CivicIT

EngageMind

Digitalni Tip

5 Nasilje nad ženama
Unutar kampanje Ujedinjenih nacija „Muškarci udruženi protiv nasilja nad ženama“ u BiH je osnovana Liga pravih muškaraca.

Take back the tech!

MapIT! - reports
Ženska posla
  • Dan vidljivosti transrodnih osoba
  • Vlasti peru ruke od ženskih problema
  • Neka nam živi 8. mart!
  • Hollaback BiH: Dosta nasilja!
  • Beyoncé, “Beyoncé” i ja

Teme

Internet Prava

Access
Фондацијата Метаморфозис вчера, во ЕУ Инфо-центарот во Скопје, на македонските граѓански организации, новинари и јавност им претстави четири нови веб-апликации со отворени податоци. Четирите...
Privacy and surveillance
Порталот „Женска посла“ (zenskaposla.ba) од Босна и Херцеговина, заедно со Фондацијата Еден свет – платформа за Југоисточна Европа, го организира првата регионална обука за информатичките и...
EngageMind / Take Back the Tech! / Internet prava
Во склоп на регионалната кампања „Превземи ја контролата врз технологијата“ што се спроведува во рамките на глобалната кампања „16 дена активизам против насилството врз жените, на 6 декември 2013...
EngageMind / Internet governance
Асоцијацијата за прогресивни комуникации (АПК) ја поздрави, во отворено писмо до организаторите, иницијативата на Владата на Бразил во 2014 година да организира меѓународна конференција што ќе се...
EngageMind / Internet prava
Фондацијата Еден свет – платформа за Југоисточна Европа ги потпиша Меѓународните принципи за примена на човековите права во следењето на комуникациите, подготвени за да се справат со променетата...
EngageMind / Freedom of expression
Асоцијацијата за прогресивни комуникации (АПК), со седиште во Јоханесбург, ЈАР, во изјава за јавноста објавена вчера, 4 јуни 2013 година, им дава поддршка на организациите на граѓанското општество во...