Text Size

Повик за предлагање теми за EuroDIG 2015

Printer-friendly versionPrinter-friendly versionSend by emailSend by email

Европскиот дијалог за управување со интернет (European Dialogue on Internet Governance) – EuroDIG го објави повикот за поднесување на предлози за темите и прашањата што би биле вклучени во агендата на настанот EuroDIG 2015. Повикот е отворен до 31 декември 2014 година.

EuroDIG CloudEuroDIG Cloud

Освен можноста за предлагање на теми за кои би сакале да се дискутира, подносителите можат да предложат и теми што се вклопуваат во носечките теми предложени од тимот што го организира следниот EuroDIG:
1.    Пристап (еднаквост/дигитален јаз)
2.    Интернационализирани имиња на домени
3.    Човекови права
4.    Безбедност
5.    Иновации и економски развој
6.    Други теми

Темите наведени погоре рефлектираат некои од специфичните предизвици о области на интерес со кои се занимаваат заинтересираните субјекти во земјите на Југоисточна Европа.

Формуларот за пријавување онлајн е достапен на интернет страната www.eurodig.org.

EuroDIG го објави и датумот на Јавниот состанок за планирање што ќе се одржи на 27 јануари 2015 година во Софија, Бугарија. Повеќе детали и програмата на состанокот мошне брзо ќе бидат достапни на интернет страницата на EuroDIG.

Состанокот во Бугарија е можност за поголема вклученост во расправата на учесници од Југоисточна Европа кои потоа би учествувале на тркалезната маса што ќе се одржи еден ден пред почетокот на EuroDIG 2015, закажан за 3 јуни 2015 година.

Share this

Јазични изданиа

Search

Our initiatives

13 Принципи

APC NEWS

  • The government and the Association of Internet Providers block access to websites in Ecuador
  • Ending digital exclusion: Why the access divide persists and how to close it
  • Joint statement to Brazilian congress: Drop dangerous cybercrime bills
  • APC's reflections on the 2015 Internet Governance Forum: 10 years and looking forward
  • APC condemns undermining of democracy in Brazil

Ženska posla

  • Dan vidljivosti transrodnih osoba
  • Vlasti peru ruke od ženskih problema
  • Neka nam živi 8. mart!
  • Hollaback BiH: Dosta nasilja!
  • Beyoncé, “Beyoncé” i ja