Text Size

Linux za sve

Syndicate content
Regionalna web publikacija posvećena Linuxu i otvorenim sustavima.
URL: http://www.linuxzasve.com
Updated: 1 hour 35 min ago

Američka mornarica za ozbiljne stvari koristi Linux

10. June 2012 - 17:17

Američka mornarica sve više i više voli Linux. Nakon prošlogodišnjeg napada zloćudnog softvera na Windows sustave u njihovoj bazi koja je kontrolirala bespilotne letjelice, sada se odlučuju za sigurnije rješenje.

Da bi izbjegli buduće slične napade malwarea, odlučili su koristiti sigurniji operativni sustav pa su potpisali 28 milijuna dolara vrijedan ugovor s tvrtkom Raytheon Intelligence and Information Systems. Tvrtka će razviti sustave za upravljanje bespilotnom letjelicom Northrop Grumman’s MQ-8B Fire Scout koji se zasnivaju na Linuxu. Trenutno se MQ-8B upotrebljava u potrazi za krijumčarima droge iz Južne Amerike, a u planu je izrada najmanje 168 ovih letjelica.

MQ-8 Fire Scout (Mogli su ga i ljepšeg napraviti)

 

Eto, kada je u pitanju ozbiljan posao, nema boljeg rješenja od Linuxa. Jedino, da li ćemo žaliti što nisu koristili Windowse kada za par godina letjelice razviju svoju vlastitu inteligenciju i krenu u osvetnički pohod?

 

Izvor:Cnet

Autor:Branko S.

Večeras iza 20h preuzmite prvi broj časopisa LIBRE! u PDF formatu, potpuno besplatno

10. June 2012 - 16:31
Prošli mjesec svjedočili smo pokretanju novog nekomercijalnog časopisa LIBRE!, koji nam piše o slobodnom softveru.

Podsjetimo, časopis izlazi jednom mjesečno na srpskom jeziku i to na oba pisma, latiničnom i ćiriličnom. Trenutno je dostupan samo u elektronskoj varijanti i možete ga preuzeti potpuno besplatno u PDF formatu. Nakon nultog broja o kojem smo već pisali na našim stranicama, večeras očekujte prvi broj koji donosi pregršt novog sadržaja, zanimljivih tema i zreliji dizajn, kako navode autori.

Prenosimo najavu u cijelosti:

Nakon što je nulti broj LiBRE! časopisa o slobodnom softveru preuzet u preko 2000 primjeraka, urednički tim je prepoznao želju zajednice da čita i saznaje novosti iz jednog takvog časopisa i održao riječ da će se za mjesec dana pojaviti sljedeći, prvi broj.

Tim mladih volontera, entuzijasta i zaljubljenika u slobodu, okupljenih oko zajedničke ideje, radio je punom parom u proteklih mjesec dana kako bi prvi broj časopisa LiBRE! obradovao sve zainteresirane i postao dostupan kako su i obećali.

Pregršt novog sadržaja, zanimljivih tema i zreliji dizajn.

Objava prvog broja LiBRE! časopisa najavljena je za večeras u 20:00h. Pratite nas za više informacija ili posjetite zvaničnu stranicu časopisa: libre.lugons.org.

Što reći nego uputite svoje web preglednike večeras iza 20h na web adresu libre.lugons.org i preuzmite svoju besplatnu kopiju.

Hybryde Linux – “Best of Linux World” kompilacija

10. June 2012 - 9:45

Jedno od najčešćih pitanja koje postavljaju početnici, uz dilemu izbora “najbolje” distribucije, je koje radno okruženje izabrati? Gnome, KDE, Xfce, Unity i ostali DE-ovi (koga, čega?!), a nađe se tu i poneki WM (što je, pak, to???). Sve te kratice su totalno zbunjujuće, a čitava frka koja se diže oko svega je možda i prevelika. Tko to uopće može sve pohvatati i isprobati?!

I sam priznajem da sam bio poprilično zbunjem (na trenutke i izgubljen) pri prvim koracima u Linux svijetu. Doduše, strah i nesigurnost sam rješavao pojačanim guglanjem i iščitavanjem uputa, vodiča i dokumentacije, te pregledavanjem bezbrojnih fotogalerija. Ipak, još uvijek je ostajao problem raznolikosti distribucija, grafičkih okruženja i načina njihovog korištenja. Da bi se sve propisno isprobalo, potrebno je skinuti s Inerneta bezbrojne distre i njihove varijacije, silni gigabajti i frustracije se gomilaju, a živci su sve tanji.

