Text Size

Црна Гора

Dejan Georgievski
12/02/2020 - 14:10

Македонија останува најлошо рангирана од сите земји во Европа и регионот на Западен Балкан, и покрај напредокот од седум места на листата на Светскиот индекс на слободата на печатот на Репортери без граници. Во најновиот извештај за 2015 година, Македонија е рангирана на 117 место од 180 држави, во споредба...

Dejan Georgievski
20/10/2020 - 17:54

Првата парада на гордоста во Подгорица – „Монтенегро прајд“, се одржа денес, 20 октовмри 2013 година. И покрај големите мерки за безбедност, сепак дојде до судир на полицијата што ја обезбедуваше парадата и нејзините противници.

Dejan Georgievski
20/03/2020 - 10:15

Вчера, на 19 март 2012 година, во Будва се одржа балканската владина конференција за правата на ЛГБТ заедницата „Заедно против дискриминацијата“. Во поздравниот говор, премиерот на Црна Гора Игор Лукшиќ рече дека сите треба да бидеме свесни за потребата за постојано преиспитување на доминантните оппштествени ставови и за потребата да се соочиме со стеротипите и предрасудите насочени кон ЛГБТ лицата.

Dejan Georgievski
16/02/2020 - 10:38

Балканската истражувачка мрежа (БИРН), во соработка со Фондацијата „Роберт Бош“ и Фондацијата ЕРСТЕ, го распиша шестиот по ред конкурс од програмата „Балканска стипендија за новинарска извонредност“. Тема на овогодишниот конкурс се заедниците, а новинарите од Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Македонија, Црна Гора, Србија и Косово можат да се пријават до 5 март 2012 година.

Dejan Georgievski
06/01/2021 - 10:33

Да го разгледаме одблиску прашањето на семејното насилство во Црна Гора: законите се добри но нивната примена не е доволно ефикасна. Недостига кохерентна координација а црногорското општество изгледа дека сè уште не препознава колку сериозен е проблемот. Анализата изворно е објавена на италијанскиот портал Опсерваторија за Балканот и Кавкаскиот...

Јазични изданиа

Search

Our initiatives

13 Принципи

APC NEWS

  • The government and the Association of Internet Providers block access to websites in Ecuador
  • Ending digital exclusion: Why the access divide persists and how to close it
  • Joint statement to Brazilian congress: Drop dangerous cybercrime bills
  • APC's reflections on the 2015 Internet Governance Forum: 10 years and looking forward
  • APC condemns undermining of democracy in Brazil

Ženska posla

  • Dan vidljivosti transrodnih osoba
  • Vlasti peru ruke od ženskih problema
  • Neka nam živi 8. mart!
  • Hollaback BiH: Dosta nasilja!
  • Beyoncé, “Beyoncé” i ja