Text Size

Democracy

Dejan Georgievski
24/12/2014 - 20:00

Граѓаните и граѓанките собрани во Платформата за граѓанска политика АЈДЕ вчера, на 23 декември 2014 година, од 123-те столчиња поставени на улицата помеѓу Собранието на Република Македонија и споменикот на АСНОМ, им порачаа на пратениците и на власта дека граѓаните се извор на суверенитетот и дека демократијата не значи само излегување на избори.

Dejan Georgievski
10/07/2014 - 10:06

Демократијата во Македонија е дисквалификувана, тврди најновото издание на организацијата Цивил – Центар за слобода, публикацијата Избори 2014: Дисквалификувана демократија, што беше промовирана на 8 јули 2014 година во ГЕМ клубот во Старата...

Dejan Georgievski
18/06/2014 - 18:40

Институциите во Република Македонија треба доследно да ја спроведуваат постоечката законска рамка за граѓанското е-учество и да ја подигаат свеста кај институциите и граѓаните за важноста на користењето на веб-локациите како алатки за транспарентност и отчетност, вели студијата на Фондацијата Метаморфозис претставена вчера, 17.06.2014 година, во ЕУ Инфо Центарот во Скопје.

Dejan Georgievski
18/06/2014 - 18:39

Институциите во Република Македонија треба доследно да ја спроведуваат постоечката законска рамка за граѓанското е-учество и да ја подигаат свеста кај институциите и граѓаните за важноста на користењето на веб-локациите како алатки за транспарентност и отчетност, вели студијата на Фондацијата Метаморфозис претставена вчера, 17.06.2014 година, во ЕУ Инфо Центарот во Скопје.

Dejan Georgievski
15/04/2014 - 11:16

Невладините организации МОСТ и Цивил – Центар за слобода оценуваат дека првиот круг на гласањето на Претседателските избори, што се одржа на 13 април 2014 година, поминал мирно, но со бројни инциденти и во тензична атмосфера.

Dejan Georgievski
27/03/2014 - 08:10

Цивил – Центар за слобода го објави, во вторник, 25 март 2014 година, почетокот на проектот Слободни избори 2014, кој ќе вклучува и производство на вести и други информации и медиумски содржини поврзани со изборниот процес.

Dejan Georgievski
20/06/2013 - 19:35

Изгледа дека корупцијата во балканските држави се продлабочува, наспроти притисокот од Европската унија (ЕУ) и меѓународните финансиски институции за јакнење на независноста на правосудството и носење пресуди во случаите на висока корупција, се вели во извештајот Нации во транзиција за 2013 година што организацијата...

Dejan Georgievski
09/05/2013 - 08:22

Меѓународниот ден на трудот се одбележува во знак на сеќавање на работничкиот штрајк што бил организиран на 1 мај 1886 година во Чикаго. На барањата на околу 40,000 работници што штрајкувале барајќи осумчасовно работно време, полицијата одговорила со...