Text Size

УДИК и РОСА им оддадоа почит на жртвите од Вуковар

Printer-friendly versionPrinter-friendly versionSend by emailSend by email

Здружението за општествени истражувања и комуникации УДИК од Сараево и Центарот за жени жртви на војната РОСА од Загреб организираа, пред Катедралата во Сараево на 17 ноември односно на плоштадот Бан Јелачиќ во Загреб на 18 ноември, акции за одбележување на 23-та годишнина од страдањето на жртвите на војната од Вуковар.

Активисти и активистки на УДИК пред Катедралата во Сараево (Фото УДИК)Активисти и активистки на УДИК пред Катедралата во Сараево (Фото УДИК)

Активистите и активистките на двете организации поставија транспаренти со натписите „Правда за сите жени жртви на силување во војната“, „Да им оддадеме почит на жртвите“ и „Национализмот убива“. Годинешниве комеморативни акции беа посветени на жртвите на силување во Вуковар кои повеќе од две децении живееја без никаква поддршка од државата, а со цел да се подигне јавната свест за нивниот статус.

„Со оваа акција бараме од државата да го препознае правниот статус на лицата што преживеале силување во војната, вклучувајќи ја и одговорноста да обезбеди компензација за жртвите од државниот буџет на Хрватска“, Нела Памуковиќ, активистка на Центарот РОСА изјави за агенцијата Фена, пренесува интернет-страницата на „Дневни Аваз“.
 
На 19 ноември, активистки и активисти на УДИК го посетија Вуковар и им оддадоа почит на жртвите кај масовнатаробница во Овчара. (Извор: Avaz.ba/UDIK)

Share this

Јазични изданиа

Search

Our initiatives

13 Принципи

APC NEWS

  • The government and the Association of Internet Providers block access to websites in Ecuador
  • Ending digital exclusion: Why the access divide persists and how to close it
  • Joint statement to Brazilian congress: Drop dangerous cybercrime bills
  • APC's reflections on the 2015 Internet Governance Forum: 10 years and looking forward
  • APC condemns undermining of democracy in Brazil

Ženska posla

  • Dan vidljivosti transrodnih osoba
  • Vlasti peru ruke od ženskih problema
  • Neka nam živi 8. mart!
  • Hollaback BiH: Dosta nasilja!
  • Beyoncé, “Beyoncé” i ja