgievski)Profesor Tome Gruevski dodijelio je nagradu Mendi Mladenovskom (Foto Dejan Georgievski)

Nagradu za životno djelo je Rizaovu predao Tomislav Kežarovski, podpredsednik ZNM-a, a nagrade za istraživačko novinarstvo predao je profesor Fakulteta novinarstva Tome Gruevski.

Na svečanosti prošlog četvrtka obilježena je i 69. godišnjica postojanja Udruženja novinara Makedonije.

Share this

Jezična izdanja

Search

Our initiatives

13 Principa

APC NEWS

  • The government and the Association of Internet Providers block access to websites in Ecuador
  • Ending digital exclusion: Why the access divide persists and how to close it
  • Joint statement to Brazilian congress: Drop dangerous cybercrime bills
  • APC's reflections on the 2015 Internet Governance Forum: 10 years and looking forward
  • APC condemns undermining of democracy in Brazil

Ženska posla

  • Dan vidljivosti transrodnih osoba
  • Vlasti peru ruke od ženskih problema
  • Neka nam živi 8. mart!
  • Hollaback BiH: Dosta nasilja!
  • Beyoncé, “Beyoncé” i ja