Text Size

Žene regije obilježile početak kampanje 16 Dana aktivizma protiv rodno uslovljenog nasilja

Printer-friendly versionPrinter-friendly versionSend by emailSend by email

Organizacije za ženska ljudska prava iz regije Zapadnog Balkana i ove su se godine uključile u međunarodnu kampanju 16 Dana aktivizma protiv rodno uslovljenog nasilja. Početak kampanje, koja traje od 25. Novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. Decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, obilježen je akcijama ženskih organizacija, aktivističkih grupa i koalicija u cijeloj regiji. 

Aktivistkinje na akciji u Beogradu (Photo Autonomni ženski centar)Aktivistkinje na akciji u Beogradu (Photo Autonomni ženski centar)

Fondacija CURE organizirala je ulični performans povodom prvog dana Globalne kampanje 16 dana aktivizma i Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Na performansu pod nazivom 'Klub anonimnih' su aktivistkinje sjedile u krugu i čitale priče žena koje su preživjele nasilje u intimnim vezama. Poseban akcent stavljen je na ljubomoru, kako bi se pokazalo da ljubomora nije ljubav, nego je nasilje.

Fondacija CURE je iskoristila akciju kako bi najavila događaje kojima će obilježiti kampanju 16 dana aktivizma. Građanima i građankama su dijeljene informacije o tome šta je nasilje, kako ga prepoznati i prijaviti.

Aktivistkinje beogradskih ženskih organizacija Atina, ASTRA – akcija protiv trgovine ljudima, Romski centar za žene i decu Daje, ...Iz kruga Beograd – organizacija za zaštitu prava i podršku ženama sa invalidtiteotm i Autonomni ženski centar, organizovale su juče uličnu akciju povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama.

Cilj ulične akcije je bio doprinos podizanju svesti javnosti o problemu muškog nasilja prema ženama, uključivanje građanstva u suprostavljanje ovom problemu i slanje poruka podrške ženama koje preživljavaju nasilje, a tim povodom potpisivana je i zastava solidarnosti.

Akcija je trajala dva sata, a učestvovalo je oko 200 građana i građanki, aktivista i aktivistkinja i predstavnika i predstavnica medija.

U sklopu  projekta Kampanje Pamtiš Pitaš Uznemiravaš, i početka međunarodne kampanje  16 dana akcija protiv nasilja nad ženama, 25 novembra Anima Kotor je organizovala performans Sve smo meta! na Trgu Republike u Podgorici. Stajanjem od sat vremena aktivistkinje Anime su iskazale protest protiv nasilja koje se sprovodi nad aktivistikinjama za ženska prava. U akciji su  učestvovale  žene iz Bijelog Polja, Nikšića, Kotora, Herceg Novoga, Podgorice, Cetinja, Bara, saradnice ANIME I ŽNVO Crne Gore.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. studenog, Ženska soba – Centar za seksualna prava organizirao je i održao javnu akciju sa porukom „Iskoristi pravo na život bez nasilja“, 22. studenog/novembra, 2014. godine u Zagrebu.

Članice Ženske sobe su zajedno s volonterima i volonterkama dijelile/i građanima i građankama informativne materijale kao što su brošure, leci, razglednice i slično. Građani i građanke su ispisivali/e snažne i pozitivne poruke te razmišljanja protiv nasilja nad ženama. Članice Ženske sobe također su mnogim građanima i građankama pružile informacije te ih upoznale s mogućnostima podrške i traženja pomoći od organizacija civilnog društva te nadležnih državnih institucija.

Javna akcija je sastavni dio kampanje „Iskoristi pravo na život bez nasilja!“ koju financijski podržavaju Ured gradonačelnika Grada Zagreba i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, a provodi se u okviru projekta „Edukacijom do znanja – suradnjom do promjena!“ u suradnji s 4 partnerske organizacije: Centar za žene Adela (Sisak), Udruga Brod – Grupa za ženska ljudska prava (Slavonski Brod), Udruga žena „HERA“ (Križevci) i SOS telefon – Grad Rijeka.

