Text Size

10 Taktika za transformaciju informacije u akciju

Printer-friendly versionPrinter-friendly versionSend by emailSend by email

10 Taktika nude originalne i umjetničke pristupe zagovaračima za prava da privuku pažnju i pretstave kauzu za koju se bore. Uključuje 50 minutni film koji dokumentira inspirirajuće priče o info-aktivizmu iz cijelog svijeta, kao i komplet kartica; sa alatkama i savjetima koje možete iskoristiti u planiranju vlastitog info-aktivizma.

10 Taktika je razvio Kolektiv Tactical Technology, međunarodna NVO koja radi na poboljšanju vještina, alatki i tehnika dostupnih zagovaračima za prava, omogućavajući im da iskorite informacije i komunikacije kao ključno sredstvo pomoći marginiliziranim grupama u razumjevanju i postizanju progresivnih društvenih, ekoloških i političkih promjena.

Fondacija Jedan Svijet - platforma za Jugoistočnu Evropu prepoznala je ovu inicijativu kao vrijedan resurs lekcija i dobrih praksi za učenje kako koristiti tehnologiju u postizanju pozitivnih promjena u društvu. Zbog toga smo preveli film i dodatne materijale na bosanski/hrvatski/srpski/crnogorski, makedonski i albanski jezik, nadajući se da će organizacije građanskog društva iz regiona u njima pronaći korisne savjete i ideje kako primjeniti neke od njihovih ideja.

10 Taktika uključuje 35 priča o info-aktivizmu ispričanih sa tačke gledišta zagovarača u 24 države, uključujući Liban, Indiju, Tunis, Egipat, Keniju, Indoneziju, Južnu Afriku i Veliku Britaniju. Stotine zagovarača prava iz čitavog svijeta iskoristili su ove materijale za sprovođenje radionica o transformaciji informacije u akciju i organizovali su projekcije filma 10 Taktika kako bi potakli ljude da govore o mogućnostima koje nudi info-aktivizam i preprekama sa kojima se suočava.

DVD folder sa 10 Taktika možete snimiti ovdje.

Kartice su dizajnirane na način da dopunjuju film sa primjerima koje pominje, detaljnom studijom slučaja, i korisnim savjetima kako iskoristite te taktike u svom radu. Ispod su linkovi do 10 Taktika:

1. Mobilizirajte ljude

2. Posvjedoči i zabilježi

3. Vizualizirajte vašu poruku

4. Pojačajte lične priče

5. Samo dodajte humora

6. Upravljanje kontaktima

7. Korištenje kompleksnih podataka

8. Kolektivno znanje

9. Ljudi postavljaju pitanja

10. Istraži i objelodani

Share this

Jezična izdanja

Search

Our initiatives

13 Principa

APC NEWS

  • The government and the Association of Internet Providers block access to websites in Ecuador
  • Ending digital exclusion: Why the access divide persists and how to close it
  • Joint statement to Brazilian congress: Drop dangerous cybercrime bills
  • APC's reflections on the 2015 Internet Governance Forum: 10 years and looking forward
  • APC condemns undermining of democracy in Brazil

Ženska posla

  • Dan vidljivosti transrodnih osoba
  • Vlasti peru ruke od ženskih problema
  • Neka nam živi 8. mart!
  • Hollaback BiH: Dosta nasilja!
  • Beyoncé, “Beyoncé” i ja