Text Size

U susret Festivalu queer filma Merlinka u Sarajevu

Printer-friendly versionPrinter-friendly versionSend by emailSend by email

U sarajevskom kinu Kriterion od 31. januara do 2. februara 2014. godine, održava se Festival queer filma Merlinka gdje će biti prikazano 30 kratkometražnih i dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova. 

Drugog dana Festivala (subota, 1. februar) bit će organizirana i diskusija na temu "Transseksualnost u tranziciji", čija se ideja sastoji u tome da se propita transeksualnost iz šireg društveno-ideološkog konteksta zemalja regiona, od socijalizma do kapitalizma i svemu između, te da pokaže koliko i da li politički procesi imaju veze sa pravnim i svakodnevnim životom trans* osoba. U diskusiji će učestovati gosti i gošće iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, navodi Sarajevski otvoreni centar koji je i organizator ovog festivala.

Predrag Azdejković, direktor i selektor Međunarodnog festivala queer filma Merlinka otvorit će festival. Nakon toga će biti prikazan izraelski igrani film Puževi na kiši (Snails in the Rain).

Međunarodni festival queer filma Merlinka prvi put je organiziran u decembru 2009. godine u Beogradu. Ideja festivala je da se promoviraju filmovi koji se bave gay, lezbejskom i trans tematikom, odnosno filmovi koji rijetko dođu do šire filmske publike. 

Festival je dobio ime po ubijenoj trans osobi, Vjeranu Miladinoviću Merlinki. Cilj Festivala jeste promocija prava i kulture LGBT osoba kroz filmsku umjetnost, koja je jedna od metoda borbe na smanjenju homofobije. 

Pogram festivala možete vidjeti ovdje

(Izvor i foto: Sarajevski otvoreni centar)

Share this