Text Size

Linux ili Windows

Printer-friendly versionPrinter-friendly versionSend by emailSend by email

Linux  je slobodni operativni sistem, čiji je autor Linus Torvalds

To je jedan od najpoznatijih primjera slobodnog softvera i razvoja putem otvorenog koda. Za razliku od drugih operativnih sistema njegov kod je dostupan javnosti i svi imaju pravo da ga slobodno koriste, mijenjaju i redistribuiraju.

Internetom su godinama kružile glasine o Linuxu kao operativnom sistemu koji je kompleksan, teško instalirati, i sl. Da, to je istina, ali u počecima Linuxa. 

Naravno, tokom posljednjih nekoliko godina to se promjenilo. Danas  Linux ima potpuni GUI (grafičko korisničko sučelje) za instalaciju. To znači da čak i kao novi Linux korisnik možete pokrenuti CD ili DVD, slijedeći korak po korak proces instalacije. Linux se može instalirati na PC-u zajedno s Windowsima (na zasebnoj particiji na tvrdom disku). 

Također, Linux može pokretati Windows aplikacije.

Navešćemo nekoliko zamjenskih programa na Linuxu: Microsoft Office - OpenOffice, KOffice, Siag Office;  Word – OOWriter, LaTeX;  PowerPoint – OOImpress itd. 

Listu ekvivalentnog software-a možete pronaći na stranicama: wiki.linuxquestions.org  i www.linuxalt.com.

S druge strane, uz komercijalni softver dolazi ugovor o licenciranju. Bilo za kućnog korisnika ili velike kompanije, licence treba kupiti da bi mogli koristiti softver za svaki računar na kojem je instaliran.

Početna cijena računara sa operativnim sistemom biće  daleko manja s Linuxom nego sa Windowsima.

U budućnosti moraćete nadograditi operativni sistem (nadogradnja je povoljnija cijenom), ali kada verzija Windowsa zastari i više nije podržana moraćete platiti opet početnu cijenu operativnog sistema. 

Također, postoje i skriveni troškovi od kojih “pate” obje strane, ali kada se analiziraju podrobnije, rezultati pokazuju da su ti troškovi daleko manji kada se koristi open source sistem.

Općenito, Linux je sigurniji sistem od Microsoft Windowsa. Dijelom zbog činjenice što opravdava tvrdnju jer Linux je open source, a budući da je kod dostupan svima, potencijalni sigurnosni problemi mogu se naći brže. To je ogromna prednost u odnosu na Microsoft Windows, gdje postoji mnogo osoba koje žele narušiti sigurnost operativnog sistema, ali samo Microsoft može da ih zakrpi jer samo oni imaju pristup kodu. 

Također, zatvaranjem koda Microsoft onemogućuje druge kompanije da identifikuju potencijalni problem na vrijeme, što predstavlja veliki nedostatak.

Share this