Text Size

Weekly report

Dejan Georgievski
13/05/2020 - 10:55

Слободата на печатот 2015, последното издание на годишниот извештај за состојбата на медиумските слободи на Фридом хаус, ги сместува сите држави од регионот на Западен Балкан во групата на „Делумно слободни“ и изразува загриженост заради трендовите за кршење на слободата на...

Dejan Georgievski
13/05/2020 - 07:57

Државите од регионот на Западен Балкан сите до една се рангирани во групате „делумно слободни“ во најновиот Извештај за слободата на медиумите за 2014 година на американската организација Фридом хаус.

Dejan Georgievski
12/02/2020 - 23:41

Индексот на слободата на печатот во светот за 2014 година, објавен од Репортери без граници денес, 12 февруари 2014 година, ги посочи Македонија и Црна Гора како две држави во Западен Балкан во кои слободата на печатот и слободата на изразувањето продолжија да назадуваат во 2013 година.

Dejan Georgievski
18/12/2020 - 06:51

Меѓународниот ден на човековите права, 10 декември, беше одбележан минатиот вторник и во земјите на нашиот регион. Во Босна и Херцеговина, активистите и активистките во Приедор и Сараево организираа протестни маршеви со барање за поголемо почитување и заштита на човековите права.

Dejan Georgievski
05/12/2020 - 22:29

Индексот на перцепција на корупцијата за 2013 година (ИПК2013) на Транспаренси интернешнел предупредува дека злоупотребите на моќта, тајните зделки и митото продолжуваат да ги подриваат општествата ширум светот.

Dejan Georgievski
27/11/2020 - 18:36

Минатиот понеделник, 25 ноември 2013 година, беше одбележан Меѓународниот ден на борба против насилството врз жените со што беше означен почетокот на овогодинешната кампања „16 Денови на активизам против насилството врз жените“ што ќе трае до 10 декември, кога ќе се одбележи Меѓународниот ден на човековите права.

Dejan Georgievski
01/10/2020 - 21:25

Меѓународниот ден на слободниот пристап до информации – Ден на правото на јавноста да знае – беше одбележан во целиот свет на 28 септември. Во демократските држави, правото на пристап до информации се смета за дел од корпусот на основни човекови права.

Следи краток преглед на настаните и активностите организирани на Денот на правото на јавноста да знае во регионот на Западен...

Dejan Georgievski
26/09/2020 - 07:30

Меѓународниот ден на мирот, 21 Септември, беше одбележан и оваа година и во земјите на Западен Балкан. Следи краток преглед на активностите организирани по повод на Денот на мирот во нашиот регион.

Мрежата за изградба на мирот во БиХ организираше бројни активности и настани во склоп на Неделата на изградба на мирот во Босна и Херцеговина (15-22 септември 2013 година), во скоро 30...

Јазични изданиа

Search

Our initiatives

13 Принципи

APC NEWS

  • The government and the Association of Internet Providers block access to websites in Ecuador
  • Ending digital exclusion: Why the access divide persists and how to close it
  • Joint statement to Brazilian congress: Drop dangerous cybercrime bills
  • APC's reflections on the 2015 Internet Governance Forum: 10 years and looking forward
  • APC condemns undermining of democracy in Brazil

Ženska posla

  • Dan vidljivosti transrodnih osoba
  • Vlasti peru ruke od ženskih problema
  • Neka nam živi 8. mart!
  • Hollaback BiH: Dosta nasilja!
  • Beyoncé, “Beyoncé” i ja