Od sada postoji jednostavnije rješenje! Nedavno je objavljena prva službena verzija Hybryde Linuxa kodnog imena Evolution. Cilj mu je ponuditi sve najbolje iz čitavog Linux svijeta. Naime, radi se o o novoj i nepoznatoj francuskoj hibridnoj distribuciji koja spaja nespojivo: različita grafička okruženja i window managere na jednom mjestu s izuzetnom lakoćom promjene i korištenja! Zvuči nevjerojatno, ali prisutno je osam desktop okruženja (KDE, Gnome 3, Gnome Panel – Fallback, Unity, Enlightement, Xfce, Lxde, Openbox), FVWM window manager, te početni Hybryde Desktop da upravlja svima njima. Dakle, radi se o čak deset različitih okruženja i načina rada na jednom mjestu, što je stvarno nevjerojatno!

Deset različitih okruženja dostupnih klikom miša!

Čitava ideja me se toliko dojmila da sam ju morao isprobati! Iako zvuči zastrašujuće, ova frankenšajn-distra je namjenjenoj početnicima i naprednim korisnicima. Svrha je upoznavanje s raznolikošću Linux svijeta, uživanje u dinamici okruženja, te eksperimentiranje s novim i nepoznatim. Službena web stranica i forum su na francuskom jeziku, stoga neće biti od pretjerane pomoći većini korisnika, iako je najavljeno prevođenje na više jezika. Dokumentacija i wiki jedva da i postoje, stoga zaboravite na taj taj vid pomoći. Moram naglasiti da se radi o distribuciji koja je izuzetno pristupačna i jednostavna za korištenje. Na službenoj strnici se može naći x86, te nedavno izašla x64 verzija. Iso datoteka je “teška” 1,7 GB.

Isprobavao sam na novom Acer laptopu (AMD A6, 6 GB RAM). Nakon početnog igranja u VirtualBoxu sam shvatio sam da neće biti problema, te sam se odmah odlučio za instalaciju. Nezgodno je to što se ne nudi mogućnost izravne instalacije, već se pokreće u live modu. Tu me dočekao hladan tuš: podizanje je trajalo čitavu vječnost, što je stvarno čudno s obzirom da ne radim na nekom slabijem hardveru. Nakon približno pola sata sam ugledao spasonosni desktop. Da stvar bude još čudnija, sustav je imao vrlo korektan odziv, a korištenje uopće nije bilo loše! Međutim, zlo nikad ne dolazi samo, a instalacija se tek spremala…

Dakle, instalacija. Za tehnički dio se brinuo Ubuntu Installer s već dobro poznatim koracima. Sav hardver je odlično prepoznat. Zadani jezik, kao što se i može naslutiti po služnenim stranicama, je francuski iako ga je odmah moguće promijeniti na engleski. Međutim, instalacija se vrlo često zamrzavala, čitav proces se razvukao na više od sat vremena, moji živci su došli svome kraju, a sumnja u snagu i kompetentnost laptopa se povećavala iz minute u minutu. Konačno je i to došlo k svome kraju, te je uslijedio toliko željeni restart.

Podizanje je trajalo iznenađujuće kratko – tek nekih tridesetak sekundi, naspram instalacijskom hororu. Odmah na početku želim napomenuti kako ne želim detaljno opisivati pojedina radna okruženja i način njihovog korištenja. Smatram da su ti pojmovi i konceti dobro poznati, te odlično opisani i dokumentirani u brojnim uputama, fotogalerijama i video vodičima, stoga nema smisla nepotrebno trošiti energiju i prostor.

Na novom Hybryde Desktopu me odmah dočekuje obavijest o pronađenim nadogradnjama i drajverima koje je moguće preuzeti i aktivirati. Na dnu ekrana se nalazi HY-MENU zadužen za sve najvažnije funkcije. Međutim, on je na francuskom! Uz malo intuitivnog klikanja na slijepo sam uspio pronaći jezične postavke, te preuzeti jezične pakete za engleski jezik. Nakon restarta sve je korektno proradilo.

Gornji dio HY-MENU-a zauzimaju aktivni gumbi za promjenu okruženja: KDE, Gnome 3, Gnome Panel, Unity, Enlightement E17, Xfce, Lxde, Openbox, te FVWM window manager. Radi se o ukupno 8 grafičkih okruženja, jednom window manageru, te početnom Hybride Desktopu “to rull them all“. Pomicanjem miša po aktivnim gumbima mijenjaju se i screenshotovi desktopa. Donji dio menija sadrži programe razvrstane po kategorijama, te opcije za dodatno podešavanje efekata desktopa, te izgleda i ponašanja HY-MENU-a. Sve je jednostavno i pregledno, te radi bez problema.