Građani Tirane ostavljaju poruke protiv nasilja na Narandžasti dan (Foto: UN Women Albania/Zhani Terpini)Građani Tirane ostavljaju poruke protiv nasilja na Narandžasti dan (Foto: UN Women Albania/Zhani Terpini)

Nacionalna mreža protiv nasilja nad ženama i porodičnog nasilja u Makedoniji organizirala je protest ispred zgrade Ministarstva rada i socijalnih politika, u sklopu kampanje „16 dana aktivizma za 16 ubijenih žena u 6 godina“. Nacionalna mreža je najavila da će se protest održavati svakog 25. u mjesecu sve dok ne dobiju odgovor na pitanja dali su se ubistva žena mogla spriječiti i koliko žena trebaju izgubiti živote kako bi institucije konačno poduzele nešto i prestale tolerirati nasilje nad ženama koje se odvija pred njihovim očima.

Mreža smatra da su postojeća četiri skloništa za žene žrtve nasilja u zemlji nedovoljna i od ministarstva traže otvaranje novih skloništa u svim regionima, besplatnu nacionalnu SOS liniju na jezicima svih zajednic a u zemlji, krizne centre za pomoć žrtvama silovanja i seksualnog nasilja, stručni kadar i državnu podršku kako bi se osigurala održivost servisa i usluga.

Mreža centara za razvoj zajednica „Danas za budućnost“, u suradnji sa Univerzitetom „Polis“ i grupom mladih volontera i volonterki, označio je početak Narandžaste kampanje na Skender-begovom trgu u Tirani. Desetine građana i građanki ostavili su svoje poruke protiv rodnog nasilja. Događaj je održan u sklopu nacionalne kampanje „Nasilje nije riješenje. Napravite pravi izbor: postanite promoteri i aktivisti za rodnu jednakost“, koja se sprovodi sa podrškom UNDPa i UN Women-a i Švedske vlade.

Misija OSCE-a na Kosovu objavila je, 26. Novembra 2014. godine, početak kampanji protiv nasilja u porodici pod motom „Pravi muškarac nikad ne udara žene“. Promotivna kampanja koja uključuje TV spotove i postere na albanskom i srpskom jeziku, podržava napore Kancelaije za zastupanje i zaštitu žrtava nasilja na spriječavanju nasilja u porodici i potiče građane i građanke da prijave slučajeve nasilja u porodici na SOS liniju kancelarije na broju 0800 11 11 2.

Dva profesionalna borca sa Kosova, bokser Armend Xhixhaj i kik-bokser Marko Božović biće lica kampanje kao muškarci kojima je korištenje sile deo posla ali koji nikada ne koriste silu protiv žena.

Kampanja 16 dana aktivizma protiv rodno uslovljenog nasilja ima za cilj da potiče akcije usmjerene ka zaustavljanju i iskorjenjivanju nasilja nad ženama u čitavom svijetu.Tema ovogodišnje kampanje 16 dana aktivizma je "Od mira u kući do mira u svijetu: Osporimo militarizam i okončajmo nasilje nad ženama!"

Share this

Jezična izdanja

Search

Our initiatives

13 Principa

APC NEWS

  • The government and the Association of Internet Providers block access to websites in Ecuador
  • Ending digital exclusion: Why the access divide persists and how to close it
  • Joint statement to Brazilian congress: Drop dangerous cybercrime bills
  • APC's reflections on the 2015 Internet Governance Forum: 10 years and looking forward
  • APC condemns undermining of democracy in Brazil

Ženska posla

  • Dan vidljivosti transrodnih osoba
  • Vlasti peru ruke od ženskih problema
  • Neka nam živi 8. mart!
  • Hollaback BiH: Dosta nasilja!
  • Beyoncé, “Beyoncé” i ja