Odabirom bilo kojeg od ponuđenih grafičkog okruženja već za nekoliko sekundi dolazi do promjene. Niti jedan od ponuđenih desktopa nije dodatno podešavan; sve je defaultno i ostavljeno korisnikovim željama. Svi efekti i animacije rade, sustav odlično reagira, te nema nikakvih bugova. Jedino što sam primijetio je da se promjena jezika nije dogodila na svim desktopima. Srećom, to se lako može riješiti u nekoliko klikova.

Na svakom od desktopa se nalazi i gumb u za povratak na početni Hybride Desktop, te samim time služi kao svojevrsna “slamka spasa”. Upravo je to glavno obilježje i svrha same distribucije: dinamičan rad u različitim uvjetima, istraživanje i eksperimentiranje. Počnite pisati tekst na Hybryde Desktopu, te se jednim klikom već za nekoliko sekundi prebacite u KDE. Slušajte glazbu u Unity-ju i trenutno se prebacite u Lxde. Čak i gledanje filmova je neprekinuto pri prijelazu: nije se potrebno niti odlogirati, niti zatvarati programe.

Predinstalirana je hrpa programa, kodeci, Flash i Java - sve što je potrebno za neometan i ugodan rad. Ipak, primjetio sam da se u istoj kategoriji nalaze programi iz različitih okruženja, stoga neće svi uvijek raditi u svim uvjetima. Velika većina ih je cross-platformskih, tako da razlike gotovo da ni nema.

Čitava instalacija s pronađenim nadogradnjama je zauzela 6,5 GB. Iako pri svim zadanim postavkama i promjenama okruženja zauzeće radne memorije gotovo da i ne prelazi 900 MB, procesor je naprosto divljao! Usprokos tome, sve se glatko odvijalo, te nije bilo nikakvih problema.

ZAKLJUČAK

Nova i različita okruženja uvijek traže određeno navikavanje. Upravljanje i mijenjanje potiče znatiželju, a upravo je znatiželja zaslužna za učenje i stjecanje znanja i iskustva. Ova neobična distra mi je pomogla da bolje shvatim bit Linux svijeta: sve je napravljeno da bi bilo zabavno! Dinamični okvir nude neograničene mogućnosti za isprobavanje, mijenjanje i zabavu.

Unatoč nedaćama instalacije i lokalizacije, početnici će dobiti odličnu plaformu za isprobavanje, dok će iskusni korisnici sigurno biti zadovoljni ponuđenim mogućnostima za podešavanje. Zabava je svima zajamčena!

Dodatno štivo na Wikipediji: http://en.wikipedia.org/wiki/Desktop_environment , http://en.wikipedia.org/wiki/Window_manager

Službena web stranica: http://www.hybryde.org/hybryde_evolution/

Forum: http://www.hybryde.org/forum/

Autor: Calisto

10 prelijepih Gnome Shell tema

9. June 2012 - 9:13

Ako ste dvojili oko korištenja Gnome Shell korisničkog sučelja, predstavljamo vam deset prelijepih tema zbog kojih ćete promijeniti mišljenje i možda isprobati neku distribuciju s Gnome Shell korisničkim sučeljem. Za one koji ne znaju, da bismo mogli aktivirati Gnome Shell temu potrebno je prvo instalirati dva paketa koji imaju isti naziv na većini distribucija. Ti paketi su gnome-shell-extension-user-theme i gnome-tweak-tool. Ako to imamo instalirano, tada skinutu Gnome Shell temu raspakiramo u /home/korisničko_ime/.themes mapu i odaberemo ju pomoću Gnome Tweak Tool aplikacije. Pa krenimo.

Elegance Colors

 

Elegance Colors je tema koja mijenja boju prema pozadini radne površine ili GTK temi.

 

Ubuntu korisnici temu mogu instalirati iz repozitorija:

sudo add-apt-repository ppa:satyajit-happy/themes

sudo apt-get update && sudo apt-get install gnome-shell-theme-elegance-colors

 

Korisnici ostalih distribucija temu mogu skinuti ovdje, i kada ju raspakiraju moraju samo pokrenuti install.sh datoteku kao administrator. Kada je tema instalirana, pokrenite Elegance Colors iz popisa aplikacija, a pomoću Gnome Tweak Tool aplikacije postavite Elegance Colors temu kao zadanu. Prema zadanim postavkama tema će mijenjati svoju boju ovisno o GTK temi, ali ako želite da tema mijenja boju prema pozadini radne površine tada otvorite .elegance-colors.conf datoteku u vašoj home mapi i umjesto mode=”automatic” upišite mode=”wallpaper”. Možete također postaviti vlastitu boju, tada umjesto mode=”automatic” upišite mode=”other”, a pod color=”rgb(75,141,249)” definirajte vlastitu boju.

Faience

 

Faience je još jedna iznimno lijepa i jednostavna tema za Gnome Shell koju je originalno izradio tvorac famoznih Faenza ikona - tiheum.

 

Za Gnome 3.4, Faience temu možete skinuti ovdje, a za Gnome 3.2 ovdje.

eOS

 

eOS je tema koja pokušava kopirati ugođaj Elementary OS distribucije i to čini prilično dobro. Možete ju skinuti ovdje, a kompatibilna je s Gnome 3.4.

Elementary Luna

 

Ovo je još jedna tema po uzoru na Elementary OS, a skinite ju ovdje.

Dark Shine

 

Dark Shine je još jedna u nizu transparentnih i detaljno dotjeranih Gnome Shell tema. Kompatibilna je s Gnome 3.4, a skinite ju ovdje.

A New Start

 

New Start je osvježavajuća proljetna tema, a dolazi i s odgovarajućom GTK temom pa možete uskladiti cijelu radnu površinu. Gnome Shell temu možete skinuti ovdje a GTK temu ovdje.

Google +

 

Kao što joj sam naziv kaže, ova tema je napravljena po uzoru na novu društvenu mrežu Google Plus, a ako ste korisnik iste ova tema će vam se zasigurno svidjeti. Za download trk na ovu adresu.

Holo

 

Holo tema je napravljena po uzoru na novu inačicu Android sustava - Ice Cream Sandwich, pa ako posjedujete smartphone s novim Android sustavom ovo vam je idealna prilika da uskladite svoj mobitel s računalom. Skinuti ju možete ovdje, a u paketu ćete dobiti i GTK temu.

Ambiance Like

 

Ako želite Ubuntu osjećaj na vašoj Gnome Shell distribuciji, za vas je Ambiance Like tema.

Hope

 

Zadnja na popisu nam je ostala tamna Hope tema za Gnome Shell uz koju dolazi i identična GTK tema.

 

I stigli smo do kraja ovoga članka. Nadamo se da ćete uživati uz ove profesionalne teme za Gnome Shell te uljepšati svoju radnu površinu.

 

Autor: Mario T.

Canonical je ušao u partnerstvo s Microsoftom

8. June 2012 - 18:36

Windows Azure je Microsoftov Cloud servis koji omogućava pokretanje web aplikacija na Microsoftovim datacentrima. Same datacentre pokreće Windows 2008, a Azure je sloj koji omogućava pokretanje web aplikacija u Oblaku. Od nedavno se u Azureu osim aplikacija mogu pokretati i operativni sustavi na virtualnim strojevima. Osim naravno Windowsa, pokretanje u virtualci na Azureovom Oblaku dozvoljeno je i “biranim” Linux distribucijama.

Canonical je ponosno najavio svoje partnerstvo s Microsoftom i činjenicu da je Ubuntu postao jedna od službeno dozvoljenih Linux distribucija koje se mogu vrtiti na Microsoftovom Windows Azureu. Time je ušao u društvo s CentOS-om, SuSE Linux Enterprise Serverom i openSUSE-om. Canonical je objasnio suradnju s Microsoftom činjenicom da mnogu developeri koji razvijaju Cloud aplikacije i tehnologije koriste istodobno i Windowse i Ubuntu tako da će im ova suradnja svakako pomoći u njihovom radu.

Iako Canonical tu vijest najavljuje kao nastavak širenja Ubuntua i dobar razvojni potez, vijest nije dočekana s oduševljenjem u Linux zajednici. Naime, općenito se na druženje s Microsoftom gleda kao na druženje s neprijateljem koji je spreman u povoljnom trenutku zabiti svojem partneru nož u leđa. Primjer Novella koji je netragom nestao pokazuje koliko je partnerstvo s Microsoftom riskantno.

Vrijeme će pokazati da li je ovo krivi potez Canonicala i da li je bez ovoga Canonical mogao?

 

Izvor:Arstechnica

Autor:Branko S.

Search

Archive

Linux za sve

 • Američka mornarica za ozbiljne stvari koristi Linux
 • Večeras iza 20h preuzmite prvi broj časopisa LIBRE! u PDF formatu, potpuno besplatno
 • Hybryde Linux – “Best of Linux World” kompilacija
 • 10 prelijepih Gnome Shell tema
 • Canonical je ušao u partnerstvo s Microsoftom

Abras media-bhs

 • Kultur Shock - 70 godina od antifa ustanka u BiH
 • Na izborima u Francuskoj vode Hollandeovi socijalisti
 • Tihić: Na sceni je uvođenje policijske države!
 • Show Marilyn Menson-a u beogradskoj Areni
 • Dakić: Građevinska mafija Banju Luku pretvara u grad betona


DSDS 2012


APC

 • Bytes for All calls for civil society participation in drafting cyber crime legislation in Pakistan